Honor 7 - Onnodig veel iPhone

Door: Joris Peterse Joris | 30 september 2015 13:09

Review

Honor smartphones staan voor mij om twee eigenschappen bekend: een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en een uiterlijk dat ontzettend is afgekeken van Apple. Dat is bij de Honor 7 niet anders.

De Honor 7 lijkt aan de voor- en zijkanten ontzettend op een groter uitgevallen iPhone 4(s), het toestel heeft een 5,2 inch scherm en draait op een zwaar gemodificeerde versie van Android 5.0. De icoontjes en veel uiterlijke kenmerken van het besturingssysteem lijken op die van iOS. Zelfs de pretentieuze naamgeving van de kleuren van het toestel zijn overgenomen. Het toestel dat ik te testen kreeg wat niet grijswit, maar 'Fantasy Silver'. Lees ook: de 15 beste smartphones van 2015

Wel betaalbaar

Wat Huawei, de maker van de Honor-smartphones, niet heeft gepikt zijn de buitensporige prijzen. De Honor 7 kost zo'n 350 euro en voor dat geld krijg je alleraardigste specs: een 5,2 inch (13,2 cm) Full-HD-scherm met mooie kleurweergave en helderheid, 3GB RAM, 2,2 GHz quadcore processor, dualsim en een vingerafdrukscanner. De 16GB opslag is uit te breiden met een geheugenkaart, maar dat gaat wel ten koste van een simkaartslot. Dat is meer dan genoeg om alles soepel te laten draaien, alleen hadden zwaardere toepassingen als games toch wat moeite. Maar dat is bij een toestel in deze prijsklasse geen schande. Wat betreft de accuduur hoef je je geen zorgen te maken, die is prima. Zo'n anderhalve dag is bij normaal gebruik haalbaar.

De metalen zijkant voelt stevig aan.

De camera laat ook geen diepe indruk op ons achter. Aardige plaatjes worden opgeleverd, maar heel indrukwekkend is het allemaal niet. De Honor 7 is voorzien van een 20 megapixelcamera, maar standaard worden foto's in 10 megapixel geschoten. Wanneer je een foto van 20 megapixel maakt, gaat dat merkbaar trager. Het hoge aantal megapixel lijkt daardoor dus alleen handig voor wie alleen kijkt naar specs en denkt dat meer megapixel voor een betere camera staat.

Aan de achterkant is een vingerafdrukscanner geplaatst. De scanner werkt snel en foutloos, alleen is de positie aan de achterkant uitermate onhandig. De vingerafdrukscanner kan ook voor andere doeleinden gebruikt worden, zoals scrollen door te vegen en een foto te maken in de camera-app door erop te tikken.

Zo'n vingerafdrukscanner aan de achterkant is tamelijk onhandig.

De bouwkwaliteit van de Honor 7 is niet bijzonder indrukwekkend. Toegegeven, de metalen rand laat het toestel stevig aanvoelen: het is een materiaal dat je niet vaak ziet in toestellen in deze prijsklasse. Alleen is het toestel wat dik en steekt de camera bovendien ook nog eens uit. De achterkant is van aluminium, maar de boven- en onderkant zijn van metaalkleurig plastic. Niet echt fraai afgewerkt.

iAndroid

Zoals geschreven is Android behoorlijk onder handen genomen, waarna het zoveel mogelijk moet lijken op iOS. Menu-items, knoppen, icoontjes, het ontbreken van een app overzicht... Alles lijkt afgekeken van Apple. Een dergelijke behandeling van het besturingssysteem is zowel iOS- als Android-onwaardig. Gelukkig kun je met een app als Nova Launcher weer een hoop goedmaken.

Qua bloatware valt het, op een stel suffe freemium games na, gelukkig mee. Alleen de systeemoptimalisatie app is onnodig, vooral dankzij de geheugenoptimalisatie. Gebruik hiervan maakt Android juist instabiel, niet sneller.

Conclusie

Als je alleen naar de prijs kijkt, krijg je voor 350 euro een smartphone met ontzettend goede specs. Natuurlijk is het niet het snelste toestel en heb je geen indrukwekkende camera, maar dat is geen verrassing. Toch zijn er kanttekeningen, zo is de bouw wat log en kijkt Honor teveel over de schutting bij Apple in zowel ontwerp als Android-aanpassing en dat doet zowel het merk Honor (en Huawei) als Android tekort.