Hebbes: Nexus 5 - Eerste Android KitKat-toestel in handen

© PXimport

Hebbes: Nexus 5 - Eerste Android KitKat-toestel in handen

Geplaatst: 2 november 2013 - 09:59

Aangepast: 24 november 2022 - 10:28

Elmar Rekers

De Nexus 5 is de tweede smartphone die Google en LG gezamenlijk hebben ontwikkeld. Nederland hoort bij de eerste landen waar de Android KitKat-smartphone beschikbaar is, en dus gingen wij er op de redactie direct mee aan de slag. Hier onze eerste indruk van de Nexus 5.

Zoals bekend gebruikt Google de Nexus-toestellen altijd voor de introductie van de nieuwste Android-versie; in dit geval Android 4.4 KitKat. Hoewel er op het oog misschien niet veel aan de software is veranderd, zijn er toch enkele handige functies toegevoegd. Zo blijkt althans uit mijn eerste hands-on ervaring.

De Nexus 5 in handen

Het toestel voelt bijzonder lekker aan, waarbij vooral de mat-rubberen afwerken van de achterkant ervoor zorgt dat de Nexus stevig in de hand ligt. Wel valt direct op dat het materiaal erg gevoelig is voor vuil en vingerafdrukken. Qua design heeft LG voor een zeer minimalistische aanpak gekozen, en dat zorgde op de redactie voor alom positieve geluiden. Het is een massief zwart blok, met aan de rechter zijkant de enige hardware-knoppen: een volumeregelaar en de aan/uit-schakelaar. De 8 megapixel-camera op de achterkant steekt helaas wel iets uit, hopelijk zorgt dit niet voor vroegtijdige slijtage van de glasplaat.

 

© PXimport

Er is voor een strak en minimalistisch design gekozen.

De Nexus 5 is een van de strakste Android-toestellen die ik tot op heden op de redactie voorbij heb zien komen, en doet aanzienlijk minder plastic aan dan LG's andere vlaggenschip; de LG G2. Schakelen we de telefoon in, dan zien we het schitterende full hd-beeldscherm oplichten. Hoewel het een display van 5 inch groot is, kan je de telefoon vrij eenvoudig met één hand bedienen. Een groot voordeel dus.

 

© PXimport

De pixels zijn onmogelijk met het blote oog te zien.

Android 4.4 KitKat

Als besturingssysteem is Android 4.4 KitKat aanwezig, en dat ziet er op het oog niet verschrikkelijk nieuw uit. Details als de transparante Android-toetsen en de witte letters in het notificatiecentrum, maken het echter wel iets moderner dan voorganger Jelly Bean. Daarbij ben ik groot fan van de kale Android-ervaring, en die krijgen we op een Nexus-toestel natuurlijk volop voorgeschoteld.

Een leuke vernieuwing aan Android is de verbeterde telefoonkiezer. Onder de telefoonknop stelt Google nu namelijk mensen voor die je 'waarschijnlijk' wilt bellen. Of dit goed werkt, dat zal blijken als we het toestel wat langer in gebruik hebben. Daarnaast is Hangouts nu gepromoveerd tot de centrale berichtendienst. Je kunt van hieruit meteen tekstberichten versturen en locaties delen met vrienden. Google blaast ook hoog van de toren over de spraakbesturing, maar deze hebben we vooralsnog niet aan de praat gekregen.

Razendsnelle smartphone

Het loopt allemaal enorm soepel op de Nexus 5. Dit komt mede doordat Google het Android-OS lichter heeft gemaakt, maar ook zeker door de rappe quadcore-processor die aanwezig is. De camera is eveneens snel, waarbij je zelfs foto's kunt maken terwijl je een full hd-video aan het schieten bent.

 

© PXimport

De camera steekt iets uit de behuizing.

De Nexus 5 is per direct verkrijgbaar in Nederland vanaf 399 euro. Hierbij kan gekozen worden voor een model met 16 of 32 gigabyte geheugen. Op de redactie gaan we de komende dagen aan de slag met de Nexus 5. Houd de website dus in de gaten voor een uitgebreide review van deze telefoon.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten