Gigaset GS4 - Duitse smartphone

© PXimport

Gigaset GS4 - Duitse smartphone

Geplaatst: 2 december 2020 - 14:55

Aangepast: 14 december 2022 - 12:48

Joris Peterse

Het Duitse Gigaset kennen we vooral van de draadloze DECT-huistelefoons. Niet echt een groeimarkt meer. Het is niet gek ook dat Gigaset daarom ook smartphones op de markt brengt, zoals deze nieuwe, betaalbare Gigaset GS4. Maar kan Gigaset de concurrentie aan met gevestigde smartphone-merken?

De Gigaset GS4 is een budgetsmartphone met een toegankelijk prijskaartje van 229 euro. Dat het geen ultradure smartphone is, uit zich bijvoorbeeld in het feit dat er een plastic behuizing is gebruikt. Is dat erg? Allerminst! Sterker nog, Gigaset heeft het voor elkaar gekregen om de GS4 uiterst stevig in elkaar te zetten. Bovendien is plastic minder kwetsbaar dan glas, waardoor de achterkant minder kwetsbaar is dan een dure iPhone of Samsung Galaxy-smartphone. Ander pluspuntje is ook dat het ontwerp niet afgekeken is van de zojuist genoemde smartphones. Iets wat helaas steeds meer lijkt te gebeuren.

De Gigaset GS4 beschikt over een prettig groot 6,3 inch beeldscherm met een kleine scherminkeping aan de bovenzijde voor de frontcamera. Aan de achterzijde zit een fysieke vingerafdrukscanner. Misschien oogt dat wat ouderwets, maar in praktijk werkt dit nog altijd sneller en nauwkeuriger dan vingerafdrukscanners onder het scherm. Een pluspuntje als je het mij vraagt.

Voor z’n prijsklasse is er weinig aan te merken op het scherm. Het LCD-scherm heeft een Full-HD-resolutie en heeft een acceptabele kleurweergave en helderheid. Witte delen ogen echter wel wat grauw.

Gigaset GS4

© PXimport

Gigaset GS4

© PXimport

Gigaset GS4 - Duitse smartphone-15082296

© CIDimport

Prestaties

Onder de motorkap is de Gigaset GS4 uitgerust met een MediaTek Helio P70-processor en 4GB werkgeheugen. Deze chipset laat de smartphone soepel draaien, hoewel je al snel wat vertraging merkt, bijvoorbeeld bij het laden van apps. De MediaTek-chipset is ook al een dagje ouder, deze is al aangekondigd in 2018 en aangezien MediaTek niet echt een goede reputatie heeft als het aankomt op driver-ondersteuning van zijn chipsets voor komende Android-versies, belooft dat niet veel goeds voor de update-verwachtingen van deze smartphone.

Een van de redenen waarom de Gigaset GS4 soepel draait is omdat het op een schone versie van Android draait, zonder zware skin of bloatware. Dat is een groot pluspunt voor de prestaties en voor de gebruiker. Alleen heeft Gigaset op softwaregebied zijn zaakjes verder absoluut niet op orde. De smartphone komt niet met de meest recente Android-versie, maar met Android 10, dat in de zomer van 2019 verscheen. Dat is suf, en onnodig. Maar dat wordt verzacht door het feit dat er spoedig een update verschijnt naar Android 11, deze staat gepland voor het eerste kwartaal van 2021.

Gigaset had een duurzaam verhaal kunnen vertellen à la Fairphone.

-

Gebrekkig updatebeleid

De update naar Android 11 is ook meteen de laatste versie-update die je kunt verwachten op deze smartphone. En daar gaat het mis. Ondanks dat je wel nog twee jaar veiligheids-updates kunt verwachten, komt Gigaset zijn update-verantwoordelijkheid niet na en de enige update brengt de Androidversie waarmee de smartphone uit de doos zou moeten komen. Dat is niet goed te praten, maar ook nog eens volkomen onnodig. Als Gigaset moeite heeft met de update-verantwoordelijkheid, waarom maakt het bedrijf het zich niet makkelijker door te kiezen voor Android One? Deze schone Android-versie is makkelijker te updaten, en bovendien heeft Gigaset Android al in tact gelaten.

Marketingtechnisch had dit ook een kans geboden om de Gigaset op te laten vallen tegenover de talloze Chinese budgetsmartphones. Omdat Gigaset zijn eigen smartphones in Duitsland assembleert, waar wél gewone arbeids- en milieuregels gelden, had Gigaset best een duurzaam verhaal kunnen vertellen à la Fairphone. Ook omdat de achterkant van de smartphone los te maken is, zodat je de accu makkelijk vervangt. Een prettige eigenschap waar veel andere fabrikanten een voorbeeld aan mogen nemen. Toch gaat helaas dat duurzame verhaal niet op zonder degelijke update-ondersteuning.

Gigaset GS4 - Duitse smartphone-15082296

© CIDimport

Camera’s

Aan de achterzijde van de Gigaset GS4 zijn drie lenzen geplaatst, die van groot naar klein naar beneden uitlijnen, een leuk detail. Bovenin is de groothoekcamera geplaatst, met daaronder de reguliere- en macrocamera. Met deze camera-opstelling probeert Gigaset vooral veel foto-mogelijkheden te bieden, wat wordt aangevuld met onder meer een nachtmodus (die gek genoeg vertaald wordt met ‘nacht schot’).

Het is leuk om dankzij de groothoeklens een uitzoom-mogelijkheid te krijgen, terwijl de macrocamera objecten van heel dichtbij vastlegt. Maar verkijk je er niet op, want de camera’s leveren erg gruizige foto’s op en lieten zich al snel uit het veld slaan bij tegenlicht. Tevens heeft de macrocamera een vaste focusafstand. Je kunt deze niet handmatig scherpstellen. Kies daarom bij voorkeur altijd voor de reguliere lens, deze maakt veel betere foto’s. Goed genoeg om bijvoorbeeld eenvoudige foto’s te maken om te delen via WhatsApp. Maar verwacht ook met de reguliere camera niet de mooiste foto’s te kunnen maken in uitdagende lichtomstandigheden. Misschien had Gigaset er verstandiger aan gedaan om te investeren in één goede cameralens, dan twee slechte en een matige.

Gigaset GS4 - Duitse smartphone-15082296

© CIDimport

Gigaset GS4 - Duitse smartphone-15082296

© CIDimport

Gigaset GS4 - Duitse smartphone-15082296

© CIDimport

Van links naar rechts: macrofoto, reguliere foto, groothoekfoto.

Gigaset GS4 in praktijk

Ondanks dat er dus wat aanmerkingen zijn, is de Gigaset GS4 in de basis een prima smartphone voor een goede prijs. Ik noemde al de schone Android-versie, waardoor de smartphone ondanks zijn oudere chipset nog soepel genoeg draait. Ook is de accuduur dik in orde. Zo’n anderhalve dag in mijn geval. Een snellaadfunctie is er niet (opladen kan tot 18W), daarentegen is de mogelijkheid om de smartphone draadloos op te laden een fijne toevoeging. Dat is ongewoon voor smartphones in deze prijsklasse.

Verder is het toestel behoorlijk compleet uitgerust, sommige fabrikanten willen wel eens beknibbelen door de NFC-chip (voor onder meer contactloos betalen) of audiopoort te verwijderen. Dit is gewoon aanwezig op de Gigaset GS4. Evenals 64GB opslagruimte, dat je desgewenst kunt uitbreiden met een geheugenkaart en de mogelijkheid twee simkaarten te plaatsen. In praktijk is de Gigaset GS4 dus een prima smartphone.

Alternatieven voor de Gigaset GS4

Als je kijkt naar alternatieven voor de Gigaset GS4, dan kom je meteen bij Chinese merken uit, zoals Motorola (onderdeel van Lenovo). Maar omdat het updatebeleid van Motorola betreurenswaardig is, kunnen we smartphones van dit merk wat lastig aanbevelen als alternatief. De beste concurrenten in dezelfde prijsklasse komen van Samsung (de Galaxy M21) en Xiaomi (Poco X3 NFC). En om eerlijk te zijn, ben je veel beter af bij deze smartphones. Ze hebben betere software-ondersteuning, camera’s, schermen en de Galaxy M21 heeft een fantastische accuduur. Het enige dat voor de Gigaset spreekt zijn de schone Androidversie (maar dan kun je beter kijken naar een alternatief van Nokia, dat dankzij Android One betere update-ondersteuning belooft) en het draadloos opladen.

Conclusie: Gigaset GS4 kopen?

De Gigaset GS4 is in de basis een prima smartphone met een schone Androidversie, die voldoet aan de verwachtingen van een smartphone van zo’n 230 euro. Houd er echter rekening mee dat de groothoek- en macrolens niet best zijn, de chipset wat verouderd en de update-ondersteuning onvoldoende. Deze minpunten zorgen ervoor dat alternatieven, zoals de Galaxy M21 en Poco X3 NFC gewoonweg betere keuzes zijn dan de Gigaset GS4.

6,5

Ons oordeel

Gigaset GS4

Pluspunten

Accuduur

Minpunten

Update-ondersteuning

Matige groothoek- en macrocamera

Oudere chipset

Conclusie

**Adviesprijs** € 229,- **Kleur** Zwart, wit **OS** Android 10 **Scherm** 6,3 inch lcd (2340 x 1080, 60 Hz) **Processor** 2,1 GHz octacore (MediaTek Helio P70) **RAM** 4 GB **Opslag** 64 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 4.300 mAh **Camera** 16, 5, 2 megapixel (achter), 13 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G, Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 15,7 x 7,5 x 1 cm **Gewicht** 206 gram **Overig** Hoofdtelefoonpoort **Website** [www.gigaset.com](https://www.gigaset.com/be_nl/gigaset-gs4/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000