Handleiding: Haal het maximale uit je laptop-accu

Door: Martin Gijzemijter | 26 februari 2013 09:47

How To

Niets is vervelender dan werken op je laptop en in je ooghoek zien dat de accu met een noodgang richting de 0 procent koerst. Dat is natuurlijk onvermijdelijk, die accu gaat een keer leeg, maar je kunt het proces wel vertragen. Een aantal handige accu-tips op een rij.

Softwarematig onderhoud

Zorg ervoor dat je de harde schijf regelmatig defragmenteert. Je doet dit door in de Windows Verkenner met de rechtermuisknop te klikken op je harde schijf en te kiezen voor Eigenschappen en het tabblad Extra in het venster dat verschijnt. Vervolgens klik je op Optimaliseren. De gedachte hierachter? Als je harde schijf gefragmenteerd is, staan stukjes bestand her en der verspreid, en moet je laptop veel harder werken om er iets mee te kunnen. En harder werken betekent meer energie verbruiken.

Zorg dat je de harde schijf regelmatig defragmenteert, dan hoeft je laptop minder hard te werken.

Onnodig verbruik

Programma’s die open staan waar je niets mee doet, WiFi, terwijl je niet op internet bezig bent, Bluetooth, terwijl je nergens verbinding mee maakt, het zijn voorbeelden van onderdelen in Windows die onnodig energie vreten. Gebruik je iets niet, schakel het dan uit. Vele beetjes maken een hoop en het kan je zo een half uur tot een uur extra werktijd opleveren qua accu.

Gebruik je iets niet? Schakel het dan uit, dat scheelt onnodig stroomverbruik.

DVD-station omzeilen

Heb je een cd of dvd vol bestanden die je moet bewerken? Kopieer die bestanden dan eerst naar je harde schijf. Zo voorkom je dat het dvd-station constant benaderd moet worden en omdat een dvd-station minstens zoveel mechanica als elektronica is, vreet zo’n station energie.

Bestanden op een cd of dvd kun je het beste naar de harde schijf kopiëren.

Ventilatie

Denk ook na over de plek waar je werkt. Sowieso is het niet verstandig om in de volle zon te gaan zitten werken, maar dat heeft meer te maken met oververhitting in het algemeen. Maar zorg er hoe dan ook voor dat de warmte in je laptop de ruimte heeft om te ontsnappen (verstik de laptop dus niet door deze op een kussen op schoot te zetten). Accu’s die moeten presteren in extreem warme omstandigheden (en het kan nogal heet worden in zo’n laptop) gaan aanzienlijk sneller leeg dan accu’s die presteren in betere temperatuuromstandigheden.

Zorg dat je laptop niet te heet wordt, anders stroomt die accu leeg in recordsnelheid.

Netstroom

Als je thuis aan je laptop werkt, laat het apparaat dan niet voortdurend aan het netstroom hangen. Het hangt een beetje af van het soort accu dat er in je laptop zit, maar in de regel worden accu’s vrij snel lui wanneer je ze constant aan het stroom laat hangen. Helemaal opladen en dan zoveel mogelijk weer opgebruiken, daarmee leeft je accu het langst.

Laat je laptop niet altijd aan het stroom hangen, dat komt de levensduur van de accu niet ten goede.

0 Reactie(s) op: Handleiding: Haal het maximale uit je laptop-accu

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.