Huawei Mate 10 Pro - Geniet met mate

Door: Joris Peterse | 11 november 2017 15:16

Review

De Huawei Mate 10 Pro is de nieuwste telg in de grote smartphone-serie van Huawei. Niet alleen is het 6 inch scherm groot te noemen, het toestel is ook met grootse onderdelen uitgerust.

Huawei Mate 10 Pro

Prijs € 799,-
Kleuren Zwart, bruin, blauw, grijs
OS Android 8.0
Scherm 6 inch amoled (2160x1080)
Processor 2,5 GHz octacore (Kirin 970)
RAM 6GB
Opslag 128GB
Batterij 4.000 mAh
Camera 20 en 12 megapixel dualcam (achter), 8 megapixel (voor)
Connectiviteit 4G (LTE), Bluetooth 4.2, wifi, gps
Formaat 15,4 x 7,5 x 0,8 cm
Gewicht 178 gram
Overig USB-C, infrarood, usb-c-naar-3,5mm-adapter, hoesje
Website http://consumer.huawei.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Accuduur
  • Bouwkwaliteit en ontwerp
  • Specificaties
  • Minpunten
  • Prijs
  • EmotionUI
  • Geen koptelefoonpoort

Als je puur naar de specificaties en de prestaties van de Huawei Mate 10 kijkt, dan valt de smartphone positief op. En hoe! De accuduur, het scherm, de snelheid, de camera. Het is allemaal bijzonder indrukwekkend. Waarschijnlijk voel je het al aankomen, maar er zijn toch ook een paar flinke dipjes in mijn ervaring, die natuurlijk niet alleen gebaseerd zijn op benchmarks, maar ook persoonlijke ervaringen.

Positief

Ik begin graag positief, want laat je niet op het verkeerde been zetten: ik ben zeer enthousiast over de Mate 10 Pro. Het toestel ziet er fraai uit, de voorkant lijkt door zijn dunne schermranden bijna volledig uit display te bestaan. Het scherm heeft een iets ongewone verhouding van 2:1, waardoor het toestel ietsje langwerpiger uitvalt. Het netto-formaat van het toestel is 15,4 bij 7,5 bij 0,8 centimeter. Om dat in perspectief te zetten: de iPhone 8 Plus heeft een veel kleiner scherm (5,5 inch tegenover 6 inch), maar is qua zelfs een tikje groter met 15,8 bij 7,8 bij 0,8 centimeter.

In tegenstelling tot zijn voorganger, de Huawei Mate 9, is het toestel waterdicht en de achterkant ook van glas. Dat is overigens niet gedaan om draadloos opladen mogelijk te maken, want dat kan de Mate 10 Pro niet. Op deze glazen achterkant vindt je een dubbele camera, geflankeerd door een flitser en de autofocus. Dit is fraai afgewerkt in een soort band aan de achterkant, wat in het verlengde ligt van het ontwerp van de vorige Mate, de Nexus 6P en de Huawei Nova. Het straalt daarmee een passend Huawei-ontwerp uit, maar ook nog het elegante, iets zakelijke van de Mate-serie. Alleen dat glas en vingerafdrukken... Oei.

Onder deze band is een vlotte vingerafdrukscanner te vinden en in de metalen rand zelfs een infraroodpoort, die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld je tv te bedienen. Dat zie je tegenwoordig niet vaak meer op een smartphone.

Wanneer je een Mate 10 Pro aanschaft vind je in het doosje een transparant hoesje terug. Mooi is deze allerminst. Noodzakelijk wel. De glazen achterkant maakt de smartphone namelijk ontzettend glad, waardoor hij makkelijk van egale oppervlakken glijdt. Na de derde keer dat ik midden in de nacht me een ongeluk schrok omdat de Mate langzaam van m’n plankje was gegleden en met veel lawaai op het laminaat kletterde ging ik ook overstag. De beslissing van Huawei om een hoesje toe te voegen was goed doordacht. Ook om vette vingerafdrukken te voorkomen.

Op de achterkant siert een band het de Mate 10 Pro.

Scherm

Het formaat van het beeldscherm en zijn alternatieve 2 bij 1-verhouding, terwijl de meeste smartphoneschermen een 16:9 beeldverhouding kennen, heb ik het al over gehad. De kwaliteit van het amoled-scherm ben ik erg over te spreken. Het scherm is helder en de kleurweergave uitmuntend. De resolutie is met 2160 bij 1080 (full HD dus) acceptabel, maar wat minder geschikt als je je telefoon bijvoorbeeld voor VR gebruikt. Een niet-overdreven resolutie komt echter wel de accuduur ten goede. Die accuduur zal ik zo op terugkomen.

De kwaliteit van het amoledscherm is verder erg goed. Vooral de kleurweergave en helderheid zijn om de vingers bij te likken.

Kirin 970

De Mate 10 Pro is uitgerust met de Kirin 970-chipset. Tijdens de IFA 2017 ging Huawei’s marketingteam vol op het orgel over deze processor. Het zou een NPU (neural processing unit) zijn, een neurale processor, zoals Apple die ook heeft ontwikkeld. Deze moet het toestel beter in staat stellen om artificiële intelligentie (machine learning) toe te laten passen. Dat zijn nogal gehypte woorden momenteel. Maar waar het in praktijk op neer komt is dat de processor erg goed in staat is veel hele kleine berekeningen in moordend tempo uit te voeren, door op slimme wijze om te springen met de processor, geheugen en grafische chips.

In praktijk merk je dat de Mate 10 Pro inderdaad over genoeg kracht beschikt om snel en energiezuinig te werken dankzij de Kirin 970-processor. Met een kloksnelheid van maximaal 2,4 GHz, een achttal processorkernen en 6 GB heb je daar ook wel meer dan genoeg rekenkracht voor tot je beschikking voor.

Dankzij de Kirin 970 hoef je minder te uploaden naar een cloud, waar vertrouwen en datagebruik weer een rol bij spelen.

NPU

Maar een NPU, een chip geschikt voor ‘AI-learning’. Wat biedt dat nou voor extra’s? Daar heb ik zelf ook nog wat huiswerk voor moeten doen, want het is een verhaal wat ze zelfs bij Huawei zelf lastig uitgelegd krijgen. Een praktisch voorbeeld legt het beter uit. Neem bijvoorbeeld de app Prisma. Deze maakt van een foto op je toestel een indrukwekkend kunstwerk in een gekozen kunst(enaars)stijl. Om de foto te analyseren en objecten van elkaar te onderscheiden en vervolgens om te zetten naar de kunststijl, is veel rekenkracht nodig. Daarom uploadt de app de foto naar de servers van Prisma, om daar het rekenwerk uit te voeren en de kunstzinnige foto terug te sturen. Deze Kirin 970-processor van de Mate 10 Pro zou beter in staat zijn dit complexe rekenwerk zelf uit te voeren, binnen afzienbare tijd. Dit is handig voor de ontwikkelaar, die complexe taken als het herkennen van objecten in de app zelf kan verwerken, zonder daar grote serverparken voor in te schakelen. Maar ook voor jou als gebruiker, het is sneller, efficiënter en je hoeft niks te uploaden naar een cloud, waar vertrouwen en datagebruik weer een rol bij spelen.

De mogelijkheden van deze zelflerende processor, zoals Huawei dat zelf graag benadrukt, zijn nog niet erg nadrukkelijk zichtbaar in de Mate 10 Pro. Deze mogelijkheden zijn ook pas sinds kort beschikbaar voor ontwikkelaars. Huawei heeft het zelf bijvoorbeeld wel slim toegepast in de camera-app. Wanneer je het toestel richt om een foto te maken, zie je in de app middels een icoontje in de linkeronderhoek het type object dat je fotografeert. Een huisdier, eten of tekst bijvoorbeeld. Door objecten zelfstandig te herkennen die door het oog van de camera(‘s) gezien worden, kan de camera-app automatisch de optimale afstelling configureren om de beste foto te maken. De mogelijkheden zijn dus erg interessant, maar vooralsnog nauwelijks merkbaar.

De camera van de Mate 10 Pro (links) is al een flinke vooruitgang ten opzichte van de Mate 9 (rechts).

Camera

Zo heb ik ook meteen een handig bruggetje geslagen naar de camera van de Mate 10 Pro. Huawei had een inhaalslagje te maken op cameragebied. Toen ik eerder dit jaar de Huawei P10 in een vergelijkende smartphone-cameratest aan de tand voelde, liet de dubbele camera steken vallen. Vooral in omgevingen met weinig licht had ik alleen maar mislukte foto’s, waar weinig op zichtbaar was, behalve ruis en bewegingsonscherpte. Dat probleem heeft deze Mate 10 Pro veel minder. Dat klopt ook wel als je naar de specificaties kijkt, want in theorie zou de camera van de Mate 10 Pro meer licht moeten afvangen door het lage diafragma van f/1.6. Dat is vergelijkbaar met de beste camerasmartphones van Apple en Samsung.

De resultaten zijn in ieder geval om over naar huis te schrijven. De kleuren ogen realistisch, het dynamisch bereik is keurig en de foto’s worden snel en scherp geleverd. Soms zijn foto’s wat overbelicht, wanneer je juist wél in een situatie zit waarbij je veel kunstlicht tot je beschikking hebt.

De ontwikkelingen (in samenwerking met Leica) zijn ook op andere manieren terug te zien. De portretmodus, waarbij je het onderwerp scherp houdt en de achtergrond vervaagt, levert prachtige resultaten op. Ook is er een optische zoomknop in de camera-app, waarbij tussen de lenzen geschakeld wordt om in te zoomen. Vergelijkbaar met andere smartphones met dubbele camera’s, zoals de iPhone 8 Plus, Galaxy Note 8, OnePlus 5 en LG G6.

Zoek je een goede camera, dan ben je bij de Mate 10 Pro aan het juiste adres. Is het de beste smartphone-camera? Nee. Daarvoor zijn mijn foto’s net even te vaak overbelicht en minder scherp dan de concurrenten.

Het bijgeleverde hoesje is geen overbodige luxe

Dualsim

Met 128 gigabyte aan opslaggeheugen heb je in ieder geval meer dan genoeg opslagruimte voor al je foto’s, filmpjes, muziek en apps. Dit geheugen valt niet uit te breiden met een geheugenkaart. Nu zul je dit niet zo gauw missen, maar het is wel eigenaardig. Je kunt namelijk wel twee simkaarten plaatsen. De meeste smartphones bieden de mogelijkheid om in hetzelfde slot van de tweede simkaart een geheugenkaart te plaatsen.

De optie om twee simkaarten te plaatsen maakt de Mate 10 Pro, maakt het toestel wel behoorlijk uniek. Het is een van de weinig toptoestellen waar je twee simkaarten in kwijt kan. Wat een enorm voordeel is als je het toestel zakelijk gebruikt, of op een verre reis bent en betaalbaar wilt internetten en bellen met een lokaal simkaartje. Zo hoef je niet met twee telefoons te sleuren.

Oreo

De Mate 10 Pro draait op de recentste Androidversie, Android 8.0 (Oreo). Maar zoals gewoonlijk heeft Huawei het besturingssysteem ingrijpend onder handen genomen met z’n EmotionUI-skin. De recente Androidversie, efficiënte chipset en grote accu van 4.000 mAh (ter vergelijking, de iPhone 8 Plus heeft slechts een capaciteit van 2691 mAh), zorgen ervoor dat de accuduur fantastisch is. Aan het einde een werkdag heb ik vaak nog een procentje of 60 à 70 ter beschikking. Als ik een beetje zuinig aan doe, kan ik bijna drie dagen met een volle accu mee. En ik kan je vertellen. Dat is een luxe waar je graag (en snel) weer aan went. Hetzelfde geldt voor het snelle opladen via de usb-c-poort, dat overigens wel alleen kan met de bijgeleverde oplader.Maar nu we bij het software-gedeelte aan zijn gekomen, glijden we wel af naar de minpunten van de Mate 10 Pro. Huawei heeft altijd de ondoorgrondelijke drang gehad Android ingrijpend aan te passen en hoewel er kleine stapjes vooruit worden gemaakt en het qua overbodige voorgeïnstalleerde apps naar een acceptabel niveau kruipt, is het slordig. Qua visuele stijl, het standaard ontbreken van een applicatie-overzicht, knullige typefouten, indeling van het instellingenmenu en de extra’s. Ook is de onverwijderbare app-telefoonbeheer een vervelende app, om zo je toestel te vervuilen een volkomen overbodige Avast-virusscanner. Een app als Nova Launcher is aan te raden om Android weer wat op te frissen, helaas maakt Huawei het je nog onnodig lastig ook om de launcher te vervangen.

Muziekluisteraars in de kou

Een vreemde tegenstrijdigheid is dat Huawei hoge kwaliteit audio ondersteunt, tot 32bit maarliefst. In theorie best leuk. Alleen de koptelefoonpoort ontbreekt, en dat is een beslissing die geen enkel voordeel voor de gebruiker biedt. Bovendien lever je met draadloze bluetoothkoptelefoons altijd in op geluidskwaliteit, dus moet je een koptelefoon hebben die qua prijs al in de buurt van de Mate 10 Pro zelf komt om de hoge audiokwaliteit echt te horen. Andere muziekliefhebbers worden opgezadeld met een usb-c adapter met een koptelefooningang. Als dat al niet erg genoeg is, werkt deze adapter ook nog eens niet op alle andere usb-c-smartphones. Het zal een kwestie van usb-standaarden zijn. Maar het is tekenend voor de volkomen onnodige nadelen die het weghalen van de poort meebrengen. Navraag bij Huawei leverde echter nog altijd geen enkel fatsoenlijk argument op voor de keuze om de poort weg te halen.

Ook van Huawei geen goede argumenten voor het weglaten van de koptelefoonpoort.

Een ander minpunt waar ik tegenaanliep was de prijs. Huawei heeft besloten het toestel 100 euro duurder te maken van de Mate 9: 800 euro. Geen enkel moment heb ik echter het gevoel gehad dat dit toestel deze prijs waard is. Huawei staat bij mij meer bekend om een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Met dit prijskaartje is die verhouding uit balans getrokken. Voor minder geld heb je bijvoorbeeld de Galaxy S8 Plus, een toestel die ik toch iets hoger heb zitten. Ook lijkt OnePlus binnenkort met een 6 inch grote OnePlus 5T te komen, voor een prijs onder de 600 euro.

Conclusie

Zou ik de Huawei Mate 10 Pro zelf kopen? Nee. 800 euro is teveel geld en bovendien kan ik voor die vraagprijs geen vrede hebben met minpunten als de software en het ontbreken van de koptefoonpoort. Kun je leven met de prijs, of heb je een goede deal gevonden? Dan is de Mate 10 Pro wel een geweldige smartphone, waarbij de snelheid, accuduur en camera indrukwekkend zijn. Ook het (waterdichte) design spreekt me aan, maar ook dat is iets persoonlijks.

0 Reactie(s) op: Huawei Mate 10 Pro - Geniet met mate

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.