Veilig op internet surfen doe je zo

© PXimport

Veilig op internet surfen doe je zo

Geplaatst: 17 september 2015 - 03:49

Aangepast: 14 december 2022 - 15:16

Niels van der Helm

Internet is niet meer weg te denken uit ons leven. Alle informatie die je wilt weten kun je vinden op het wereldwijde web. Er zijn natuurlijk ook gevaren op het internet. Deze tips helpen je om zo veilig mogelijk te surfen op het internet.

Let op taalgebruik

Wanneer je opzichtige spellingsfouten ziet staan op een website of in een email die vanuit een onderneming verzonden is, heb je vaak te maken met internetcriminelen. Deze sites zijn rechtstreeks vertaald vanuit een buitenlandse taal naar het Nederlands. Hierdoor lees je snel dat sommige woorden of zinnen net iets te letterlijk worden vertaald. Een voorbeeld hiervan is "You spreekt Nederlands?". Over het algemeen komt dit soort 'phishing', zoals het genoemed wordt, meer voor bij e-mails dan op een website.

Controleer de URL

Multinationals of grote landelijke merken, zoals Nike en ING, maken vaak gebruik van een logische of gemakkelijk te onthouden URL. Wanneer je bijvoorbeeld een URL als www.nike.com.shop1223 tegenkomt, kan je snel weten dat het gaat om nagemaakte sites. Wanneer je een website opent wordt er een connectie gemaakt tussen jouw internetbrowser en de server van de onderneming.

Als de verbinding beveiligd is, wordt er een beveiligingscertificaat gekoppeld. Als een website gebruik maakt van een beveiligingscertificaat verandert de URL aan het begin naar https in plaats van http. De s staat voor het beveiligingscertificaat dat veiligheid in de connectie richting de server van de website garandeert.

Plaats op Google

Nepwebsites staan vaak hoog in Google. Let dus goed op de positie die een website op Google inneemt. De eerste drie verwijzingen in Google zijn altijd reclame, en staan in een geel gekleurd blok - tenzij je een adblocker gebruikt. De nepwebsites staan hier ook geregeld tussen. Het kan zijn dat onder deze verwijzingen links naar concurrerende websites staan. Vanaf de vierde verwijzing komen de URL's die geïndexeerd zijn door Google zonder dat hiervoor betaald is door de andere partij.

Verdachte links

Phishing-mails bevatten vaak links naar opgezette nepwebsites, en daar moet je verschillende persoonlijke gegevens invullen. Dat gaat van NAW-gegevens tot aan bank- of creditcardnummers. Overheids- of financiële instellingen vragen hier nooit naar via het internet. Mocht je bepaalde mails niet vertrouwen, kun je het beste eerst contact opnemen met de instelling die de e-mail verstuurd zou hebben. Zij kunnen je vaak meer informatie verschaffen over de mail en wat je het beste kunt doen.

 

© PXimport

Online winkelen

Winkelen via internet is in de afgelopen jaren een regelrechte hit geworden op internet. Van kleding tot huishoudapparatuur, veel wordt via internet besteld en betaald. Maar niet iedere website is zo veilig als hij lijkt.

Het is belangrijk om eerst een aantal dingen te controleren voordat je geld overmaakt. Let goed op de afbeeldingen op een website. Logo's van nepwebsites zijn bijvoorbeeld iets afwijkend van een originele website.

Daarnaast is het slim om te controleren of er een fysieke winkel is van de website en zo ja, waar deze gevestigd is. Je kunt het beste kijken of er een KVK-nummer op de website vermeld staat, en kunt dit nummer ook even checken via de website van de Kamer van Koophandel.

Je kunt ook controleren of de webshop in het bezit is van verschillende keurmerken, die in het leven zijn geroepen door Thuiswinkel.org. Hier kun je ook controleren of de betreffende website de keurmerken die het zegt te hebben ook daadwerkelijk verdiend hebben. Het is ook aan te raden om ervaringen van andere kopers te raadplegen.

Naast de keurmerken kun je jezelf indekken door het kiezen van de juiste betaalwijze. Zo maken veel Nederlandse banken gebruik van iDEAL. Dit is een systeem dat vanuit een externe site een beveiligde omgeving aanmaakt, zodat je veilig je betalingen kunt doen. Daarnaast is het ook een optie om je internetbetalingen via een creditcard te doen. De meeste creditcards hebben een verzekering gekoppeld aan hun diensten, en daardoor ben je voor 180 dagen gedekt bij verschillende situaties. Denk bijvoorbeeld aan spullen die niet geleverd worden of bestellingen die kapot gaan of incompleet bezorgd worden.

Internet Explorer

In de afgelopen jaren is vaak gebleken dat er verschillende lekken zitten in de beveiliging van Internet Explorer. Hierdoor kunnen er virussen of ongewenste dingen jouw computer binnenkomen. Het is daarom aan te raden om niet Internet Explorer maar Firefox of Google Chrome te gebruiken als browser. Let wel: elke browser kent zijn sterke en zwakke puntem op het gebied van beveiliging.

Daarnaast is het verstandig om plugins uit te zetten. Hiermee wordt vaak misbruik gemaakt van Flash en Java. De plugins zijn standaard ingeschakeld, maar je kunt deze in de browserinstellingen uitschakelen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten