Gaan LG smartphones een comeback maken met de LG V40?

© PXimport

Gaan LG smartphones een comeback maken met de LG V40?

Geplaatst: 19 januari 2019 - 11:32

Aangepast: 24 november 2022 - 13:33

Joris Peterse

Als het op smartphones aankomt is LG enorm van de markt gedrukt. LG’s smartphones verloren op kwaliteit de slag van Samsung, Huawei en Apple en op prijs de slag van Nokia, Motorola en vele Chinese merken zoals OnePlus. Deze week kondigde LG aan dat de LG V40 in Nederland uit komt, waarmee ze het tij proberen te keren.

LG heeft met zijn smartphones goede tijden gekend. Met de LG G Flex liet het bedrijf zien dat ze in staat zijn flexibele displays, een plastic achterzijde dat zelf krasjes herstelt en verschrikkelijke telefoonnamen op te kunnen leveren. Ook de LG G3 uit 2014 viel bijvoorbeeld op, dankzij een ongekend goed uHD-scherm. De LG G4 van een jaar later wist onze smartphone-cameratest te winnen. Maar daarna verschenen donkere wolken aan de lucht. Ondanks dat de LG G5 bijvoorbeeld erg innovatief was met een metalen behuizing én verwisselbare accu, zaten consumenten er helaas niet op te wachten. Het slop kwam erin: de G6, G7 en andere smartphone-lijnen uit de V-serie en goedkopere K-serie waren gewoonweg niet goed en opvallend genoeg meer en het marktaandeel van LG zakte weg.

LG V40

© PXimport

LG V40: eerste indruk

LG geeft de hoop echter niet op en doet opnieuw een serieuze gooi zijn smartphones-aandeel leven in te blazen met de LG V40. Deze smartphone is in oktober al aangekondigd, maar komt nu in februari 2019 ook in Nederland uit. De timing is slim: het grote technieuws van de CES 2019 is net achter de rug en de concurrenten Apple, Huawei en Samsung hebben geen aankondigingen gepland. Die komen pas in het voorjaar en tijdens de Mobile World Congres-beurs in Barcelona.

We kregen van LG al kort de mogelijkheid het toestel uit te proberen en de eerste indruk was goed. LG is de koning van de oledschermen, dus dat zie je wel terug in het 6,4 inch scherm. De drie camera’s aan de achterzijde hebben allemaal een ander focuspunt, (normaal, groothoek en macro) waardoor je drie verschillende zoomniveaus hebt zonder dat je digitaal hoeft in te zoomen. Wie van fotografie houdt kan zijn hart op met alle instellingen, van portretten met scherptediepte-effect tot een triple-shot met alle drie de lenzen tegelijk een foto maakt. Wie graag aan de knoppen zit, kan in de geavanceerde modus alles tot in de kleinste details aanpassen.

De LG V40 is keurig afgewerkt, hoewel hij wat generiek oogt met zijn glazen achterzijde en de Apple-achtige scherminkeping aan de voorkant. De zilverblauwe uitvoering verzacht dit pijntje wel wat. Opvallend pluspunt ten opzichte van veel smartphones in de duurste prijsklasse is dat er gewoon een koptelefoonpoort op zit. Sterker nog, wie bedraad muziek luistert kan dankzij de quad-dac dit met uitzonderlijk hoge geluidskwaliteit.

Ook de Android-skin valt positief op. Doorgaans hadden we veel kritiek op de vele rotzooi-apps en het rommelige uiterlijk. Dat heeft LG een stuk beter afgesteld. De bezem is door de apps heen gehaald, wat meteen verschil maakt.

Het laatste opvallende punt is de prijs. De vorige topsmartphones van LG waren ongeveer even duur als de nieuwste Samsung- en Apple-smartphones, terwijl de smartphones gewoonweg niet dezelfde kwaliteit boden. Dat maakt een koop lastig te rechtvaardigen. Hoewel de LG V40 heeft nog een fors prijskaartje heeft van 749 euro, is dit iets goedkoper dan de absolute toptoestellen van de meeste concurrenten. LG kan prima teren op de bekende naam, waardoor het een troef heeft ten opzichte van de goedkopere Chinese smartphones.

LG V40

© PXimport

LG V40

© PXimport

LG V40

© PXimport

LG heeft nog een lange weg te gaan

De LG V40 lijkt dus een stap in de goede richting, maar er zijn nog genoeg uitdagingen voor het Zuid-Koreaanse bedrijf. Allereerst de marketing. Het ziet er naar uit dat daar aardig wat budget voor gemaakt is en dat de meeste aandacht uitgaat naar de camera’s. Nu lijkt dat met deze driedubbele camera aan de achterzijde en dubbele camera aan de voorzijde gerechtvaardigd, maar het wordt wel lastig om de V40 op te laten vallen. De marketingteams van vrijwel ieder smartphonemerk hameren op de camera, vooral Huawei en Samsung doen dat met veel grotere budgetten. Het wordt een uitdaging om de V40 zo met reclamecampagnes op te laten vallen.

De grootste uitdaging voor LG blijft echter de ondersteuning. LG heeft een slechte reputatie als het aankomt op Android- en veiligheidsupdates. Als smartphones überhaupt een update krijgen, dan duurt het vaak heel erg lang voordat deze eindelijk uitgerold wordt. De V40 maakt hiermee een valse start: de smartphone draait nog altijd Android 8 (Oreo), terwijl Android Pie al maanden uit is. Slordig, want vrijwel alle recent uitgekomen smartphones komen standaard met Android 9 of hebben hier al een update voor uitgerold. Achter de schermen heeft LG een team samengesteld dat updates prioriteit moet geven, waardoor de ondersteuning moet verbeteren. Ook heeft LG geëxperimenteerd met Android One. Hopelijk weet LG zich straks ook qua ondersteuning te herpakken, zodat een LG smartphone een slimme, toekomstbestendige smartphone is.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten