Galaxy S20+ - Gulden middenweg

© PXimport

Galaxy S20+ - Gulden middenweg

Geplaatst: 29 juli 2020 - 07:30

Aangepast: 14 december 2022 - 11:00

Joris Peterse

Hoewel de Galaxy S20 smartphone-serie al een tijdje uit is, ging de meeste aandacht uit naar de Galaxy S20 Ultra. Je zou bijna vergeten dat er ook nog een reguliere Galaxy S20 is en een Galaxy S20+. Beide smartphones zijn een stuk toegankelijker geprijsd. Of de Samsung Galaxy S20+ ook de moeite waard is lees je in deze review.

De Plus-variant van de Galaxy S20 komt in twee varianten: eentje met 5G en een zonder. Op het moment van schrijven wordt 5G net uitgerold. Door te kiezen voor de duurdere uitvoering met 5G heb je een toekomstbestendig toestel. Het zal echter nog een paar jaar duren voordat 5G écht het grote verschil gaat maken, wanneer andere bandbreedtes beschikbaar komen. Van grote meerwaarde is de 5G-uitvoering vooralsnog niet. Houd daar rekening mee voordat je een duurdere smartphone en abonnement voor 5G kiest.

De Galaxy S-lijn is al jaren de toplijn van Samsung waarbij de prijzen jaarlijks worden overgeschreven van Apple. Dat is niet het enige dat van Apple overgenomen is bij de laatste serie: de camera’s zijn verwerkt in een rechthoek aan de achterzijde zoals de iPhone 11 (Pro) en de koptelefoonpoort moet (eveneens zonder zinnige reden) wijken.

Samsung Galaxy S20+

© PXimport

Samsung Galaxy S20+

© PXimport

Samsung Galaxy S20+

© PXimport

Galaxy S20+ - Gulden middenweg-15082296

© CIDimport

Subtiele buiging

Verder is het uiterlijk onmiskenbaar van Samsung. Het scherm vult de gehele voorzijde, waarbij gebogen schermranden gebruikt zijn om dat voor elkaar te krijgen. Pluspunt is dat Samsung het voor elkaar heeft gekregen de gebogen schermranden zo klein te krijgen dat je ze niet meer per ongeluk aanraakt bij gebruik. Tevens is de frontcamera in een gat bovenin het scherm geplaatst. Niet fraai, maar het voorkomt dat er een rand of een scherminkeping in de bovenrand nodig is.

Dat scherm is wederom een parel om naar te mogen kijken. Samsung maakt de schermen voor veel andere smartphone-fabrikanten, zoals Apple en OnePlus, maar het bedrijf lijkt de beste schermpanelen voor zichzelf te reserveren. Hierbij is natuurlijk ook de kalibratie van zo’n scherm van belang, waarbij Samsung steevast de kleuren ietsje satureert. Het grote 6,7 inch amoledscherm heeft een 1440p-resolutie en een hoge verversingssnelheid van 120 hertz om beeld soepeler te laten lopen. Desgewenst kun je dat in de instellingen terugschroeven naar een 1080p-resolutie en 60 hertz-verversingssnelheid om de accuduur aanzienlijk op te schroeven.

Galaxy S20+ - Gulden middenweg-15082296

© CIDimport

Energieverbruik

En de accuduur, dat is toch wel een onderdeel waar je rekening mee moet houden. Op papier moet de accucapaciteit van 4.500 mAh ruim voldoende zijn om de smartphone zo’n anderhalve dag mee te laten gaan. Toch is de accuduur in praktijk net even lager. De dag kom je er wel mee door, hoewel dat natuurlijk afhankelijk is van je gebruik. De Exynos-chipset (van eigen makelij) die Samsung gebruikt heeft in de S20-serie blijkt niet de zuinigste te zijn en de keuze voor deze chipset heeft het bedrijf wat kritiek opgeleverd. Vooral de mobiele internetverbinding verstookt bovengemiddeld veel, dus wie vaak op weg is zal merken dat de batterij sneller leeg gaat. Vooral als het scherm daarbij op 120 hertz en 1440p-resolutie aan staat. De accu kun je draadloos opladen en in de doos tref je een 25 watt-snellader (met een usb-c naar usb-c kabel).

Exynos-chipset

De kritiek over de chipset bleef niet beperkt tot het energieverbruik. Ook de prestaties zouden inconsistent zijn. Daar merkte ik tijdens het testen niets van. Zowel in de benchmarks als in praktijk presteert de S20+ uitstekend. De enige haperingen die je in praktijk wel eens merkt, zijn te herleiden naar de ingrijpende Androidskin die Samsung gebruikt. Maar in praktijk mag het geen naam hebben, de OneUI-skin loopt vloeiend.

Want natuurlijk, de Galaxy S-lijn van Samsung is het paradepaardje van het merk. Natuurlijk zijn de prestaties - en specificaties uitstekend. De 12 GB aan werkgeheugen draagt hier zijn steentje aan bij. Ook heb je 128GB opslag tot je beschikking, die je desgewenst uitbreidt met een geheugenkaart.

Galaxy S20+ - Gulden middenweg-15082296

© CIDimport

Camera’s

Samsung heeft een goede reputatie als het aankomt op de camera’s waarmee ze hun topsmartphones uitrusten, zowel de Galaxy S- als de Galaxy Note-series. Maar de concurrentie zit ook niet stil. Huawei had een jaar terug de beste camera op de Huawei P30 Pro geplaatst, die vooral in donkere situaties indrukwekkend veel vastlegt. Ook Apple heeft een inhaalslag gemaakt, waarbij de iPhone 11 Pro over een reguliere, telelens en groothoeklens beschikt. Nu is dat op papier niet zo bijzonder. Maar waar de iPhone 11 Pro de anderen mee aftroeft is dat de groothoek- en telelens niet zichtbaar minder goede foto’s afleveren. Andere smartphones, waaronder de Galaxy S10+ van vorig jaar bieden ook deze drie lenzen. Maar wanneer je van de reguliere lens schakelt, merk je dat de foto kwalitatief minder goed is.

Precies op dat punt heeft Samsung bij de Galaxy S20+ verbeteringen aangebracht. De reguliere camera kan nog altijd betere foto’s schieten dan de tele- en groothoeklens. Maar de verschillen zijn klein. Je hoeft niet meer te overwegen of schakelen naar de groothoek of zoomlens je het kwaliteitsverlies waard is. Een heel fijn pluspunt! Naast de drie lenzen aan de achterzijde tref je ook een dieptecamera, die het mogelijk maakt om betere foto’s met scherptediepte-effect te maken. Dankzij dit effect kun je de voor- of achtergrond vervagen. Ook de nachtmodus is flink verbeterd ten opzichte van de Galaxy S10+ van vorig jaar, hoewel deze nog zijn meerdere moet erkennen in de ongekend goede nachtmodus van Huawei’s topsmartphones. Het enige dat ontbreekt is een periscopische camera die diepere inzoommogelijkheden biedt. Deze is gereserveerd voor de nog een slagje duurdere Galaxy S20 Ultra.

Nog altijd kun je bij Samsung’s topsmartphones terecht als je de beste foto’s wilt schieten. Vergeleken met de iPhone 11 Pro zijn de foto’s iets overdrevener gekleurd. De iPhone is doorgaans wat natuurgetrouwer, terwijl de foto’s van de Galaxy S20+ levendiger zijn. Ook weet de Samsung-camera beter raad met moeilijke lichtomstandigheden, zoals tegenlicht en foto’s met zowel donkere als belichte vlakken. De scherptediepte van de iPhone loopt echter weer voor op de Galaxy S20+.

Galaxy S20+ - Gulden middenweg-15082296

© CIDimport

Galaxy S20+ - Gulden middenweg-15082296

© CIDimport

Galaxy S20+ - Gulden middenweg-15082296

© CIDimport

Van links naar rechts: zoomlens, reguliere lens, groothoeklens. Alle drie de camera's leveren gelijkwaardige foto's op.

Android 10 met OneUI

Zoals dat eigenlijk altijd het geval is geweest, voert Samsung behoorlijk wat veranderingen door aan besturingssysteem Android 10 met z’n eigen Androidskin OneUI. Het uiterlijk is onmiskenbaar van Samsung en alles oogt consistent. Toch voegt Samsung net even teveel toe, waardoor het vaak zoeken geblazen is in het instellingenscherm en je met veel Samsung-diensten opgescheept zit die je zeer hoogstwaarschijnlijk nooit gebruikt. Zoals de Bixby-assistent, hoewel het een positieve vermelding is dat Samsung de storend onnodige Bixby-knop eindelijk heeft verwijderd.

Vervelender is dat je voor een toestel in deze prijsklasse opgescheept zit met bloatware. Alle Facebook en Microsoft-apps krijg je voor je ongevraagd mee-geïnstalleerd en in de instellingen vind je een McAfee-virusscanner terug die niet alleen onnodig is, maar ook onverwijderbaar. Ook heeft Samsung, net als andere Androidfabrikanten wel slagen te maken als het aankomt op Android- en veiligheidsupdates. De belofte om twee jaar te blijven updaten moet beter. Vooral als je de prijzen van Apple durft over te nemen, dan moet je als merk ook de ondersteuningsduur verbeteren.

De écht interessantere alternatieven voor de Galaxy S20+ vind je in de lagere prijsklasses.

-

Alternatieven voor de Samsung Galaxy S20+

Natuurlijk levert Samsung met de Galaxy S20-serie zelf alternatieven voor de Galaxy S20+. Zo beschikt de S20 Ultra over een nóg groter scherm, periscoopcamera en meer accucapaciteit. Maar daar betaal je fors meer voor. Interessanter is eigenlijk de reguliere Galaxy S20. Deze is iets vriendelijker geprijsd en is wat minder overdreven groot. Alleen ontbreekt de camera-dieptesensor en is de accucapaciteit minder hoog.

Omdat Samsung de prijs zo hoog heeft gelegd, valt de S20+ nog wel in de ‘koop dan een iPhone’-prijsklasse. Niet omdat de iPhone 11 of iPhone 11 Pro beter zijn, maar door de ondersteuning van Apple heb je wel een toekomstbestendigere smartphone. De 5G-ondersteuning is dan wel weer in het voordeel van Samsung, maar voordat 5G écht het verschil gaat maken zijn we jaren verder.

De écht interessantere alternatieven voor de Galaxy S20+ vind je in de lagere prijsklasses. Hier kun je vergelijkbaar goede smartphones vinden. De Pocophone F2 Pro bijvoorbeeld heeft een betere accuduur en 3,5mm poort, maar 5G ontbreekt en de softwareschil is beroerd. Ook de OnePlus Nord biedt veel voor een lager prijskaartje: een betere Androidskin en ondersteuning. Beide toestellen leveren wel in ten opzichte van fotokwaliteit.

Conclusie: Samsung Galaxy S20+ kopen?

De Galaxy S20+ is absoluut een toptelefoon. De prestaties zijn indrukwekkend, de camera’s zijn veelzijdig en allround goed en dat scherm is ronduit fantastisch. Bovendien ben je vast klaar voor de toekomst dankzij 5G-ondersteuning. Desondanks mag je voor deze prijs meer verwachten op softwaregebied. De hoeveelheid onnodige apps en diensten is gewoonweg te hoog en ook mag je voor een Apple-achtige prijs ook Apple-achtige update-ondersteuning verwachten.

8,0

Ons oordeel

Samsung Galaxy S20+

Pluspunten

5G-ondersteuning

Prestaties

Camera's

Scherm

Minpunten

Bloatware

Prijs

Geen koptelefoonpoort

Energieverbruik wat hoog

Conclusie

**Prijs** € 749,- **Kleur** Grijs, blauw, zwart **OS** Android 10 (OneUI) **Scherm** 6,7 inch amoled (3200 x 1440, 120 hertz) **Processor** 2,7 Ghz octacore (Exynos 990) **RAM** 12GB **Opslag** 128GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 4.500 mAh **Camera** 64, 12, 12 megapixel (achter), 10 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 16,2 x 7,4 x 0,8 cm **Gewicht** 186 gram **Overig** dualsim of geheugenkaart, vingerafdrukscanner onder scherm, dieptecamera **Website** [www.samsung.com/nl](https://www.samsung.com/nl/smartphones/galaxy-s20/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000