Het beste van 2013: 5 goedkope smartphones

© PXimport

Het beste van 2013: 5 goedkope smartphones

Geplaatst: 24 december 2013 - 13:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:32

Redactie Computer!Totaal

Naast high end-toestellen met razendsnelle processors en hd-beeldschermen, brachten fabrikanten in 2013 ook spotgoedkope mobieltjes op de markt. Wij zetten hier vijf van de beste budget-smartphones voor je op een rij.

Wolfgang AT-AS53N

Met zijn gigantische 5,3 inch-beeldscherm, Android 4.1 en de meegeleverde stylus, lijkt de Wolfgang AT-AS53N zich in het directe vaarwater van Samsung's succesvolle Galaxy Note-toestellen te gaan begeven. Oke, deze ´phablet´ van Aldi kan zich dan misschien niet meten met de topmodellen van Samsung, wel gooit de supermarkt hiermee een zeer betaalbaar alternatief in de verkoop.

Net als de andere Wolfgang-smartphones ondersteunt ook de AT-AS53N weer dualsim. Dit betekent dat er dus twee simkaarten in het toestel gedrukt kunnen worden, voor bijvoorbeeld een zakelijk en een privé telefoonnummer. Wanneer je gaat telefoneren kan je kiezen via welke simkaart je dit wilt doen, en bij inkomende gesprekken zie je op welk nummer je gebeld wordt. Het blijft een geweldige feature, en het is dan ook jammer dat maar weinig fabrikanten deze optie bieden.

We gaan het al bijna normaal vinden: Aldi verkoopt prima smartphones voor een zeer schappelijke prijs. Tuurlijk, qua prestaties kan de AT-AS53N niet opboksen tegen phablets als de Galaxy Note II of de Xperia Z, maar voor amper 280 euro heb je wel een van de beste toestellen binnen zijn prijsklasse te pakken. Vooral de cameraprestaties, de ondersteuning voor dualsim en het soepel draaiende Android 4.1 maken het een dikke aanrader. Grootste nadeel lijkt dan ook wederom de beperkte verkrijgbaarheid van het toestel te zijn. De AT-AS53N ligt vanaf zaterdag 6 april bij alle Aldi-filialen, maar om er een te pakken te krijgen lijkt het ons niet onverstandig de wekker te zetten.

Lees de volledige review van de Wolfgang AT-AS53N.

 

© PXimport

Onder het scherm bevinden zich drie aanraakgevoelige toetsen.

Wolfgang AT-AS53N

Adviesprijs € 279,-

Besturingssysteem Android 4.1.2

Beeldscherm 5,3 inch IPS (960 x 540)

Processor Dualcore (1,2 GHz)

Geheugen 1 GB

Opslag 16 GB (uitbreidbaar met microSD-kaart)

Afmetingen 152 x 79,5 x 10,3 millimeter

Gewicht 199 gram

Accu 2550 mAh

Camera voor 5 megapixel

Camera achter 8 megapixel

Verbindingen Bluetooth 4.0, gps, wifi

Pluspunten

+ Uitstekende camera

+ Vrijwel kale Android

+ Dualsim

+ Prijs

Minpunten

- Lage schermresolutie

- Haperende helderheid

SCORE: 8/10

Samsung Galaxy Ace 2

De Samsung Galaxy Ace 2 ligt lekker in de hand door de ronde hoeken en het compacte formaat. Het scherm heeft dezelfde resolutie als de Galaxy S Advance, maar de Ace 2 is net wat scherper omdat de beelddiagonaal wat kleiner is.

De camera van het toestel doet niet onder voor die van de S Advance en is voor de prijs goed. Wel heeft Ace 2 veel minder opslaggeheugen. Toch had de Galaxy Ace 2 één van de interessantste budgettoestellen van het jaar kunnen zijn, maar is dit niet omdat hij op Android 2.3.6 draait en die versie is inmiddels te sterk verouderd. Tussen die ouwe Android 2.x en de huidige 4.x-versie zit een aantal sterke verbeteringen. Zo is Android 4 een stuk vloeiender en de bijbehorende browser een stuk sneller.

Lees de volledige review van de Samsung Galaxy Ace 2.

 

© PXimport

De oude Android-versie is niet lelijk, maar maakt de bediening van de Galaxy Ace 2 wel minder soepel.

Samsung Galaxy Ace 2

Prijs los toestel € 180,-

Besturingssysteem Android 2.3.6

Eigenschappen 118,3 x 62,2 x 10,5 mm, 122 gram

Pluspunten

+ Goed scherm

+ Goede prijs-kwaliteitverhouding

+ Handzaam

+ Accuduur

Minpunten

- Verouderde Android-versie

- Hier en daar vertraging

SCORE 7/10

Nokia Lumia 520

De Lumia 520 is een opvallende, sportieve verschijning, die naast zwart en wit ook in het geel en rood verkrijgbaar is. De achterkant is eenvoudig te verwisselen voor een exemplaar met een ander kleurtje. Extra leuk is dat als je voor 1 januari 2014 een Lumia 520 koopt, je gratis een tweede cover in een andere kleur cadeau krijgt, zie hiervoor http://ct.link.ctw.nl/nokiapromo.

Nokia levert interessante apps mee, zoals Nokia Music (gratis radiomix streamen) en HERE Drive (gratis offline navigatie). Verder heeft de Lumia 520 een betere speaker dan de Ascend W1 (een eveneens goedkope Windows Phone van Huawei) en een scherm dat beter bestand zou moeten zijn tegen krassen. Al met al een interessant toestel.

Lees de volledige review van de Nokia Lumia 520.

 

© PXimport

De Nokia-apps zijn vooral gezien het wat karigere aanbod aan apps in de Windows Phone Store erg welkom.

Nokia Lumia 520

Prijs los toestel € 169,-

Besturingssysteem Windows Phone 8

Eigenschappen 120 x 64 x 9 mm, 124 gram

Pluspunten

+ Nokia's eigen software

+ Leuke camerafuncties

+ Sportief uiterlijk

+ Veel opslaggeheugen

Minpunten

- Camera en scherm kunnen beter

- Geen camera aan voorkant

- Geen flitser

SCORE 7/10

Wolfgang AT-AS45IPS

Aldi flikt het vaker, spotgoedkope gadgets aanbieden die ook nog eens verrassend goed in elkaar steken. De Wolfgang AT-AS45IPS-telefoon mag zich ook in dat rijtje scharen.

Qua design is de AS45IPS maar weinig veranderd ten opzichte van zijn voorganger, de Wolfgang SE. Gelukkig is daar weinig mis mee, de smartphone ziet er gewoon strak en simpel uit. Door zijn ronde hoeken, prima dikte (11 millimeter) en 160 gram ligt de telefoon ook prima in de hand. Daarnaast is het toestel ook redelijk compact, ondanks het grote 4,5 inch-scherm.

De nieuwe Aldi-foon draait op een dualcore-processor en heeft 1 GB aan RAM, wat ervoor zorgt dat de telefoon bijna altijd als een zonnetje draait. Multitasken, games spelen, browsen op internet, de smartphone kan het aan. Qua opslagvolume beschikt het toestel over slechts 4 GB, maar gelukkig wordt er een microSD-kaartje van 16 GB meegeleverd. Hierdoor heb je dus alsnog genoeg geheugen tot je beschikking voor de nodige apps, foto's en muziek.

Met deze nieuwe Wolfgang AT-AS45IPS brengt Aldi een van de meest complete smartphones binnen zijn prijsklasse op de markt. Qua uiterlijk lijkt hij dan misschien veel op zijn voorganger, door het sterk verbeterde beeldscherm, de snelle dualcore-processor en het Android 4.1-besturingssysteem voelt het toestel in alles nieuw en beter aan. Daarbij is de dual sim-mogelijkheid ook een grote plus. Het is jammer dat de covers niet al te degelijk bevestigd zijn en dat de belkwaliteit wat te wensen overlaat, maar dat neemt niet weg dat het lastig zal zijn om voor 230 euro een betere Android-smartphone te vinden.

Lees de volledige review van de Wolfgang AT-AS45IPS.

 

© PXimport

Het 4,5 inch-scherm spiegelt sterk, waardoor het moeilijk lezen is in direct zonlicht of bij een heldere lamp.

Wolfgang AT-AS45IPS

Adviesprijs € 229,-

Besturingssysteem Android 4.1

Processor MT6577 1GHz (dualcore)

Simkaart 2 simkaarten (Dual Standby)

Geheugen 1 GB

Opslag 4 GB (+ 16 GB geheugenkaart)

Afmetingen 131 x 67 x 10,8 mm

Gewicht 160 gram

Accu 2050 mAh

Scherm 4,5 inch IPS (540 x 960)

Camera voorkant 3 megapixel

Camera achterkant 8 megapixel

Verbindingen Bluetooth 2.1, wifi 802.11b/g/n

Pluspunten

+ Prijs

+ Beeldscherm

+ Kale Android

+ Veel geheugen

+ Camera

Minpunten

+ Covers en aan-/uitknop fragile

+ Belkwaliteit

SCORE: 8/10

Huawei Ascend W1

Hoewel de Huawei Ascend W1 geen blikvanger is, ziet deze smartphone er strak uit en voelt hij degelijk aan. De Ascend W1 heeft een mooi scherm met een prima kijkhoek. Het toestel heeft een lcd-scherm waar het IPS-scherm van de Nokia Lumia 520 wat schril bij afsteekt, hoewel ook Nokia's scherm niet eens slecht is.

De camera van de Huawei is prima in orde. Hij vangt kleuren op de juiste manier en het scherpstellen werkt prima. Verder zit er een flitser op het toestel, waar de Lumia deze ontbeert. Ook heeft de Huawei-smartphone een camera op de voorkant, waardoor je ermee kunt Skypen.

De Ascend W1 houdt het puur, maar mist daardoor wel een aantal interessante functies die bijvoorbeeld Nokia wel in zijn smartphones stopt. Stap voor stap offline-navigatie heeft de Ascend W1 daardoor bijvoorbeeld niet.

Lees de volledige review van de Huawei Ascend W1.

 

© PXimport

Helaas geen stap-voor-stap-navigatie op de Huawei Ascend W1, maar wel routebeschrijving.

Huawei Ascend W1

Prijs los toestel € 195,-

Besturingssysteem Windows Phone 8

Eigenschappen 124,5 x 63,7 x 10,15 mm, 120 gram

Pluspunten

+ Redelijke camera

+ Mooi scherm

+ Accuduur

+ Vlot toestel

Minpunten

- Geen stap-voor-stap-navigatie

- Karig qua software

SCORE: 8/10

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten