Samsung Galaxy S5: Wat kunnen we verwachten?

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 12 oktober 2013 10:00

Nieuws

Niet lang na de release van de Galaxy S4 werd bekend dat dit vlaggenschip van Samsung de best verkopende Android-telefoon ooit is. Dat schept verwachtingen en het gonsde dan ook direct van de geruchten over de opvolger, vooralsnog S5 genoemd. Wat kunnen we verwachten van de Galaxy S5?

De smartphones in de Galaxy S-reeks hebben een prijskaartje dat hoort bij hun status en het zijn stuk voor stuk toptoestellen, maar dat wordt niet weerspiegeld in de kwaliteit van de behuizing. Dat laatste is een heikel punt voor de liefhebbers van de Galaxy. Als je een kwaliteitsproduct in handen hebt, wil je dat immers ook graag voelen en zien.

Gelukkig heeft het er alle schijn van dat Samsung bij de S5 voor een andere behuizing kiest. Gingen er in eerste instantie vooral geruchten over een aluminium behuizing voor dit toekomstige toestel, inmiddels lijkt het er steeds meer op dat we een behuizing van carbon fiber (koolstofvezel) kunnen verwachten. Dit gerucht wordt versterkt door het feit dat Samsung onlangs een strategische samenwerking is aangegaan met The SGL Group, een bedrijf gespecialiseerd in het maken van carbon fiber-producten.

Aluminium of carbon fiber? Hoe dan ook, het goedkope plastic lijkt verleden tijd te worden.

Unibody?

Het 'aluminiumgerucht' zorgde voor wat paniek onder de liefhebbers van de Galaxy-serie, omdat het zou kunnen wijzen op een unibody voor de Galaxy S5. Hoewel de komst van een unibody goed nieuws is als het gaat om kwaliteit en uitstraling, zou het wel betekenen dat de batterij niet meer kan worden vervangen, en dat is nu juist zo'n prettige eigenschap van de Galaxy-smartphones.

Het feit dat Samsung nu lijkt te hebben gekozen voor een carbon fiber-behuizing betekent niet dat een unibody niet mogelijk is, maar maakt het wel minder waarschijnlijk.

Kunnen we voor de S5 een unibody verwachten?

Flexibel display

Het spannendste gerucht rond de S5 heeft te maken met het scherm van de toekomstige smartphone. Daarbij gaat het niet zozeer om meer pixels of een hogere resolutie, maar om de fysieke flexibiliteit ervan. In januari van dit jaar toonde Samsung zijn nieuwe serie displays, onder de naam Youm.

De mogelijkheden die zo'n flexibel display biedt, laat zich raden dat dit een revolutie zal veroorzaken op het gebied van smartphone- en tabletschermen. Ook gaat het gerucht dat de S5 een 3D-scherm krijgt, maar van dit gedachte worden we niet heel enthousiast. Dat concept sloeg twee jaar geleden immers ook niet echt aan bij de Optimus 3D van LG.

Samsung presenteerde met trots zijn flexibele 'Youm'-display. Krijgt de S5 zo'n scherm?

FM Radio

Volgens velen is het een grote fout van Samung geweest om de radio weg te laten uit de Galaxy S4. Radioluisteraars kunnen natuurlijk uit een reeks prima alternatieven kiezen, zoals Spotify, maar niet iedereen wil daar voor betalen en heeft een databundel die er groot genoeg voor is.

Hoewel het vooralsnog niets meer blijft dan een gerucht, zijn er sterke aanwijzingen dat de FM-radio zijn herintrede zal doen bij de lancering van de Galaxy S5. Van sommige technologieën willen we simpelweg nog geen afscheid nemen.

Goed nieuws: de FM-radio komt waarschijnlijk terug.

Energiegebruik

Hoewel er de afgelopen tien jaar geen revolutionaire ontwikkelingen zijn geweest met betrekking tot batterijen en accu's, vindt er wel een langzame doorontwikkeling plaats. Het gevolg is dat de verwisselbare batterij in de Samsung Galaxy S-serie bij elke versie iets krachtiger is geworden. Zo bevatte de Galaxy S een 1500mAh-batterij, de S2 een 1650mAH-batterij, de SIII een 2100mAh-batterij en de S4 een 2600mAh-batterij - waarbij binnen de modellen zelf overigens nog wel wat verschillen voorkomen.

Het laat zich raden dat de S5 wederom een batterij met meer capaciteit zal hebben, maar er valt ook nog wat te verwachten met betrekking tot het energiegebruik van de smartphone. Tijdens de presentatie van de Youm-displays gaf Samsung aan dat het aan een technologie werkt die de naam 'Green LCD' heeft gekregen. Deze technologie moet ervoor zorgen dat schermen 25 procent minder energie verbruiken, zonder in te hoeven boeten aan kwaliteit.

Infrarood

Een gerucht dat we regelmatig voorbij zien komen, is dat de S5 zal zijn voorzien van infraroodsensoren. Dat klinkt heel ouderwets en afkomstig uit een tijd waarin gegevensoverdracht nog heel traag ging, maar moderne toepassing van de technologie biedt nieuwe mogelijkheden.

Zo kunnen infraroodsensoren worden gebruikt om de temperatuur te meten, wat in combinatie met de juiste apps tot briljante innovaties kan leiden. Een voorbeeld van een mogelijke culinaire toepassing is dat je de smartphone gebruikt om op afstand te meten of je oven al op temperatuur is als je lasagne maakt.

De S5 zou de eerste smartphone die het mogelijk maakt om infraroodsensoren op deze manier te gebruiken, wat natuurlijk goed nieuws is voor de innovatieve reputatie van Samsung. In de S4 zit overigens ook al een infraroodsensor, alleen is de werking daarvan beperkt tot de functie van afstandsbediening.

Infraroodsensoren kunnen de functionaliteit van je smartphone vergroten.

Open deuren

Uiteraard zal de Galaxy S5 ook van vernieuwingen worden voorzien waarvan het eigenlijk een open deur is om ze te melden. Zo zal de smartphone een snellere processor hebben, meer werkgeheugen, hopelijk een betere speakerset (HTC laat met zijn One zien wat er op dat vlak mogelijk is), een betere camera - waarbij we denken aan een 16megapixel-variant zoals de S4 Zoom, een Super Amoled Plus-scherm - al dan niet in combinatie met de Youm- en Green LCD-technologie, en ondersteuning van 5G.

Aan die laatste toevoeging hebben we in Nederland voorlopig overigens nog geen fluit, omdat 4G nog goed en wel moet worden uitgerold. Voor Samsung is te hopen dat de S5 in ieder geval één revolutionaire vondst meekrijgt, aangezien het bedrijf te kampen heeft met dezelfde kritiek als Apple: het zou te weinig nieuws onder de zon bieden.

Uiteraard verwachten we een snellere telefoon met nog betere specificaties.

Meer opslagcapaciteit?

We hopen dat de S5 meer opslagcapaciteit krijgt dan zijn voorganger. Daar hoort echter een kanttekening bij, want in Nederland is het S4-aanbod om de een of andere reden beperkt tot slechts één model. De kans is groot dat je niet beter weet dan dat alleen de Samsung Galaxy S4 16 GB is uitgebracht, terwijl er ook modellen zijn met 32 en 64 GB. In Nederland verkoopt Samsung echter alleen het 16 GB-model. Wat de reden daarvoor ook moge zijn, helemaal eerlijk is het niet om op basis daarvan te stellen dat de opslagruimte van de S4 niet voldoet. Gelukkig wordt dit aspect binnenkort vanzelf minder relevant, zoals je in dit artikel kunt lezen onder de kop 'Direct-to-SD'.

Key Lime Pie

Terwijl de meeste geruchten die we in dit artikel bespreken vooralsnog louter speculatief zijn, is alvast zeker dat de Galaxy S5 wordt geleverd met Android 5.0, het besturingssysteem dat als codenaam Key Lime Pie heeft meegekregen.

Wat we precies kunnen verwachten van deze nieuwe Android-versie is nog niet zeker, wel wordt verwacht dat de interface minimalistischer zal worden, niet alleen qua uiterlijk, maar ook onder de motorkap. Het effect daarvan zou moeten zijn dat het besturingssysteem veel soepeler draait; niet alleen op de S5, maar ook op minder krachtige smartphones.

Een interessante ontwikkeling waarvan we hopen dat hij wordt doorgezet, is de mogelijkheid om apps een paar dagen of een paar keer uit te proberen voordat je ervoor betaalt. Dat zou het einde betekenen van de zogenaamde light-versies van apps en de drempel voor het downloaden ervan verlagen. Ook wordt verwacht dat social media veel dieper in het besturingssysteem wordt geïntegreerd en dat je met behulp van profielen je smartphone gemakkelijker en uitgebreider naar je hand kunt zetten.

Direct-to-SD

Zeker gezien het feit dat in Nederland alleen het 16 GB-model van de S4 wordt aangeboden, is het voor veel gebruikers frustrerend dat het niet mogelijk is om apps rechtstreeks op de SD-geheugenkaart te installeren.

De S5 zal worden geleverd met het besturingssysteem Key Lime Pie - oftewel Android 5.0..

Gelukkig hoef je voor een oplossing van dit probleem niet te wachten op de S5. Onlangs verscheen namelijk al een update voor de S4, die direct-to-SD-opslag alsnog mogelijk maakt. Het is te hopen dat Samsung die mogelijkheid ook integreert in de S5, zeker gezien het gerucht dat de fabrikant dit toestel zal voorzien van een dual-SD-card, wat de opslagcapaciteit uiteraard aanzienlijk vergroot.

Wordt de Galaxy S5 inderdaad voorzien van een dual SD-card?

Software(ge)schillen

Een interessante ontwikkeling is dat Google de verkoop van de S4 GE heeft aangekondigd, waarbij 'GE' staat voor 'Google Edition'. Dit toestel, dat vooralsnog alleen in de VS beschikbaar zal zijn, wordt geleverd zonder de 'schil' die telecomproviders en telefoonfabrikanten om de Android-software leggen. Dat betekent dat je een 'schone' smartphone krijgt wanneer je het apparaat koopt, zonder de extra software van Samsung die deels nuttig is, maar waarvan je de helft het liefst direct zou verwijderen - wat helaas niet kan.

Het betekent echter ook dat je bijvoorbeeld een camera-app met veel minder mogelijkheden krijgt en afzonderlijke apps moet downloaden om dat onderdeel van je smartphone optimaal te gebruiken. Ieder voordeel heeft zijn nadeel, maar wij zijn een groot voorstander van keuzevrijheid en juichen het initiatief van Google dus toe.

10 Reactie(s) op: Samsung Galaxy S5: Wat kunnen we verwachten?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 oktober 2013 13:12 Anoniem
  Key lime pie? Volgens alle bronnen en zelfs google is de naam toch echt KitKat.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 oktober 2013 13:26 Anoniem
  Martin, have a break, have a kitkat
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 oktober 2013 13:38 darknessblade
  de 64 gb versie is wel leuk dan nog eens 2 64gb micro sd kaarten: totaal opslag: 192gb
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 oktober 2013 18:53 Anoniem
  Key Lime Pie is echt geen 5.0

  Het is KitKat en dan 4.4

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 oktober 2013 10:34 Anoniem
  Wel een hele grote misser. Key Lime Pie? Android 5.0? Kom op zeg, anderhalve maand geleden is al bekend geworden dat het 4.4 wordt en Kitkat gaat heten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 oktober 2013 18:47 Anoniem
  nee geen dual SD-card maar 2 SIM kaarten. Als dat echt komt koop ik hem meteen, ik heb nu altijd twee telefoons bij me
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 oktober 2013 18:57 Anoniem
  ik w8 om een nieuwe smartphone te kopen tot hij uit is hoor !
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 oktober 2013 06:59 Anoniem
  kit kat, lime pie.. whatever, noem het beestje gewoon LEOOOOOOO!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 december 2013 12:55 Anoniem
  Wanneer komt ie uit xp
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 december 2013 23:20 Anoniem
  Wat kost dat
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.