HTC One M9 versus Samsung Galaxy S6: wie wint de Android-oorlog?

Door: daan-doedens | 03 maart 2015 14:15

Review

Op het Mobile World Congress in Barcelona werden twee high-end smartphones gepresenteerd: de HTC One M9 en de Samsung Galaxy S6. De twee gaan strijden voor de voorlopige titel van 'beste Android-smartphone'. Maar er kan er maar één de winnaar zijn.

Het Mobile World Congress in Barcelona is altijd een goede aanjager voor een gevechtje tussen smartphones. Dit jaar werden binnen enkele uren twee toptelefoons gelanceerd: de HTC One M9 en de Samsung Galaxy S6. Welke van die twee wil je binnenkort in je broekzak hebben zitten? Lees ook: Samsung Galaxy S6 Edge versus Apple iPhone 6 - Een eerste vergelijking.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de HTC One M9 is een verbetering ten opzichte van de zeker niet lelijke One M8. De kromme achterkant is iets platter, waardoor hij wat beter in de hand ligt dan zijn voorganger. Hij is mooi, erg mooi - misschien zouden er alleen wat kilootjes af mogen.

Samsung moest het roer beduidend meer omgooien. Het goedkope plastic is aan de kant geschoven en de Galaxy S6 is een smartphone van grote schoonheid. Hij is licht en voelt goed aan als je hem vast hebt, hoewel de camera wat uitsteekt. De One M9 is mooi, maar nét niet zo mooi als de Galaxy S6.

Winnaar: Galaxy S6

Prestaties

De One M9 heeft de nieuwe Qualcomm Snapdragon 810 ingebouwd, terwijl de Galaxy S6 het doet met Samsung's eigen Exynos 7420. Op papier liggen die chips niet ver bij elkaar vandaan, en het is dan ook moeilijk een winnaar aan te wijzen. Een extraatje dat Samsung alvast heeft, is het supersnelle UFS 2.0 flashgeheugen, dat nog wel eens het verschil zou kunnen maken.

De One M9 werkt bijzonder soepel.

Beide smartphones zullen tot de snelste ter wereld behoren, en dat mag je ook verwachten van vlaggenschepen. Vooral voor Samsung is dat een flinke verbetering, omdat de S5 af en toe behoorlijk stotterde. Omdat HTC met de M8 al een heerlijk soepele interface had, geven we het voordeel van de twijfel toch aan HTC.

Winnaar: One M9

Camera

Hier valt weinig over te twisten. De camera in de One M8 was behoorlijk matig, en hoewel het allemaal iets verbeterd is, was het resultaat van de foto's nog lang niet perfect. Het maken van een foto gaat nog steeds traag en het duurt te lang voor je echt het plaatje hebt geschoten dat je wilde schieten. Het is nog wat voorbarig, maar de camera van de One M9 lijkt duidelijk het onderspit te gaan delven.

Die van de Galaxy S6 is op het eerste oog namelijk indrukwekkend. Dubbel drukken op de home-knop opent altijd de camera-app, wat je ook aan het doen bent, en die app is vrijwel meteen klaar om de foto te maken. De snelheid is vergelijkbaar met de iPhone 6, en dat zegt nogal wat. De software is makkelijk en intuïtief, en is goed te gebruiken door zowel amateurs als professionelere fotografen.

Winnaar: Galaxy S6

Interface

Dit is een interessant onderdeel om te vergelijken. Beide smartphones draaien namelijk op Android Lollipop, en beide bedrijven hebben een eigen softwarelaag over het systeem gegooid. HTC heeft met Sense 7 een interface die vergelijkbaar is met zijn voorganger. Het is geen slechte softwarelaag, integendeel, maar het had wat beter geïntegreerd kunnen zijn met het Material Design dat Google in Android 5.0 heeft gestopt. De aanpasbare thema's zijn een welkome afwisseling.

De vernieuwde TouchWiz maakt de interface van de Galaxy S6 indrukwekkend goed.

Samsung heeft wél een grote stap gezet op het gebied van de interface. TouchWiz kende altijd wel zijn matige features, maar de nieuwste versie is bijzonder fijn om mee te werken. De kleurenschema's en thema's ogen prachtig en een groot voordeel is dat onduidelijke icoontjes zijn vervangen door iets wat eigenlijk veel logischer is: tekst. Het is simpeler en rustiger en speelt veel meer in op Google's nieuwe Android-versie.

Winnaar: Galaxy S6

Scherm

Dit onderdeel was eigenlijk op voorhand al beslist. Samsung heeft altijd al fantastische schermen gehad, en met het Quad HD SuperAMOLED-scherm doet het nog eens een flinke stap vooruit. Het is fel en de kleuren zien er prachtig uit. HTC moet het doen met 'slechts' een 1080p-scherm, en hoewel dat op een 5 inch-smartphone niet tot bijzonder grote ongelijkheid leidt, is er wel degelijk verschil te zien. Samsung is voorlopig nog gewoon onklopbaar op het gebied van schermen, en dat lijkt ook na de Galaxy S6 nog wel even zo te blijven.

Winnaar: Galaxy S6

Conclusie

Het grote verschil tussen de One M9 en de Galaxy S6 is het aanbod van extra features. De One M9 heeft zich vooral gericht op verbeteringen van features die al aanwezig waren in de One M8: een betere camera, een snellere processor en een update van de softwarelaag Sense. Die strategie is echter precies wat Samsung nekte in de vorige edities van de Galaxy. Samsung heeft echter geleerd van de fouten die zijn gemaakt, en heeft zich niet gericht op verbeteringen, maar op vernieuwing. Een compleet herziene versie van TouchWiz, een nieuwe vingerafdrukscanner, ondersteuning van betaalmethode Samsung Pay en een batterij die snel en draadloos kan opladen: het is meer dan een verbeterde versie van de S5. De HTC One M9 is een mooie en goede smartphone die in geen enkele broekzak zou misstaan, maar als je écht op zoek bent naar high-end features, moet je toch bij de Samsung Galaxy S6 zijn.

7 Reactie(s) op: HTC One M9 versus Samsung Galaxy S6: wie wint de Android-oorlog?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 maart 2015 13:02 Anoniem
  slechte review, te summier en nogal wat onvolkomenheden. Al te beginnen met de foto's van beide toestellen. Doe dan vergelijkbare kleur. Vingerafdrukscanner is een verbetering, die zat nl. ook al in de S5 en dat kun je dan ook van TouchWiz zeggen.
  HTC heeft de meeste pixels in de camera zitten nl. 20 milj. tov 13 milj. pixels bij de S6 als ik het me goed herinner.

  Daan heeft dus bij voorbaat al een voorkeur voor Samsung want deze review is erg gekleurd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 maart 2015 12:43 DaanD
  Zie het meer als een eerste vergelijking. Pas als we ze echt op de redactie hebben, kunnen we zaken als de vingerafdrukscanner en de softwarelagen beter testen. En wat de camera betreft: de iPhone 6 heeft 'maar' 8 MP en die schiet de mooiste plaatjes van allemaal, dus ook daar zeggen de harde cijfers lang niet alles.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 maart 2015 00:46 Anoniem
  Wat een slechte review, niets over de sd kaart die niet meer in de Samsung kan.
  Niets over het feit dat de Galaxy S6 niet meer waterdicht is, dat de accu niet meer gewisselt kan worden.
  Verder was het kunsstof geen goedkoop plastic maar veel sterker bij iedere val dan wat voor metaal dan ook en zorgt voor betere ontvangst omdat het radio straling niet belemerd.
  Blijft alleen over dat ze een heleboel onzin er uit hebben gesloopt en dat de camera in het donker volgens de eerste testen veruit de beste van allemaal is, maar dat heeft wanneer je iets van fotografie weet niets te maken met het aantal pixels.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 maart 2015 15:19 Jorispeterse
  Dat gaan we allemaal bespreken wanneer we het toestel langer in handen hebben voor een uitgebreide review. :-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 maart 2015 10:47 Anoniem
  dus de winnaar is de LG G4?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 april 2015 17:19 Anoniem
  aantal pixels zegt helemaal niks over foto kwaliteit samsung blaast de m9 camera uit het water
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 oktober 2015 09:31 Anoniem
  Samsung is koreaanse rotzooi ze worden snel traag htc kan een stuk meer hebben
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.