Google onthult twee nieuwe Nexus-smartphones

Door: telegraaf-nl | 29 september 2015 20:18

Nieuws

Internetreus Google heeft op dinsdag twee nieuwe smartphones in zijn Nexus-reeks onthuld. Het gaat om de Nexus 5X en de Nexus 6P, waarbij eerstgenoemde door LG wordt gemaakt en de tweede door het Chinese Huawei.

Nexus 5X

De 5X heeft een 5,2 inch groot scherm met Full HD-resolutie, een Snapdragon 808-processor met 2GB werkgeheugen en kopers kunnen kiezen uit modellen met 16GB of 32GB opslaggeheugen. Aan de achterkant is een 12,3 megapixel camera aanwezig, terwijl aan de voorkant een 5 megapixel camera zit.

Opmerkelijk is verder dat aan de achterzijde een vingerafdrukscanner zit, vergelijkbaar met die van recente iPhones. Ook opvallend is dat er geen micro-USB-aansluiting is, maar een opening voor USB-C-stekkers. Dat is een nieuwe standaard die ook in de nieuwe MacBook van Apple verwerkt is.

Net als alle Nexus-toestellen staat ook op de 5X een 'kale' versie van Android, in dit geval versie 6.0 Marshmallow. Deze is niet aangepast en is zoals Google hem zelf levert. De 5X kost in de Verenigde Staten als hij uitkomt begin oktober $379.

Nexus 6P

De 6P is iets groter dan zijn broertje: het scherm is 5,7 inch groot en heeft een resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Ook bevat hij met een Snapdragon 810 een iets snellere processor en wordt 3GB werkgeheugen geleverd. Kopers krijgen de keuze uit 32GB, 64GB of 128GB aan opslaggeheugen.

De behuizing is helemaal van metaal, wat voor het eerst is voor een Nexus-toestel. Achterop zit een 12,3 megapixel camera, terwijl voor selfies een 5 megapixel camera is voorzien. Ook de 6P bevat een USB-C-aansluiting en vingerafdrukscanner. De Nexus 6P moet voor $499 over de toonbank gaan.

Voor beide toestellen zijn nog geen Nederlandse prijzen bekend.

Chromecast

Naast de twee nieuwe telefoons heeft Google ook twee nieuwe versies van zijn streaming-dongle Chromecast onthuld. De ene is een nieuwere versie van de bestaande gadget: een HDMI-dongle waarmee vanaf een smartphone of tablet media naar een tv gestreamd kan worden. Nieuw is nu de mogelijkheid om sneller contact te maken met een tv, waarbij de bijbehorende app alvast delen van bijvoorbeeld een volgend filmpje gaat inladen.

Daarnaast komt er een versie speciaal voor audio. Het apparaat is vergelijkbaar met zijn HDMI-broer, maar kan aan een stereoinstallatie of versterker gekoppeld worden. Vervolgens is het mogelijk om vanaf een telefoon of tablet muziek of podcasts naar deze gadget te versturen.

Mensen die meerdere van deze Chromecasts kopen, kunnen een multiroom-systeem instellen, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Sonos of Denon's HEOS-systeem. Wel moet elke kamer een extra versterker of actieve speaker bevatten.

Beide versies kosten $35 per stuk.

Pixel C

Tenslotte toonde Google een nieuwe high-end Android-tablet, de Pixel C. Het apparaat is duidelijk bedoeld om de strijd aan te gaan met de iPad Pro. Het 10,2 inch grote scherm heeft een resolutie van 2560 bij 1800 pixels, een nieuwe Nvidia Tegra X1-chip en 3GB aan werkgeheugen.

De vergelijking met de iPad Pro komt omdat Google ook het apparaat optioneel met een toetsenbord levert, waardoor het apparaat voornamelijk bedoeld lijkt te zijn voor mensen die ook productief willen zijn op een tablet.

De Pixel C komt later dit jaar op de markt. In de VS gaat hij $499 kosten. Het toetsenbord kost $149.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Telegraaf.nl. Ga naar Telegraaf.nl/digitaal voor alle artikelen.

0 Reactie(s) op: Google onthult twee nieuwe Nexus-smartphones

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.