Ex-Nokia medewerkers lanceren eerste Sailfish OS-smartphone

© PXimport

Ex-Nokia medewerkers lanceren eerste Sailfish OS-smartphone

Geplaatst: 28 november 2013 - 10:33

Aangepast: 16 november 2022 - 09:59

Jasper Bakker

De Finse start-up Jolla van ex-Nokia'ers heeft zijn eerste toestel af en brengt het in zéér beperkte oplage uit. Sailfish OS, de reïncarnatie van MeeGo, draait ook Android-apps.

De eerste generatie Jolla-smartphones is gereed en officieel te koop. De apparaten hebben een 4,5 inch-scherm, een 1,4 GHz dualcore ARM-processor van Qualcomm, 1 GB geheugen en 16 GB aan opslagruimte voor het besturingssysteem plus apps. Eerstgenoemde is het open source Sailfish OS, wat een voortzetting is van MeeGo. Dat mobiele besturingsyssteem is ook open source en is weer een doorstart via de samenvoeging van Nokia's Maemo en Intels Moblin.

Inclusief Android

Wat apps betreft draait de Jolla-smartphone ook apps die zijn gemaakt voor Google's mobiele OS Android. Het Finse toestel met Sailfish is voor opslaguitbreiding nog voorzien van een insteekpositie voor microSD-geheugenkaarten. De smartphone kost 399 euro, maar de eerste lichting is zéér beperkt verkrijgbaar.

De oplage is namelijk beperkt tot 450 stuks en dan alleen nog voor kopers die hun hardware zelf ophalen in Finland, meldt de Britse ICT-nieuwssite The Register. De productie wordt nu opgevoerd.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten