Geef je smartphone de Android One-look

Door: lub-snoek | 22 maart 2018 15:03

How To

Er verschijnen steeds meer smartphones op de markt met Android One, een kale versie van Android zonder ‘skin’ of extra apps. Ben je verliefd geworden op het simplistische ‘Material Design’ van Google, maar wil je geen Android One-smartphone aanschaffen? Je kunt je huidige smartphone eenvoudig de Android One-look geven!

Android One is een smartphone-lijn die op een ongewijzigde versie van Android draait. Doordat de fabrikant updates niet eerst hoeft klaar te stomen voor een specifiek model, krijgen deze smartphones doorgaans als eerste de nieuwste beveiligingsupdates van Google. Android One zien we vooral op goedkopere smartphones en middenklassers, omdat deze modellen doorgaans al snel verouderde software hebben en vol zitten met bloatware. Gelukkig kun je door de bewerkbaarheid van Android ook je Samsung Galaxy S9 of LG V30 de Android One-look geven!

Pixel Launcher

Android One schittert door de aanwezigheid van Material Design, een ontwerp wat we ook terugzien in populaire apps als Google Maps en Google Home. Smartphones met Android One hebben dan ook een launcher die hier prachtig op aansluit. Een launcher is een stukje software die bepaalt hoe je thuisscherm en icoontjes eruitzien. De Google Pixel heeft een launcher die heel erg lijkt op Android One. Logisch omdat beide producten rechtstreeks van Google komen.

Om te beginnen installeren we de Pixel Launcher. Deze staat in de Play Store als je een Pixel-telefoon hebt, maar kun je helaas met een andere Android-telefoon niet zomaar downloaden. Dankzij de Nederlandse student Amir Zaidi kunnen we gelukkig een heel eind komen. Hij heeft een eigen launcher ontworpen, gebaseerd op de launcher zoals Google die voor de Pixel-smartphones heeft ontworpen. Je downloadt de laatste versie van deze launcher op GitHub. Hoe je een .apk-bestand downloadt en installeert lees je in dit artikel.

Je activeert de Launcher door te navigeren naar Instellingen Homescreen Selecteer launcher. Daar kun je de Pixel Launcher selecteren als standaard launcher. Je merkt gelijk dat je thuisscherm er anders uitziet.

Nadat je de launcher hebt gedownload en geactiveerd, navigeer je naar de Play Store. Daar download je de app ‘Pixel Icon Pack 2’. Dit is een gratis app, die je de mogelijkheid geeft om de icoontjes in een launcher eruit te laten zien als de icoontjes zoals deze er op de Google Pixel-smartphones uitzien. Deze icoontjes komen overeen met de icoontjes zoals deze er op Android One uitzien.

Om de iconen te activeren, druk je met je vinger op een willekeurige lege plek op je thuisscherm. Je ziet het scherm naar achter verplaatsen, waarna je op de knop ‘Instellingen voor Homepage’ kunt drukken. In de lijst met Instellingen druk je op ‘Pictogrampakket’, waarin je het Pixel Icon Pack selecteert. Nu heb je een launcher die zowel qua mogelijkheden als ontwerp vrijwel identiek is aan Android One.

Een leuk voordeel van deze launcher is dat je naar rechts kunt vegen vanaf je thuisscherm om je persoonlijke tijdlijn van Google te zien. Deze ‘feed’ kun je volledig naar wens aanpassen door op de drie stipjes rechts bovenin het scherm te drukken. Zo kun je de feed zo instellen dat je alleen berichten ziet die jij interessant vindt. Tijdens het scrollen kun je op ieder moment weer naar links vegen om terug te gaan naar je thuisscherm. De implementatie van deze Google Feed is wat deze specifieke launcher zo geschikt maakt om de Android One-ervaring naar elke smartphone te brengen.

Achtergronden

Ben je niet alleen gek op het Material Design van Android One, maar ook op die prachtige achtergronden? Dan kun je in de Google Play Store de app ‘Achtergronden’ downloaden van Google. Hier staan de standaard Android One-achtergronden in verschillende galerijen zoals Aarde, Kunst, Stadsgezichten en Landschappen.

Bij het openen van een galerij kun je er ook voor kiezen dat de achtergrond van je smartphone dagelijks wisselt, waardoor je elke dag een nieuwe prachtige achtergrond te zien krijgt. De foto’s zijn haarscherp en complimenteren de Pixel-icoontjes op een geweldige manier.

Alternatieven

Wil je wel de icoontjes gebruiken, maar wil je meer bewerkingsopties? Dan kun je ook Nova Launcher installeren. Met die launcher kun je ook gewoon het Pixel Icon Pack activeren, maar krijg je nog meer mogelijkheden voor het ordenen van je apps op je thuisscherm. Een nadeel is wel dat je met deze launcher geen eenvoudige toegang hebt tot de Google Feed vanuit je thuisscherm.

Een andere optie is om de Google Now-launcher downloaden uit de Google Play Store of de Android One-launcher van dezelfde ontwikkelaar als de Pixel-launcher. Die kun je op iedere smartphone installeren, maar met die launchers is het niet mogelijk om de Pixel-icoontjes te gebruiken. Je krijgt dan wel het overzicht van Android One en de Google Feed, maar met de standaard icoontjes van je smartphone.

0 Reactie(s) op: Geef je smartphone de Android One-look

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.