HTC Desire Eye - Prima smartphone, maar iets te prijzig

Door: jared-newman | 10 maart 2015 12:11

Review

Misschien komt het door de naam, maar ik verwachtte dat HTC's Desire Eye minder duur zou zijn. "Desire" is tenslotte de naam die HTC normaal gesproken gebruikt voor haar middenklasse-telefoons, en de Desire Eye lijkt daar met zijn plastic behuizing en hoekige vorm goed tussen te passen.

Score
70
  • Pluspunten
  • HTC Sense
  • Details frontcam
  • One (M8)-specificaties
  • Minpunten
  • Hoekig ontwerp[/plusmin]
  • Foto’s bij weinig licht
  • Kleuren frontcam

None

HTC Desire Eye

Prijs: € 468,-

OS: Android 4.4 KitKat met HTC Sense

Processor: Qualcomm Snapdragon 801

Geheugen: 2 GB RAM

Opslag: 16 GB, uitbreiden mogelijk

Scherm: 5,2 inch, 1920x1080 pixels

Accu: 2.400 mAh

Camera: 13 MP voor, 13 MP achter

Connectiviteit: 3G, 4G, wifi 802.11n, Bluetooth 4.0

De Desire Eye is geen slechte telefoon, zelfs voor die prijs, en de naar voren gerichte camera van 13 megapixel is een unieke eigenschap. Maar over het algemeen is het moeilijk te verkopen als er voor slechts iets meer geld betere handsets te krijgen zijn. Lees ook: HTC One M9 - In werkelijk alles premium.

Rood

HTC maakt flink gebruik van plastic op de Desire Eye, maar dat lijkt eigenlijk eerder speels dan handig. De randen op de voorkant en de panelen op de achterkant zijn wit polycarbonaat, in tegenstelling tot het glimmende plastic dat je op goedkopere telefoons tegenkomt, terwijl er een rode versiering om de randen loopt. Dat kleuraccent kun je terugvinden in de software, in apps en op verschillende knoppen en iconen. Op andere markten is de Desire Eye ook verkrijgbaar in donkerblauw met een lichtblauwe versiering.

Rood-wit is de meest gangbare kleurencombinatie bij de Desire Eye.

Het andere nadeel is dat de Desire Eye dikker aanvoelt dan andere grote Android-telefoons, zelfs al is de behuizing met een dikte van 0,8 centimeter vergelijkbaar met die van andere modellen. Dat komt doordat de telefoon geen aflopende randen heeft om het apparaat prettiger vast te kunnen houden.

Prestaties en software

HTC heeft niet veel beknibbeld op de specificaties. De Desire Eye gebruikt dezelfde 2.3 GHz Qualcomm Snapdragon 801-processor en 2GB aan RAM als de One (M8), waardoor je soepele animaties krijgt en er geen merkbare problemen zijn met 3D-spellen zoals Asphalt 8. De telefoon heeft ook 16GB aan opslagruimte en een MicroSD-kaartsleuf.

Het scherm van 1080p voelt ook niet goedkoop aan. Sommige telefoons hebben een hogere resolutie, maar het is moeilijk om individuele pixels te onderscheiden op het 5.2 inch-scherm van de Desire Eye. Als ik echt moet muggenziften, zou ik zeggen dat de zwartniveaus wat dieper mogen zijn.

Het scherm is een van de onderdelen die goed in elkaar steken.

HTC heeft in de Desire Eye een iets kleinere batterij (2,400 mAh) gebruikt dan in de One (M8) (2,600 mAh). Dat bleek ook uit onze video-afspeeltest, want de Desire Eye ging 9 uur en 30 minuten mee - een half uur korter dan de One (M8) en een uur en 15 minuten korter dan de Samsung Galaxy S5. HTC biedt wel een energiebesparende modus die het CPU-gebruik en de helderheid van het beeld beperkt en trillingen en stand-by-datagebruik uitschakelt. Bovendien is er een extreme energiebesparende modus die de telefoon tot slechts een handjevol cruciale functies beperkt.

Net als de meeste Android-telefoons met aangepaste interfaces wordt de Desire Eye geleverd met het iets verouderde Android 4.4 KitKat. Het goede nieuws is dat HTC's Sense-softwarelaag een van de beste aanpassingen is die je zal vinden, met een schone interface die je niet met cartoonachtige dingen lastigvalt. Je moet echter wel een aantal overbodige HTC-apps negeren, waaronder een notitieboek dat niet zo goed is als Google Keep, en de 'Zoe photo remix sharing'-app die geen enkele kans heeft om populair te worden.

Wat een update naar Android 5.0 Lollipop betreft is er nog geen officiële aankondiging van HTC gekomen, hoewel het bedrijf zichzelf in positieve zin bewezen heeft met updates. Volgens een onbevestigd rapport moet er ergens in maart een update komen.

Camera met matige kleur

De camera's - let op het meervoud - zijn bedoeld als het belangrijkste kenmerk van de Desire Eye, met 13 megapixels en een flitser op de achter- en voorkant. Maar de cijfers vertellen niet het hele verhaal, en de camera's van de Desire Eye doen het niet al te goed op bepaalde gebieden waarop ze juist zouden moeten uitblinken.

In middelmatig tot goed verlichte situaties doet de naar achteren gerichte camera van de Desire Eye het prima. De kleuren kunnen wat warm zijn, maar dat is niet altijd een nadeel. Ik vond in sommige foto's de levendige kleuren beter dan de camera van de iPhone 6 Plus, ook al waren ze niet zo getrouw aan de werkelijkheid. Maar het is een heel ander verhaal bij weinig licht. Ondanks een diafragma dat veel licht binnenlaat had ik veel moeite om foto's te maken die niet te wazig waren om te bewaren.

Bij veel licht maakt de camera prima plaatjes...

... maar bij weinig licht wordt het beeld wat wazig.

Mijn gevoelens over de selfiecamera van de Desire Eye zijn eveneens gemengd. Je zal geen andere naar voren gerichte camera vinden die zoveel detail vastlegt, aangezien elke porie en wimper onder de loep gehouden kan worden, en de groothoeklens kan gemakkelijk drie mensen in het frame krijgen als je de camera op armlengte houdt. Maar op deze camera zijn de problemen met de kleurweergave nog uitgesprokener. Soms maakte de camera mijn huid erg bleek terwijl hij juist het rood van mijn wangen en lippen accentueerde. Andere keren had ik een onnatuurlijk groene tint, en bij weinig licht was er veel te veel schaduw. De flitser kan in een aantal situaties de boel wat compenseren, maar het resultaat ziet er zelden natuurlijk uit.

Links een selfie met de frontcam, in het midden met de achterste camera en rechts een vergelijkbare foto met de frontcam van de iPhone 6 Plus.

Gelukkig is de camerasoftware van HTC geweldig. Voor selfies kun je de zelfontspanner activeren met je stem, automatisch fotograferen wanneer iedereen glimlacht, of een "fotohokjes-achtige" afbeelding maken met een aantal opeenvolgende foto's. De camera-instellingen zijn eenvoudig te vinden aan de linkerkant van het scherm, en als je 'burst'-foto's maakt door de ontspanknop ingedrukt te houden kun je de beste foto kiezen en de rest automatisch weggooien. Mijn enige klacht is het gebrek aan tools in de ingebouwde editor - zelfs elementaire belichting en contrastbedieningen zijn er niet - maar dit is eenvoudig op te lossen met apps van derden, zoals Aviary.

Conclusie

Als de Desire Eye succesvoller was geweest op het gebied van fotografie, was het prijskaartje van $550 misschien beter te rechtvaardigen geweest. Ik zou het dan misschien zelfs een koopje genoemd hebben ten opzichte van de One (M8), met een aantal kleine compromissen wat betreft het ontwerp en de batterijduur. In plaats daarvan mist de naar achteren gerichte camera van de Desire Eye de voordelen die de One (M8), LG G3 en iPhone 6 hebben bij weinig verlichting, en het probleem met de kleuren van de selfiecamera is zo groot dat het de voordelen van het hoge aantal megapixels opheft.

Als zodanig bungelt de telefoon een beetje lastig tussen middenklasse en high-end handsets in. Als je al bereid bent om $550 voor een telefoon neer te tellen, heb je als je iets meer uitgeeft veel meer opties. Het is veel moeilijker om een telefoon in een iets lager prijssegment te vinden, en de Desire Eye zou in dat segment een winnaar kunnen zijn. Het zou geen slecht idee zijn om een tijdje te wachten op een eventuele prijsdaling.

0 Reactie(s) op: HTC Desire Eye - Prima smartphone, maar iets te prijzig

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.