Fotograferen met je iPhone: Alle must have apps en trucs op een rij

Door: Richard Veenstra | 23 juli 2014 10:07

Apple

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Een foto nemen op je iPhone is zo gedaan. Open de Camera-app, tik op het knopje onder in beeld en de foto wordt op je filmrol opgeslagen. De kwaliteit is prima van foto's die je met je iPhone maakt, toch zijn er nog wat handige trucjes om betere foto's te maken.

Uiteraard ligt de kwaliteit en professionaliteit van de uiteindelijke foto niet alleen aan de specificaties van de camera of aan de kwaliteit van de app. Jij als fotograaf zult de knop in moeten drukken en een foto op het juiste moment met de juiste belichting moeten maken. Daarom eerst even een aantal algemene tips. Lees ook: 12 tips voor de perfecte selfie.

Compositie

Een mooie foto begint bij een goede compositie. Je iPhone heeft hiervoor een handig hulpmiddel aan boord. Open het instellingenmenu op je iPhone en tik op Foto's en Camera. Onder Camera zet je de schuif achter Raster aan. Als je dit activeert, geeft de app twee verticale en twee horizontale lijnen weer als extra laag op het scherm zodat het in negen evenredige delen wordt opgedeeld. Deze opdeling noemen fotografen de 'regel van derden' en helpt je bij het maken van een goede compositie.

Als je bijvoorbeeld een foto van een landschap maakt, zorg er dan voor dat de horizon altijd op de eerste lijn van onder ligt. Het midden van een aandachtspunt in een foto, bijvoorbeeld een boom, zet je het beste precies op één van de verticale lijnen. Je kunt met je iPhone ook prachtige panoramafoto's maken. In de camera-app veeg je met je vinger over het menu boven de sluiterknop tot de functie Panorama verschijnt. Houd je iPhone in portretmodus, draai met je iPhone naar het punt dat de linkerkant van je panoramafoto moet worden en tik op de opnameknop. Draai nu in een vloeiende beweging je iPhone langzaam naar rechts.

Denk eraan dat de pijl ongeveer in het midden moet blijven en de lijn volgt. De panoramafunctie houdt automatisch op met de opname. Tik op Gereed om terug te keren naar het normale camerascherm. Wil je liever van rechts naar links fotograferen, tik dan één keer op de lijn met de pijl.

Het resultaat van een panorama-opname.

Focus en belichting

Je iPhone zoekt automatisch naar een logisch punt om op scherp te stellen. Meestal is dit een object op de voorgrond, maar als je een bepaald object in de achtergrond wilt benadrukken, tik je op de plek van het object in het scherm van je iPhone. Het blauwe vakje vertelt je waar de iPhone de focus legt. Je merkt eveneens dat de camera de belichting aanpast op het object waar je op hebt scherp gesteld. Dit heet auto-exposure. Houd je je vinger een paar tellen op een plek, dan beweegt het gele vierkantje alvorens je boven in beeld de melding AE/AF-vergrendeling ziet. Dit betekent dat zowel de autofocus als de auto-exposure is vergrendeld. Je kunt nu de camera bewegen, terwijl de app het ingestelde object als focus houdt.

In de foto links is de focus op het kopje gesteld, in de foto rechts op de lamp. Zie dat het kopje wazig wordt.

Wil je meer opties wat betreft focus en belichting, installeer dan de app Camera+ (€ 1,79 + in-app-aankopen). Bij het nemen van een foto laat de app het vierkantje voor de focus staan op het scherm. Tik er nog eens op en je kunt de exposure op een andere plek vastzetten. Met de app maak je nooit meer scheve foto's als je de Horizon-level-functie in het menu aanzet. De app biedt je verder enorm veel bewerkingsmogelijkheden als je eenmaal je foto hebt genomen. Professionele fotografen kunnen met de functie Live Exposure meteen de gebruikte ISO-belichtingswaarde aflezen van het scherm. Ook handig is dat je met de app foto's van jezelf kunt maken met flitser. De app doet dit door voor de opname een fractie van een seconde een wit scherm te laten zien zodat je gezicht belicht wordt.

In Camera+ kun je de exposure op een andere plek vastzetten.

Concurrent van Camera+ is de iets duurdere app ProCamera 7 (€3,59 + in-app-aankopen). Voor ProCamera 7 heb je wel iOS 7 nodig. In dit artikel vind je meer fotofuncties die in iOS 7 zijn geïntroduceerd. Benieuwd naar iOS 8? Zo installeer je het besturingssysteem nu al op je iPhone en iPad.

ProCamera 7 heeft veel professionele functies aan boord.