Google Play: ouderlijk toezicht instellen

Door: Wesley Akkerman | 02 maart 2020 09:14

How To

Downloadwinkel Google Play Store, de digitale Android-winkel, staat vol met apps, diensten en games die niet voor alle leeftijden geschikt zijn. Daarom kan het verstandig zijn dat je als ouder / verzorger het ouderlijk toezicht instelt voor Google Play. Met deze opties stel je gemakkelijk een leeftijdsrestrictie in, waardoor je zeker weet dat een kind niet zomaar iets downloadt of gebruikt wat niet voor hem of haar bedoeld is.

Je kunt dit het beste instellen op de Android-tablet of -smartphone van de kleine. Je opent Google Play (Play Store, dat kleurrijke driehoekje dat op z’n kant ligt) en tikt vervolgens op de drie puntjes bovenin het scherm. Je ziet ze links staan. Druk vervolgens op Instellingen. Misschien moet je een beetje naar beneden scrollen, maar verderop in beeld staat de optie Ouderlijk toezicht. Wanneer je de functie activeert, dan dien je een sterke pincode in te stellen. Daarna moet je hem nogmaals invoeren; maak het dus niet ook al te moeilijk voor jezelf.

Ouderlijk toezicht Windows 10
Ouderlijk toezicht Windows 10
Ouderlijk toezicht Windows 10

Ouderlijk toezicht op Google Play

Als je nu op Apps en games tapt, dan kun je de beperkingen met betrekking tot de leeftijd van je kind instellen. Ook in Google Play worden er leeftijdsclassificaties gebruikt, waardoor je daar verder geen omkijken naar hebt. Voldoet het kind niet aan de leeftijd, dan is die app niet te gebruiken. Als je alles eenmaal ingesteld hebt, druk je rechts onderin op Opslaan.

Vergeet niet terug te keren naar het vorige menu door op de pijltjestoets in de linker bovenhoek te tappen. Mocht je dit niet doen of vergeten, dan kan het kind de instellingen met betrekking tot ouderlijk toezicht in Google Play ongedaan maken – zonder daarvoor de pincode te hoeven te gebruiken.

Maar wat nu als er al applicaties op de smartphone of tablet staan die eigenlijk niet bij de leeftijd van het kind horen? Die apps worden niet verwijderd door Android. In plaats daarvan haalt Google Play die apps uit het Geïnstalleerd-lijstje, waardoor ze niet meer geüpdatet kunnen worden. Dat is best vreemd, aangezien je dus ook geen notificatie krijgt wanneer er een nieuwe versies (wat weer belangrijk is in het kader van online veiligheid met betrekking tot aanvallen en lekken). Om de apps toch te kunnen updaten (we kunnen ons voorstellen dat sommige kinderen niet meer zonder social media kunnen), dien je het ouderlijk toezicht eerst uit te schakelen. Na het updaten kun je de modus weer inschakelen.

0 Reactie(s) op: Google Play: ouderlijk toezicht instellen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.