Fairphone 3+ – nog beter voor het milieu

© PXimport

Fairphone 3+ – nog beter voor het milieu

Geplaatst: 13 oktober 2020 - 08:15

Aangepast: 25 november 2022 - 10:35

Wesley Akkerman

In de basis lijken de Fairphone 3 en Fairphone 3+ op elkaar. Het verschil zit hem in de camera’s, de speaker en de hoeveelheid gerecycled plastic (veertig in plaats van negen procent). Ook wordt Android 10 dit keer meteen meegeleverd. Maar hoe bevalt het toestel verder?

Laten we eerlijk zijn: veel mensen kopen te vaak een nieuwe smartphone. Sommige mensen vinden het een probleem dat ze dat eens per twee, drie jaar moeten doen, andere doen dat zonder na te denken twee keer per jaar. Uiteindelijk moet je het zelf weten. Het is jouw geld, maar dat is niet het enige waar het om draait: al die smartphones zijn (samen met andere elektronicaproducten) een aanslag op het milieu.

En dat is waar Fairphone zijn businessmodel op gebaseerd heeft. De fabrikant maakt duurzame toestellen. Niet alleen worden leveranciers beter betaald, ook kun je bepaalde onderdelen gemakkelijk vervangen. Zo hoef je dus geen hoge reparatiekosten te betalen en word je ook niet verleid meteen een nieuwe smartphone te kopen zodra de oude kapot is.

Fairphone 3+ – nog beter voor het milieu-18817922

© PXimport

Specificaties Fairphone 3 Plus

In 2019 bracht Fairphone de Fairphone 3 uit. Precies een jaar later komt nu de Fairphone 3+. Beide toestellen lijken in de basis ontzettend veel op elkaar. Zo is er (wederom) een Qualcomm Snapdragon 632 aanwezig, die vergezeld wordt door 4 GB aan werkgeheugen en 64 GB aan interne opslagruimte. De specificaties zorgen voor een relatief langzame smartphone, maar gelukkig is die ervaring niet storend. Wanneer je je toestel gebruikt voor wat berichtendiensten en telefoongesprekken, dan moet het wel goedkomen.

Je kunt ook een micro-sd-kaart in het toestel plaatsen door de accu eruit te halen. Die accu heeft een vermogen van 3040 mAh. Daarmee kom je een dag gewoon door, maar houd er wel rekening mee dat je hem aan het einde van die dag moet opladen. Draadloos opladen is niet aanwezig, dat gebeurt via een usb-c-kabel.

Fairphone 3+ – nog beter voor het milieu-18817923

© PXimport

Zuinig omgaan met het milieu

Die usb-c-kabel wordt niet meegeleverd. Dat gebeurt met een reden. Fairphone gelooft namelijk dat je al zo’n kabel en oplader hebt liggen die je gebruiken kunt. Is dat niet het geval, dan kun je er nog eentje los bestellen op de website. Apple probeert nu hetzelfde trucje uit te halen met de Apple Watch Series 6. Die smartwatch wordt niet voorzien van een oplader in de doos. Het bedrijf verkoopt dat als milieubesparend, maar in dit geval gaat het meer om kostenbesparing. En dat idee bespeuren we niet als het om de Fairphone 3+ gaat. De insteek is anders, omdat heel de bedrijfscultuur anders is. En daar is wat voor te zeggen.

De Fairphone 3+ heeft zes onderdelen die je kunt vervangen wanneer ze kapotgaan. Of wanneer je ze gewoon wil upgraden natuurlijk. Het idee hierachter is dat je je telefoon toch enigszins modern of nieuw kunt laten aanvoelen, zonder meteen een nieuwe aan te schaffen. Op de website van de fabrikant zie je een overzicht met beschikbare onderdelen. Voorbeelden zijn de nieuwe camera’s en de matzwarte achterkant. En het mooie is: als je een Fairphone 3 hebt, dan kun je die onderdelen ook gebruiken in je oude smartphone. Kun je die 3+ toch laten liggen. Scheelt weer.

Het vervangen van de onderdelen gaat heel simpel. Je verwijdert de accu en schroeft alle schroeven los. Vervolgens druk je voorzichtig het scherm eruit, waardoor je gemakkelijk bij de losse modules komt. Bij de camera moet je eerst nog de lintkabel verwijderen, maar daarna schroef je ook hier de schroefjes los en druk je de module er gemakkelijk uit. Je plaatst de nieuwe camera, sluit hem weer aan, doet de schroeven erin en klaar is Kees. Mocht je er niet uitkomen, dan heeft Fairphone allerlei tutorials op YouTube staan. Het vervangen is dus gemakkelijk en toegankelijk, mede ook dankzij het feit dat er een kleine Philips-schroevendraaier meegeleverd wordt. Zolang je die bij de hand hebt, kun je dus de zes verschillende onderdelen van je Fairphone 3 Plus+.

Fairphone 3+ – nog beter voor het milieu-18817925

© PXimport

Fairphone 3+ – nog beter voor het milieu-18817927

© PXimport

Video en audio

Eén van de vervangbare onderdelen is het scherm. En laat dat nou net, samen met de achterkant, een onderdeel van een smartphone zijn dat heel vaak veel schade oploopt. Dus dan is het maar goed ook dat je het display zonder al te veel gedoe en kennis van zaken kunt vervangen.

Het lcd-scherm is 5,65 inch groot, heeft een full hd+-resolutie, een schermverhouding van 18:9 en een pixeldichtheid van 427 pixels per inch (ppi). Alles boven de 400 ppi levert een mooi beeld op en die conclusie kunnen we ook trekken bij de Fairphone 3+. Het scherm is niet uitmuntend en heeft zelfs een klein beetje last van een ghosting effect (waarbij restbeelden nog zichtbaar zijn na een bewegend beeld), maar voor de rest worden kleuren redelijk accuraat weergeven. Je kunt hier prima foto’s en video’s op bekijken; voor dagelijks gebruik oogt het gewoon netjes. Letters zijn perfect leesbaar. De kijkhoek is niet heel groot, maar dat is gelukkig ook niet het allerbelangrijkste.

De speaker op de Fairphone 3+ zit ook dit keer aan de linkerkant van het toestel. Wellicht handig voor mensen die rechts zijn, maar deze linkshandige vindt het niet altijd prettig. De audio klinkt constant weggemoffeld, omdat de vastgehouden telefoon leunt tegen de handpalm. En rechtshandigen moeten erop letten dat ze niet toch met hun vinger op die speaker zitten. Het is een prima oplossing voor wanneer je video’s horizontaal bekijkt, omdat je hand op dat moment niet voor de speaker, maar voor verticaal gebruik is het minder wenselijk. Wel moeten we zeggen dat de speaker beter klinkt dan zijn voorganger. De audio klinkt helder, maar is verder ontdaan van bas.

Fairphone 3+ – nog beter voor het milieu-18817930

© PXimport

Fairphone 3+ – nog beter voor het milieu-18817932

© PXimport

Camera-upgrades

De nieuwe cameramodule is stukken beter dan de module die met de vorige Fairphone geïntroduceerd werd. De 48 megapixelcamera schiet kleurrijke en gedetailleerde foto’s, maar daar heb je wel voldoende licht voor nodig. Is het net even te donker, dan merk je dat de camera het lastig krijgt. Er ontstaan dan artefacten en de kwaliteit gaat over het algemeen omlaag.

Opvallend is echter dat je de foto’s niet in de volledige resolutie kunt schieten. Je maakt ze standaard in 12 megapixel (waarbij de pixels dus gecombineerd worden voor meer licht en detail). Verder is de autofocus lekker snel en kun je nu gebruikmaken van object tracking en scene-optimalisatie. Er is geen optische zoom, maar je kunt wel tot acht keer digitaal inzoomen.

Verder zijn er nog wat irritante dingen. In de normale fotomodus is het zo dat tappen voor scherpstellen ook meteen de foto maakt. De Pro-modus doet dat dan weer niet. Daarnaast kun je 4k-video’s in 60 fps schieten, maar full hd-video’s weer niet; dat kan alleen in 30 fps of 120 fps. De slowmotionbeelden ogen overigens prima, maar verder niet indrukwekkend.

In dezelfde prijscategorie valt bijvoorbeeld de iPhone SE 2020 of de Google Pixel 4a. Beide smartphones maken veel betere foto’s dan de camera’s op de Fairphone 3+. Dat is dus wel iets om rekening mee te houden.

Fairphone 3+ – nog beter voor het milieu-18817933

© PXimport

Fairphone 3+ – nog beter voor het milieu-18817934

© PXimport

Fairphone 3+ – nog beter voor het milieu-18817935

© PXimport

Android 10 tot en met Android 14

Het toestel wordt direct geleverd met Android 10. Ondanks de ietwat verouderde hardware, voelt het toestel daardoor toch modern aan. Je kunt dus genieten van alles dat Android 10 te bieden heeft: de nieuwe functies en de extra beveiliging. De beveiligingsupdate staat op 5 augustus 2020, waardoor het toestel dus iets achterloopt op de rest. Wel is het goed om te weten dat Fairphone van plan is vijf upgrades uit te brengen, waardoor je de telefoon dus ongestoord en veilig kunt gebruiken tot en met de release van Android 14. Dat komt de duurzaamheid echt ten goede.

Android 10 op de Fairphone 3 + is behoorlijk uitgekleed. Maar dat is in dit gevoel een positief punt. De telefoon is namelijk van alleen de standaard Google-apps voorzien. Je krijgt er één app van Fairphone bij, maar die kun je lekker uitschakelen. Daardoor heb je dus toegang tot vanilla Android, wat voor veel gebruikers een positieve ervaring oplevert. Er is geen bloatware en er zijn ook geen onnodige functies die je toch niet gebruikt. Verder is het opvallend dat het toestel standaard geleverd wordt met de ouderwetse navigatie toetsen in beeld, maar gelukkig kun je dat veranderen naar de nieuwe manier van navigeren (namelijk met de nieuwe gestures).

Fairphone 3+ – nog beter voor het milieu-18817936

© PXimport

Fairphone 3+ – conclusie

Laten we eerlijk zijn. Voor een bedrag van 470 euro kun je betere smartphones in huis halen. Op het gebied van goede software kun je terecht bij onder meer Nokia en de OnePlus Nord en qua camerawerk doen vooral de Pixel 4 en de iPhone SE 2020 wonderen voor ongeveer hetzelfde bedrag. Echter, de reden dat je voor een Fairphone gaat, is omdat je andere waarden hecht aan je smartphonegebruik.

Je vindt het belangrijk dat zo’n toestel duurzaam is en goed is voor het milieu. En wat dat aangaat, is Fairphone de enige in zijn soort. Door het kunnen omwisselen van de modules en de vijf beloofde upgrades, hoef je de komende jaren geen ander toestel te kopen, wat uiteindelijk beter is voor het milieu. Ja, de Fairphone 3+ heeft verouderde hardware, maar voor een doorsnee gebruiken (die wat WhatsApp’t, telefoontjes pleegt en foto’s en video’s deelt) kan het ermee door. Verwacht echter niet dat je hierop goed kunt gamen.

Het is in elk geval goed om te zien dat Fairphone nog steeds nieuwe modules blijft maken en meer investeert in gerecycled plastic. Daarin is de fabrikant echt een voorbeeld voor onder meer Google, Apple en Samsung. Onderaan de streep kies je voor de Fairphone 3+ omdat je de idealen steunt van het bedrijf, niet omdat je een smartphone zoekt die veel aanbiedt voor weinig geld.

8,0

Ons oordeel

Fairphone 3 Plus

Pluspunten

Duurzaam

Modules gemakkelijk te vervangen

Kale Android-versie

Upgrades tot aan Android 14

Minpunten

Niet de snelste hardware

Niet de beste camera

Camerasoftware

Design oogt verouderd

Conclusie

**Prijs** € 470,- **Kleur** Matzwart **OS** Android 10 **Scherm** 5,65 inch lcd (1080 bij 2160 pixels) **Processor** Snapdragon 632 **RAM** 4 GB **Opslag** 128 GB **Batterij** 3080 mAh **Camera** 48 megapixel (achter), 16 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G, Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 158 x 71.8 x 9.9 mm **Gewicht** 189 gram **Overig** dualsim, vingerafdrukscanner, micro-sd-kaartsleuf **Website** [Fairphone](https://www.fairphone.com/nl/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000