Heeft Samsung’s Galaxy S10 last van de wet van de remmende voorsprong?

Door: Joris Peterse | 20 februari 2019 20:45

Samsung Galaxy S10
Hands-on

Samsung presenteerde deze week de Galaxy S10-serie. Zoals je verwacht van een smartphone in de Galaxy S-serie, heeft Samsung weer een indrukwekkend goed toestel afgeleverd. Toch lijkt de ontwikkeling te stagneren. Hoe komt dat?

Jarenlang vragen mensen elkaar bij de keuze voor een smartphone of ze voor een iPhone of een Samsung kiezen. Hierbij werd Samsung als (onbedoeld) synoniem gebruikt voor de enorme hoeveelheid Androidsmartphones die je kunt kiezen. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Samsung (en Apple) lijken meer plaats te hebben gemaakt voor andere fabrikanten die flink in opkomst zijn, zoals Huawei. Bovendien is de hype rondom Samsung’s smartphones flink bekoeld ten opzichte van bijvoorbeeld de Galaxy SII, Galaxy SIII of Galaxy S6. Wellicht komt dat door de relatief kleine stappen vooruit die Samsung lijkt te maken met zijn toptoestellen. De Galaxy S6 kende nog een vernieuwd ontwerp, met afgebogen scherm. De S7, S8 en S9 leken een voortzetting van hun voorgangers, met vooral wat meer nadruk op de camera en nog meer scherm in een behuizing van vergelijkbare grootte.

Samsung Galaxy S10
De Samsung Galaxy S10+ is de meest luxe uitvoering.
Samsung Galaxy S10

Galaxy S10

De Galaxy S10-serie kent ook weinig grote veranderingen. De serie bestaat uit drie toestellen: de Galaxy S10, de luxere en grotere Galaxy S10+ en de goedkopere uitvoering de Galaxy S10e. De opvallendste vernieuwing is het cameragaatje in het scherm, aan de voorzijde van de smartphone. Dit zagen we toevallig een paar weken geleden voor het eerst, bij de Honor View20. Zo’n selfiecamera in het scherm zorgt ervoor dat vrijwel de gehele voorzijde van de smartphone uit scherm bestaat: een trend die Samsung al sinds de afgebogen schermranden van de Galaxy S6 doorzet. Bovendien vermijdt Samsung op deze manier een scherminkeping in de bovenkant van het scherm, zoals Apple doet met zijn smartphones en schaamteloos nagemaakt wordt door vele andere fabrikanten. De Galaxy S10 smartphones zien er hierdoor een stuk beter en minder generiek uit. Aan de voorzijde tenminste...

Nadeel van het cameragaatje, wat door Samsung de betere naam ‘Infinity O’ meekrijgt, is dat je minder sensoren aan de voorzijde kwijt kunt. Denk bijvoorbeeld aan een nabijheidssensor voor betere gezichtsontgrendeling. De Galaxy S10+ beschikt over twee selfiecamera’s, wat dus een groter hapje uit het scherm neemt. Deze tweede camerasensor is een groothoeklens, waardoor je meer op een selfie krijgt. Deze tweede camera zou in theorie het ontbreken van een nabijheidssensor op kunnen vangen: met twee camera’s valt er immers diepte voor het toestel waar te nemen, waardoor de gezichtsontgrendeling (in theorie) niet meer zou moeten werken met een uitgeprinte foto. De werking van de selfiecamera en de gezichtsontgrendeling zullen we uiteraard uitgebreid testen voor onze review.

Supersonische vingerafdrukscanner

Ten opzichte van de Galaxy S9 is de andere opvallende verschil de vingerafdrukscanner. Deze zit onder het scherm verwerkt. Ook dit hebben we eerder gezien bij de Huawei Mate 20 Pro en OnePlus 6T. Bij deze twee smartphones werkt de scanner door middel van een groen lampje, dat de vingerafdruk verlicht zodat het met een cameraatje onder het scherm afgelezen en vervolgens herkend kan worden. Vooral op de OnePlus-smartphone had ik wisselende resultaten: qua ontgrendelsnelheid en veiligheid ging ik er niet op vooruit ten opzichte van de traditionele vingerafdrukscanner, die zowel OnePlus als Huawei en Samsung aan de achterkant plaatste. Samsung claimt echter bij de Galaxy S10 een andere techniek te gebruiken voor de vingerafdrukscanner onder het scherm: een ultrasonic vingerafdrukscanner. Deze maakt volgens Samsung gebruik van geluidsgolven, in plaats van een groen lampje om de vingerafdruk af te lezen. Hoe het technisch precies werkt, dat konden ze me bij Samsung echter niet vertellen en zullen we eveneens uitzoeken voor de uitgebreide review. De vraag of de vingerafdrukscanner van de Galaxy S10 veiliger en sneller is dan de vingerafdrukscanner aan de achterzijde van de Galaxy S9: dat gaan we uitgebreid onderzoeken. Overigens beschikt de goedkopere Galaxy S10e over een vingerafdrukscanner in de zijkant van de smartphone, en twee (in plaats van drie) cameralenzen aan de achterzijde.

Samsung streeft er nog altijd naar om een zo compleet mogelijke smartphone af te leveren

Complete smartphone

De grote vernieuwingen van de Galaxy S10, die hebben we al eerder gezien in andere smartphones, maar toch lijkt Samsung het te hebben geperfectioneerd. Het is ook fijn om te zien dat Samsung er nog altijd naar streeft om een zo compleet mogelijke smartphone af te leveren, het scherm oogt prachtig, de camera’s zullen ongetwijfeld hoog scoren in onze smartphone-cameratest, de accuduur is prima, de Androidskin is (eindelijk) op orde, de prestaties... En gelukkig gaat Samsung (nog altijd) niet mee met die consumentonvriendelijke trend van Apple om de koptelefoonpoort weg te halen. Wel voelt Samsung nog altijd de behoefte om zijn prijzen mee te laten groeien met die van de iPhone: de Galaxy S10 is verkrijgbaar vanaf 900 euro, terwijl de S10+ zelfs 1.000 euro kost. De duurste uitvoering van de Galaxy S10+ kost zelfs 1.600 euro. Zes-tien-honderd. Voor een smartphone. Je krijgt er wel een terrabyte aan opslag voor terug. Maar het lijkt mij dat je met een geheugenkaartje de standaardversie van 128GB goedkoper kunt uitbreiden.

De Galaxy S10e doet me een beetje denken aan de iPhone XR, het toestel is met zijn lagere prijskaartje (750 euro in dit geval) een stuk toegankelijker, maar lijkt vooral te verleiden om je net even wat meer te laten betalen voor een betere Galaxy S10.

Samsung Galaxy S10
Samsung Galaxy S10
Samsung Galaxy S10

Weinig grote vernieuwingen

De grote sprongen voorwaarts blijven met deze tiende Samsung Galaxy-generatie wederom uit. Samsung speelt op safe, en waarom ook niet? Ondanks dat de verkopen minder zijn, worden de Galaxy-smartphones keer op keer als beste getest. De grootste kritiek is vaak op het update-beleid van Samsung, waar Samsung natuurlijk een voorbeeld aan zou mogen nemen van Apple. Daarentegen heeft Samsung tegenwoordig zijn update-zaakjes veel beter voor elkaar dan de meeste Androidfabrikanten qua ondersteuningsduur en snelheid van uitrol.

Toch lijkt Samsung met de S10-serie wat moeilijke beslissingen uit de weg te zijn gegaan. Waarom is er bijvoorbeeld nog altijd een hartslagmeter aan de zijkant? Het levert nutteloze hartslagdata op, en persoonlijk heb ik nog nooit iemand gesproken die hem niet kan missen. Ook Bixby is een olifant in de kamer. Samsung wil ook heel graag aan het spraakassistent-feestje meedoen, maar Bixby schiet al jaren tekort en de achterstand lijkt alleen maar groter te worden. Toch moet het een prominente plek in de software én de hardware (middels een Bixby-knop) krijgen, wat een vervelende ervaring biedt. Tevens zou Samsung best eens met de stofkam door het aantal voorgeïnstalleerde apps en diensten mogen gaan en zichzelf eens kritisch mogen afvragen of de samenwerking met McAfee voor antivirus wel in het belang van de gebruiker is.

De vraag is echter of de Samsung Galaxy-serie nog wel de plek is voor Samsung om te experimenteren met innovatie. De eerste Galaxy S-generaties vestigden een naam voor Samsung’s smartphones, maar het lijkt te groot te zijn geworden om als speeltuin te fungeren. Want innoveren, dat kan Samsung nog wel, bijvoorbeeld met flexibele (of vouwbare) schermen. Ik denk dat we op dat gebied nog veel van Samsung gaan horen, maar niet als eerste in de Galaxy S-smartphoneserie.

0 Reactie(s) op: Heeft Samsung’s Galaxy S10 last van de wet van de remmende voorsprong?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.