Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Hands-on met de Amazon Fire Phone

Door: | 05 juli 2014 10:00

None
Hands-on

Amazon's Fire Phone lijkt op geen enkele andere telefoon die ik in handen heb gehad. In fysiek opzicht is het een stuk glas, en het voelt aan als een basic - maar degelijke - Android-telefoon. Het verschil wordt duidelijk als de telefoon ontwaakt en het Dynamic Perspective-effect zichtbaar wordt.

Het is een beetje misleidend om het een 3D telefoon te noemen, omdat er niks uit het scherm lijkt te springen. In plaats daarvan heeft het beeld diepte, en wanneer je de telefoon kantelt krijg je meer van het beeld te zien - objecten op de achtergrond komen naar voren langs de objecten die ze aanvankelijk blokkeerden, en wat op de voorgrond staat beweegt sneller, waardoor het beeld erg 3D lijkt. Denk aan het parallax effect van iOS 7, maar dan met de knop helemaal opengedraaid.

De Fire Phone heeft vijf camera's aan de voorzijde - de elementaire selfie-camera zit waar je zou verwachten, en bovendien zitten er vier camera's op de hoeken van het apparaat. Deze hebben een breed gezichtsveld van 120 graden en infraroodsensoren zodat ze je hoofd kunnen volgen. Door de X-, Y-, en Z-as te bepalen van de locatie van je hoofd ten opzichte van je telefoon kun je door je hoofd te bewegen het Dynamic Perspective laten werken. Dus je kunt het beeld van de telefoon "kantelen" terwijl de telefoon helemaal niet beweegt. Het is heel cool - bijna griezelig.

Amazon heeft verschillende vergrendelschermen ingebouwd om hiermee te pronken, maar de echte magie komt wanneer derden deze technologie voor hun apps gaan benutten. Je kunt spelletjes bedienen door je hoofd te bewegen, en zelfs uitzoomen om meer van een spelniveau te kunnen zien door de telefoon iets verder van je gezicht te houden.

Nu ben ik erg gevoelig voor reisziekte. Ik heb parallax uitgeschakeld op mijn iPhone, ik houd niet van 3D films, en als ik iets in de auto of op de trein probeer te lezen ben ik al gauw misselijk. Dus ik verwachtte dat ik dit bewegingseffect zou haten. Maar in de 30 minuten die ik met het apparaat had, ging het van een leien dakje. Het is leuk om mee te spelen, en produceert dat heerlijke gevoel van magische technologie. Maar als je er echt een hekel aan hebt kun je het uitschakelen - ik zou het waarschijnlijk niet in de bus willen gebruiken, bijvoorbeeld.

Vuurvlieg in de lucht

Een andere prachtige Fire Phone-functie die ik zeker zou gebruiken is Firefly. Het scannen van streepjescodes met een telefoon is nooit een geweldige ervaring geweest - je moet een app openen, gewoonlijk op een paar knoppen drukken, zorgen dat de streepjescode in een hokje op het scherm past, wachten tot de camera zichzelf scherpstelt op de streepjescode, en dan pas wordt het verstuurd om geïdentificeerd te worden. Ik begin vaak met het idee om alle etenswaren in mijn voorraadkast te scannen en zodoende het beste boodschappenlijstje ooit te maken, maar na twee of drie streepjescodes geef ik het op. Het is gewoon niet praktisch.

Firefly is beter. Het kan verpakkingen van levensmiddelen scannen (niet alleen streepjescodes), CD's, films, boeken, QR-codes, e-mailadressen en telefoonnummers op flyers, URL's - met andere woorden, heel veel dingen. Het doet dit bijna direct, je kunt meteen scannen door een knop aan de zijkant van de Fire Phone lang ingedrukt te houden. Het apparaat heeft zelfs een Shazam-achtige functie die liedjes en TV-series kan identificeren. Het is supersnel.

En uiteraard is het heel eenvoudig om met de Fire Phone dingen op Amazon te kopen. Maar ook andere ontwikkelaars kunnen Firefly gebruiken om diepe links in hun apps te bieden vanuit de Firefly zoekresultaten. Momenteel kun je een nummer Firefly'en en vervolgens een iHeartRadio station eromheen beginnen, of zoeken naar concerttickets op StubHub. Als je een telefoonnummer Firefly't en later vergeet waarom, kun je zelfs de originele foto bekijken. Hopelijk geeft dat een aanwijzing.

Handige gebaren

De Fire Phone heeft een aantal ingebouwde gebaren waarmee je het apparaat gemakkelijk met één hand kunt bedienen. Een snelle kanteling naar rechts of links zorgt dat menupanelen worden ingetrokken. (Je kunt dit ook met je vinger doen.) En als je de telefoon een beetje omlaag kantelt terwijl je de linkerbovenhoek snel naar beneden beweegt krijg je het actiemenu te zien.

Ik was binnen enkele minuten aan deze gebaren gewend, en ik kan begrijpen dat ze onmisbaar zouden kunnen worden als je er eenmaal helemaal aan gewend bent. De Amazon vertegenwoordiger die mij hielp tijdens mijn 30 minuten met het apparaat, zei dat wanneer hij zijn oude telefoon probeert te gebruiken, hij het apparaat heen en weer beweegt met de verwachting dat er iets zal gebeuren. Ik kan het me goed voorstellen.

Interface

De Fire Phone draait op Android, maar met Amazon's eigen tintje: Fire OS genaamd. Je kunt je favoriete apps in de App Grid neerzetten, maar er zijn ook snelkoppelingen naar media zoals boeken, tijdschriften, films, enzovoorts. De carrousel laat je onlangs gebruikte apps zien, samen met een scrolbaar paneel met contextuele informatie dat Amazon een widget noemt. Je e-mailapp kan bijvoorbeeld previews van je berichten laten zien, zodat je de eerste paar regels kunt lezen en zelfs een e-mail kunt weggooien zonder dat je de app hoeft te openen. De camera app heeft zijn eigen snelkoppeling - druk eenmaal op de knop aan de zijkant van de Fire Phone om de camera te openen, en opnieuw om een foto te maken. (Als je deze knop langer ingedrukt houdt wordt Firefly gestart.) Ik heb niet echt de mogelijkheid gehad om de camera te testen, dus dat zal even moeten wachten tot we een echte review kunnen schrijven.

Conclusie

Amazon gaat ongetwijfeld een heleboel van deze telefoons verkopen, met name omdat je er een jaar gratis Amazon Prime bij krijgt. Dit bevat gratis verzending, streaming media, en andere voordelen. Als je Prime dumpt, of gewoon anti-Amazon bent om wat voor reden dan ook, dan is deze telefoon waarschijnlijk niet zo aantrekkelijk voor jou, en het lijkt alsof het een toegangspoort tot Prime zal worden, wat weer de toegangspoort tot Amazon is. De ingebouwde apps zoals Maps (wat zijn data van Nokia lijkt te krijgen) en de gloednieuwe voice assistant moeten een stuk verbeterd worden om de beschikbare Android en iOS opties bij te kunnen benen, maar ik zal niet te kritisch zijn totdat ik de uiteindelijke versie in handen krijg.

0 Reacties op: Hands-on met de Amazon Fire Phone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.