Hoortoestel op smartphone aansluiten: Dit moet je weten

© PXimport

Hoortoestel op smartphone aansluiten: Dit moet je weten

Geplaatst: 13 december 2020 - 07:19

Aangepast: 25 november 2022 - 10:41

Rens Blom

Heb je een Android-smartphone of iPhone en wil je het toestel gebruiken in combinatie met een gehoorapparaat? Geen zorgen: dat kan heel goed. We leggen uit hoe je een hoortoestel op smartphone aansluiten kan.

Honderdduizenden Nederlanders dragen een gehoorapparaat. Wereldwijd gaat het om tientallen miljoenen mensen. Het zal je daarom niet verbazen dat de twee grootste smartphone-besturingssystemen (Android & iOS) geoptimaliseerd zijn voor gebruik in combinatie met een gehoorapparaat.

Software-updates maken de besturingssystemen bovendien steeds gebruiksvriendelijker. Vandaag de dag kun je onder meer films kijken en bellen, en gebruikmaken van optionele accessoires om te schakelen naar bijvoorbeeld je televisie.

Wat opvalt is dat de mogelijkheden van iOS verder gaan dan voor Android. Maar we beginnen eerst met Google's besturingssysteem.

Gehoorapparaat op Android

De kans is dus groot dat je toestel op Android draait. Als je je Android-smartphone met een gehoorapparaat wilt gebruiken, doe je er goed aan te controleren op welke Android-versie je apparaat draait. Een Android-toestel met versie 10 of hoger is het meest geschikt voor een gehoorapparaat.

Vanaf versie 10 ondersteunt de smartphone namelijk het bluetooth low-energy-protocol om muziek en telefoongesprekken rechtstreeks naar een geschikt hoortoestel te sturen. Onder meer Beltone en ReSound (zie bovenstaande afbeelding) verkopen gehoorapparaten die overweg kunnen met bluetooth low-energy.

Een nieuw gehoorapparaat koppel je door de Instellingen-app te openen en te tikken op Verbonden apparaten, gevolgd door Nieuw apparaat koppelen. Kies nu je gehoorapparaat en wacht tot de koppeling geslaagd is. Afhankelijk van je merk hoortoestel moet je de batterijklepjes even openen en sluiten of het hoortoestel uit en weer aan te zetten.

 

© PXimport

Als je een tweede gehoorapparaat draagt, doe je dat als de eerste gekoppeld is. Wil je de instellingen van het gehoorapparaat wijzigen? Op het scherm Verbonden apparaten zie je naast de naam van je gehoortoestel een tandwieltje; klik hierop voor alle overige instellingen.

Een aantal bekende fabrikanten van gehoorapparaten biedt eigen Android-apps aan om de instellingen van een gehoorapparaat aan te passen. Controleer de handleiding van je hoortoestel, de website van de fabrikant of vraag de audicien om te achterhalen of er een app beschikbaar is voor je gehoorapparaat.

Gehoorapparaat op iOS

Heb je een iPhone die je wilt gebruiken met je nieuwe gehoorapparaat? Of andersom: draag je een gehoorapparaat en twijfel je over de aanschaf van een iPhone? Apple heeft zijn zaakjes goed op orde. iOS is helemaal geschikt voor een gehoorapparaat en doet het op alle punten beter dan het Android-systeem.

Apple werkt samen met bekende makers van gehoorapparaten om speciale ‘Made for iPhone’ (MFI)-gehoorapparaten uit te brengen. Een gehoorapparaat dat het MFI-certificaat draagt, is getest voor een optimale gebruikerservaring met een iPhone. Je kunt het gehoorapparaat rechtstreeks vanaf je iPhone bedienen, luistert naar digitale audio en kunt gebruikmaken van de functie Live luisteren.

 

© PXimport

Met Live luisteren verander je je iPhone in een externe microfoon die het geluid doorstuurt naar je gehoorapparaat. Door je telefoon dicht bij de persoon die praat te houden, hoor je beter wat hij of zij zegt. De functie is hiermee met name handig om gesprekken te voeren in een rumoerige ruimte.

Later leggen we uit hoe je Live luisteren in- en uitschakelt met compatibele gehoorapparaten. De lijst met MFI-gehoorapparaten is te raadplegen op de Apple-website. Onder meer ReSound, Signia, Beltone, Specsavers en Philips verkopen dergelijke gehoorapparaten.

Geschikte iOS-apparaten

Je kunt een MFI-gehoorapparaat aan een iPhone 5 of nieuwer koppelen. De kans is dus heel groot dat je iPhone geschikt is. Interessant is dat je een gehoorapparaat ook aan andere Apple-producten kunt koppelen. Ondersteunde modellen zijn de iPad (vierde generatie en nieuwer), de iPod Touch (vijfde generatie en nieuwer) en alle uitvoeringen van de iPad Air, Mini en Pro.

Handig is dat je je gehoorapparaat aan meerdere Apple-producten kunt koppelen. Het gehoorapparaat wisselt automatisch van audio, mits de apparaten met hetzelfde wifi-netwerk verbonden zijn en met hetzelfde Apple ID-account zijn ingelogd bij iCloud.

Dus stel dat je een film kijkt op je iPad en iemand je belt op je iPhone, dan stopt de audio van de film en hoor je je belringtoon. Je activeert deze functie door de stappen te volgen van het koppelen van je hoortoestel.

 

© PXimport

Hoortoestel aan iPhone koppelen

Die stappen zijn gelukkig hartstikke eenvoudig. Allereerst controleer je of de bluetooth-verbinding van je iPhone (of ander Apple-apparaat) is ingeschakeld. Ga hiervoor naar Instellingen en kies Bluetooth. Als bluetooth aanstaat, open je de batterijklepjes op je gehoorapparaat. Daarna ga je op je iPhone naar Instellingen, Toegankelijkheid, Horen en kies je Hoortoestellen. Sluit nu de batterijklepjes op je gehoorapparaat.

Daarna gaat je iPhone zoeken naar je gehoorapparaat. Bij MFI-hoortoestellen kies je de naam van je hoortoestel en wacht je tot je een klein schermpje ziet dat je verzoekt het hoortoestel te koppelen. Kies dan Koppel. Het koppelen duurt maximaal één minuut. Als je twee hoortoestellen draagt, krijg je twee koppelingsverzoeken.

Na het koppelen zie je bij MFI-hoortoestellen je gehoorapparaat staan met rechts daarvan Verbonden. De opties onder in het scherm staan standaard aan en kun je zo laten, tenzij je bijvoorbeeld niet wilt dat je je gehoorapparaat kunt bedienen als je iPhone vergrendeld is. In dat geval schakel je Beheer vanaf toegangsscherm uit.

 

© PXimport

 

© PXimport

Door bij MFI-hoortoestellen op de naam van je hoortoestel te klikken, krijg je een scherm met extra opties. Met deze opties kun je onder meer het microfoonniveau van het linker- en rechterhoortoestel aanpassen en een voorkeursmodus kiezen. Standaard is dat Basic. Het loont om de andere modi even uit te proberen om te kijken of een hardere of zachtere modus beter bij je past.

Goed om te weten: als je je gehoorapparaat uitzet of de batterij leeg is, verbreekt de iPhone de verbinding. Als je je gehoorapparaat weer wil koppelen, open je de batterijklepjes en sluit je ze direct weer. De iPhone maakt nu automatisch verbinding met het hoortoestel.

Tot slot. Eerder noemden we de Live luisteren-mogelijkheid al. Deze functie werkt alleen op MFI-gehoorapparaten. Je schakelt Live luisteren in door naar Instellingen te gaan en op Toegankelijkheid te klikken. Kies Hoortoestellen, tik bij MFI-hoortoestellen op de naam van je gehoorapparaat en selecteer Start live luisteren.

Houd nu je smartphone dichter bij de persoon die je beter wilt verstaan. Ben je klaar? Ga naar weer naar Instellingen, Toegankelijkheid, Hoortoestellen en kies bij MFI-hoortoestellen je model. Kies tot slot Beëindig live luisteren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten