Eigen ringtone instellen op Android: 3 manieren

Door: redactie-computertotaal | 25 januari 2022 17:16

How To

Het hebben van een originele ringtone was in de pre-smartphonetijd een hele hype. Maar nu hoor je steeds vaker het standaard deuntje, terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is. Met een Android-telefoon is het eenvoudig om een muziekbestand als ringtone in te stellen. Drie manieren waarop je een eigen ringtone instellen kunt op Android.

Je eigen custom ringtone op een Android telefoon installeren is helemaal niet zo lastig. In dit artikel leggen we je precies uit hoe je dit voor elkaar krijgt. Zo zit je niet langer vast aan het (vaak) beperkte aanbod, maar stel je eenvoudig je favoriete nummer in als je ringtone. 

Muziekbestand inkorten 

De eerste optie is het instellen van een muziekbestand zoals een MP3'tje, daarvoor moet dit eerst wel op je telefoon staan.  Helaas is het niet mogelijk om bijvoorbeeld een Spotify-track te downloaden en als je ringtone in te stellen. 

Lees ook: Op deze plekken kun je (legaal) gratis muziek downloaden

Voordat je begint, zorg je dus dat je het bestand op je mobiele telefoon hebt staan. Dit kan een MP3, WAV, AAC of zelfs OGG-bestand zijn, zolang je telefoon het maar kan afspelen. Wij raden aan om je muziekbestand vanaf je pc via usb op je telefoon te zetten. Zo kun je deze gemakkelijk in de juiste map slepen.

Meestal wil je niet het gehele nummer als ringtone. Inkorten is dan een optie en hiervoor gebruik je een app als MP3 Cutter & Ringtone Maker. Het handige van deze app is dat je niet alleen een mp3-bestand kunt verkorten, maar deze tegelijkertijd ook instelt als je default ringtone. Oftewel: je standaardtoon voor al je telefoontjes.

 In een paar stappen is het je al gelukt. Een ringtone kan maximaal 30 seconden duren. In de app volg je eenvoudig alle stappen, waarna je als laatste stap op Make default klikt. Zo is je ringtone direct klaar voor gebruik. 

Muziekbestand in ringtone-map slepen

Is jouw bestand al op de juiste lengte? Dan hoef je geen app te downloaden, maar kun je het bestand direct instellen via het menu van je telefoon. Hiervoor sleep je het muziekbestand eerst naar de juiste map, zodra je smartphone aan je pc gekoppeld is. De map Alarms is voor meldingen en de wekker, Notifications voor notificaties en Ringtones, jawel, voor ringtones.

Vervolgens ga je in je telefoon op zoek naar het bestand, die je nu eenvoudig kan terugvinden in je map met beschikbare ringtones. Open je instellingen, tik op Geluid en vervolgens op Beltoon telefoon. Er verschijnt een lijst waarin jouw muziekbestand staat. Druk daarop en de ringtone is ingesteld.

Ringtone instellen vanuit je muziekcollectie

Heb je al een hele database aan muziekbestanden op je Android-telefoon staan? Dan is er nog een derde, gemakkelijke methode om deze in te stellen. Zoek het bestand op in je muziekbibliotheek, tik op de menuknop en tik vervolgens op ‘als beltoon instellen’. Klaar is kees.

Al met al zijn er dus een paar methodes om je eigen ringtone op je Android telefoon in te stellen. Zo open je op eenvoudige wijze een wereld van mogelijkheden, die ver voorbij de standaarddeuntjes gaan. 

2 Reactie(s) op: Eigen ringtone instellen op Android: 3 manieren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 januari 2022 19:41 RenFer
  Een minder ingewikkelde manier is de gratis app www.zedge.nl downloaden. Haal je ringtones, notificatie tones of wallpapers binnen op je telefoon en verwijder de app daarna weer. Clipp and Clear!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 april 2022 11:04 HelgaH
  Meer dan regelmatig zijn op onze telefoons ineens de ringtones niet meer te horen als we zelf ingestelde ringtones hebben, dus geen systeem-ringtones.

  Is er iets om dat te voorkomen of doe ik iets fout?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.