Hands-on met Nokia's Android-telefoons

Door: florence-ion | 26 februari 2014 10:13

Review

Stel je voor hoe verrast we waren. Na maanden van wilde geruchten heeft Nokia niet één, niet twee, maar drie Android-apparaten geïntroduceerd. Op het Mobile World Congress in Barcelona gingen wij met deze smartphones aan de slag. En ze lijken in niets op de Android-toestellen die je gewend bent.

Nokia's X, X+, en XL-telefoons lijken weinig op de apparaten waar Android-gebruikers doorgaans mee werken. Ze maken geen gebruik van de back-end diensten van Google, en de interface ziet eruit alsof Android een Windows Phone make-over heeft gehad.

Alles wat enigszins Android-achtig is zit onder de interface verstopt, zoals het Settings-menu, of het feit dat de telefoons een vergelijkbare schaduw voor de drop-down notificaties gebruiken. App ontwikkelaars kunnen hun apps ook naar Nokia's specifieke Android-ecosysteem porten. In tegenstelling tot BlackBerry's crash-and-burn Android poortstrategie, zullen de Nokia-apps niet geëmuleerd worden; ze zijn specifiek geprogrammeerd om met Nokia's speciale Android-apparaten te werken.

Fastlane

In plaats van Androids gewone multitask-menu, gebruiken deze Nokia-toestellen (die op een aangepaste versie van Android 4.1.2 Jelly Bean draaien) een functie die Fastlane genoemd wordt. Fastlane onthoudt al je recente activiteiten, waaronder SMS-berichten en het laatste nummer dat je gedraaid hebt. Het laat ook notificaties zien.

Het thuisscherm lijkt voornamelijk op iets wat je op een Windows-telefoon zou vinden. Er zijn imitatie Live Tiles die je kunt vergroten en verplaatsen. Je kunt ook mappen aanmaken voor een groep van apps en verschillende widgets aan het thuisscherm vastpinnen. In de foto hieronder kun je zien dat Google's kalender-widget onderdeel uitmaakt van de beschikbare selectie.

Het vergrendelscherm maakt gebruik van een badge om aan de onderkant van het scherm notificaties weer te geven. Om het apparaat te ontgrendelen kun je met je vinger vegen om naar de laatste app die je gebruikt hebt te gaan. Als je niet actief in een app was ga je standaard naar het thuisscherm.

Als toegevoegde bonus kun je je favoriete Android-apps sideloaden door een microSD-kaart in het toestel te steken en de voorgeïnstalleerde ASTRO File Manager-app te gebruiken om een APK te openen. Nokia zal ook de Yandex app store toevoegen aan haar X-telefoons in Rusland, en 1Mobile in China, plus twee browsers: Nokia's eigen browser en Opera Mobile.

De hardware

Wat hardware betreft lijken de Nokia X en de X+ erg op elkaar, behalve dan dat de laatstgenoemde een beetje extra RAM heeft. The XL is 2,5 centimeter groter dan zijn twee broertjes, voor mensen die een groter scherm willen.

Nokia heeft altijd een bijzondere voorliefde voor design gehad, en het trio X-telefoons is niet anders. Ze zijn schattig, stijlvol en comfortabel vast te houden; ze voelen veel duurzamer aan dan andere telefoons met een plastic behuizing. De X en de X+ passen ook perfect de handpalm.

Wat prestaties betreft, kan ik mijn korte tijd met de Nokia X vergelijken met een middenklasse of instapmodel Android-telefoon met verouderde hardware. Maar wat belangrijk is om te weten, is het feit dat Nokia niet probeert de schijnwerpers op de hardware van haar apparaten te richten. In plaats daarvan geeft Nokia Android-ontwikkelaars volledige toegang tot haar loyale schare fans en gebruikers.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite TechHive.com. Wij publiceren deze review om je een eerste indruk te geven van een product dat (nog) niet in Nederland verkrijgbaar is. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen dus afwijken van de Nederlandse editie.

0 Reactie(s) op: Hands-on met Nokia's Android-telefoons

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.