Eigen ringtones

Door: raymond-janssen | 01 december 2010 13:41

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

De meeste mobiele telefoons zijn voorzien van een standaard-ringtone. Dat is echter helemaal niet nodig. Als u genoeg hebt van de standaardklanken van uw mobieltje, wordt het tijd om een nieuwe ringtone in te stellen. Nog leuker is het om er zelf een te componeren. Maestro, muziek!

Kakofonie

Hebt u geen tijd of zin om zelf aan de slag te gaan, maar wilt u wel een originele beltoon voor uw mobiele telefoon? Surf dan eens naar Kakophone. Op deze site kunt u letterlijk aan de knoppen draaien en zo schitterende ringtones fabriceren. U maakt er eenvoudig composities met exotische namen als 'Roll da mops style' of 'Sea, sex and chachacha'. Niet helemaal tevreden? Verander zelf de density, pitch of het tempo en uw telefoon laat voortaan een heel ander geluid horen!

1. Cellsea

Als muziekliefhebber wilt u iedere keer dat u wordt gebeld natuurlijk het liefst uw favoriete muzikant horen. Maar u bent ook kritisch: die ene live-uitvoering of die ene remix vindt u nog beter dan de studio-opname van uw favoriete nummer. Dat is echter geen enkel probleem. Als u beschikt over het juiste mp3-bestand, is het een koud kunstje om hem zelf tot ringtone te verbouwen. Surf naar de website Cellsea en kies rechts in het scherm voor Ringtone Maker. Klik achter het venster Load from your PC op de knop Browse (of Bladeren) en surf op uw eigen computer naar het betreffende muziekbestand. Selecteer het en klik vervolgens op Open, om het naar de website te uploaden. Kies in het scherm dat volgt voor Upload. Er verschijnt nu een venster waarin u kunt aflezen hoever het uploaden is gevorderd. Als dit proces is afgerond, kunt u het juiste fragment van het geüploade muziekstuk selecteren. Het wat zachtere intro van een nummer is immers minder geschikt als ringtone, terwijl het up-tempo thema zich er juist heel goed voor laat lenen om u te waarschuwen als uw telefoon gaat. Door in het bewerkingsscherm met de markers te schuiven, bepaalt u zelf welk fragment er wordt gebruikt. Door op Create Ringtone te klikken, maakt u uw beltoon verder af en kunt u het resultaat downloaden naar uw computer. Overigens ondersteunt Cellsea.com ook mp4-, midi- en wav-bestanden.

Elke willkeurig mp3-bestand kunt u zo omzetten naar een ringtone voor uw mobieltje.

Misschien beschikt u niet over een bestand met uw favoriete muziek, maar zweert u bij die ene live-uitvoering op YouTube. Ook dat is geen enkel probleem voor Cellsea. Op deze site kunt u namelijk ook ieder willekeurig fragment dat u op YouTube vindt, verbouwen tot een ringtone. Dit werkt op een vergelijkbare manier als in tip 1 is beschreven. Ga naar YouTube en zoek het juiste filmpje. Als u het fragment van uw keuze hebt gevonden, gaat u op zoek naar de unieke url die bij de tune hoort. Die vindt u door op de knop Share te klikken, die u onderin het venster ziet. Gebruik de sneltoets Ctrl+C om de url te kopiëren die verschijnt. Ga nu terug naar het hoofdscherm van www.cellsea.com, klik op Ringtone Maker en plak de url in het venster Load from URL. Daarna klikt u op Upload, en de rest van het proces laat zich raden: er verschijnt een statusbalk waarin u kunt zien hoe ver de site is gevorderd met het uploaden. Dat kan overigens even duren, want soms hebben de filmpjes een aardige omvang. Als het uploaden achter de rug is, selecteert u ook hier het gedeelte dat u wilt gebruiken voor uw ringtone, precies zoals omschreven in tip 1. Ten slotte downloadt u de nieuwe ringtone naar uw computer.

Ook YouTube-fragmenten zijn bruikbaar als ringtone. U kunt ze ombouwen op de Cellsea-website.

Vindt u het lastig om het juiste fragment te kiezen of lukt het u niet om het juiste punt te vinden om uw ringtone te laten starten, dan kunt u ook gebruikmaken van 'fade-in' en 'fade-out'. Middels fade-in kunt u het geluid van een nummer geleidelijk in volume laten toenemen, totdat het gewenste niveau is bereikt. Fade-out is een hulpmiddel met betrekking tot het einde van uw favoriete muziekstuk. U laat er het volume langzaam mee afnemen, tot het geluid in zijn geheel is weggestorven. De fade-functies steken heel eenvoudig in elkaar. Onderin het bewerkingsvenster van Cellsea (waar u vanzelf in terechtkomt na het uploaden van een muziekstuk) treft u twee zogenoemde checkboxes aan. Een vinkje in deze invulvakjes is voldoende om het geluidseffect toe te passen. En ook om het weer uit te schakelen, uiteraard.

Fade-in is een handig hulpmiddel wanneer u geen goed begin voor uw beltoon kunt vinden.

Alleskunner

Gaat het u louter om het converteren van audio en hoeft er niets te worden versleuteld aan uw geluidsbestand? Het programma AVS Audio Converter (alleen voor gebruikers van Windows XP of nieuwer) leent zich prima voor dit soort klussen. Er wordt ondersteuning geboden voor mpeg4, mp4, avi, divx, mov, wmv, vob, 3gp, rm, qt, fl en nog vele ander geluidsformaten. U vindt deze gratis alleskunner op Avs4you.com.

2. Bimtones

Als u muzikaal bent aangelegd of in uw jeugd zelfs wat uurtjes pianoles hebt gehad, kunt u ook zelf een ringtone inspelen of componeren. Dat kan onder meer via de website Bimtones. Deze site toont een pianoklavier waarop u zelf met uw muis een melodie kunt inspelen. Toegegeven: de site ziet er wat erg simpel uit en niet alle effecten klinken even geweldig, maar hij biedt u wel de mogelijkheid om helemaal zelf te bepalen wat u wilt inspelen en met welke instrumenten u dat wilt doen. Standaard opent de site met een zogenoemd 'small keyboard'. Het toetsenbord, zoals u dat herkent van de piano, staat daarbij verticaal in beeld. U krijgt hier vier verschillende sporen bij tot uw beschikking, waar u vier verschillende muziekinstrumenten op in kunt spelen. Alle instrumenten krijgen een verschillende kleur, zodat u na afloop prima kunt zien welk instrument wat speelt. De echte virtuozen onder u zullen merken dat de site wel wat beperkingen heeft. Zo is het niet mogelijk om de lengte van de tonen te bepalen, waardoor niet alle melodietjes even swingend zullen klinken als u wellicht wel hoopte. Daar staat tegenover dat u er wel echt een unieke ringtone mee kunt maken, misschien zelfs op basis van uw eigen compostitie.

Met behulp van de website Bimtones.com kunt u ook uw eigen muzikale creatie tot een beltoon verbouwen.

Wanneer u wat meer muziekkennis hebt en ook noten kunt lezen, is de Big Keyboard-modus van Bimtones.com wellicht beter geschikt voor u. In deze modus, die u in het midden van het scherm onder het klavier selecteert, beschikt u over zes verschillende pianoklavieren waarop u uw melodieën kunt inspelen. Een belangrijker verschil met de Small Keyboard-modus is dat u op toetsen van dit keyboard de lengte van de noten kunt aangeven. Zo kunt u hele en halve noten aanbrengen, en zelfs achtste of zestiende nootjes inspelen in uw compositie. Een andere extra optie is dat u van alle instrumenten apart de melodielijnen kunt inspelen. Met de tot uw beschikking staande instrumenten - en dat zijn er veel meer dan in de Small Keyboard-modus - kunt u heel eenvoudig een rock- of jazzbandje laten klinken. Daarvoor selecteert u dan bijvoorbeeld de vleugel, een contrabas en de verschillende onderdelen van een drumstel. Door tot slot nog een saxofonist toe te voegen, wekt u een heel aardig jazzkwartet tot leven! Als uw creatieve werk gereed is, klikt u helemaal onderaan de pagina op Make My Ringtone, waarna u het bestand kunt opslaan.

Bekend met het notenschrift? Gebruik Bimtones.com dan in combinatie met het grote keyboard.

0 Reactie(s) op: Eigen ringtones

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.