Huawei Mate Xs: kijken, kijken, niet kopen

Door: Rens Blom | 01 mei 2020 13:22

Review

De Huawei Mate Xs is één van de eerste vouwbare smartphones die je in Nederland kunt kopen. Het toestel klapt met een druk op de knop uit tot een tablet met het formaat van een iPad Mini. Klinkt gaaf, maar kost 2499 euro. In deze Huawei Mate Xs review zoeken we uit hoe goed het 2-in-1-apparaat werkt.

Huawei Mate Xs

Adviesprijs € 2499,-
Kleuren Donkerblauw
OS Android 10 (EMUI)
Schermen 6,6 inch oled (2480 x 1148), 8 inch (2480 x 2200), 6,38 inch (2490 x 892)
Processor 2,86 Ghz octacore (Kirin 990 5G)
RAM 8GB
Opslag 512GB (uitbreidbaar)
Batterij 4.500 mAh
Camera 40, 16 en 8 megapixel + ToF-sensor (achter, ook voor selfies)
Connectiviteit 5G, Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc
Formaat 16,1 x 7,9 x 1,1 cm
Gewicht 300 gram
Overig Vouwbaar display, geen Google-certificering
Website www.huawei.com/nl
5,5
Score
55
Score: 55
  • Pluspunten
  • Uitstekende specificaties
  • Vernieuwend concept
  • Minpunten
  • Kwaliteit vouwbaar scherm
  • Geen Google-certificering
  • Geen draadloos opladen
  • Niet water- en stofdicht

Huawei presenteerde de Mate Xs eind februari en bracht de vouwbare telefoon half april uit in Nederland. De adviesprijs is 2499 euro en het toestel is alleen te koop via de website en een handvol winkels van MediaMarkt. De Mate Xs is de tweede telefoon die zowel een smartphone als tablet wil zijn. Samsung had eerder dit jaar de primeur met de Galaxy Fold van 2020 euro. Toestellen als de Galaxy Z Flip en Motorola Razr vouwen verticaal en zijn alleen als smartphone te gebruiken. In deze Huawei Mate Xs review vergelijk ik het apparaat daarom alleen met de Fold (review).

Zo werkt het vouwbare ontwerp

Als je de Mate Xs voor het eerst vastpakt, heb je het idee dat je een dikkere en zwaardere smartphone in handen hebt. Het toestel gebruikt opgevouwen een 6,6-inch full-hd-scherm zonder noemenswaardige randen en is daarom even groot als de gemiddelde moderne telefoon.

De achterkant van de Mate Xs bestaat uit een 6,36-inch hd-display dat dienstdoet als viewfinder. Gebruik je het apparaat in de telefoonmodus en wil je een selfie maken, dan draai je hem om. De voorkant heeft namelijk geen camera, achterop zitten er vier. Onder de vierdubbele camera is ook een rood knopje zichtbaar. Door ‘m in te drukken, springt het scherm los en vouw je het tegen de richting van de klok in tot ‘ie 180 graden gedraaid is. De twee schermen (voor en achter) blijken één 8-inch full-hd-oled-scherm te zijn.

Het vouwen is de eerste dagen een bijzondere ervaring en werkt goed. Je moet best wat kracht uitoefenen en hebt er – vanwege het formaat van het apparaat – twee handen voor nodig. Het scharnier voelt stevig aan en is na twee weken testen nog vrij van viezigheid. Door de vouwconstructie was het echter niet mogelijk om de Mate Xs water- en stofbestendig te maken. Dat is begrijpelijk, maar wel een serieus aandachtspunt. De Fold is overigens ook niet water- en stofdicht.

Na twee weken gebruik ben ik van mening dat Huawei’s twee-in-een-concept slimmer is dan het ontwerp van de Fold. Die heeft voorop een relatief klein 4,6-inch hd-display met enorme randen boven en onder het scherm. Vouw je de Fold open als een boek dan kijk je tegen een apart 7,3-inch full-hd-scherm met camera-inkeping aan. De Mate Xs biedt zowel in smartphone- als tabletmodus een groter scherm, zonder ouderwets ogende randen en camera-inkeping.

Plastic scherm heeft nadelen

Hoewel de Mate Xs slim ontworpen is, vind ik het scherm kwalitatief tegenvallen. Omdat glas niet vouwt, heeft de smartphone een plastic display. De nadelen van plastic zijn goed merkbaar. Je kan het scherm indrukken met je vinger, het materiaal reflecteert erg en is gevoeliger voor vingerafdrukken en stof. In de tabletmodus zie en voel je de vouw van het scherm verticaal in het midden. Dat is logisch en het went, maar blijft een aandachtspunt.

Erger is de mate waarin het scherm krast. Plastic krast sneller dan glas, en daarom heeft Huawei een speciale en duidelijk zichtbare screenprotector op het display geplakt. De fabrikant waarschuwt de screenprotector niet te verwijderen. Toen ik mijn Mate Xs ontving, was hij al een paar weken door andere mensen gebruikt. Hoe die het apparaat behandeld hebben weet ik niet, maar de schermen voor- en achterop vertoonden talloze kleinere, permanente putjes en krasjes in de screenprotector. Na twee weken voorzichtig testen zie ik nog meer krasjes. Dat stemt niet positief. Huawei vervangt de screenprotector eenmalig zonder kosten, daarna moet je betalen.

Dat het display in korte tijd zo snel krast, zal deels komen omdat je het opgevouwen toestel altijd op één van zijn twee schermen neerlegt. Normaal kun je een hoesje om de achterkant van je toestel doen, maar dat is in dit geval niet mogelijk. Huawei stopt een bumpercase in de doos, maar die beschermt te weinig.

Apps op het grote scherm

Het 6,6-inch scherm op de voorkant van de Mate Xs toont apps zoals ze bedoeld zijn: in de smartphonemodus. De programma’s werken naar behoren. Vouw je de telefoon uit tot tabletformaat dan blijkt dat de meeste apps netjes verspringen en het hele scherm vullen. Op de Fold liepen meer apps vast of bleven ze hangen op het kleinere formaat. De Mate Xs pakt het – om voor mij onduidelijke reden(en) – beter aan, maar kampt met hetzelfde probleem als de Fold: Android-apps en -games zijn niet ontwikkeld voor een vierkante beeldverhouding. In de tabletmodus werken bijna alle apps hetzelfde als op een telefoonscherm, maar oogt alles wat groter.

De Mate Xs (l) en OnePlus 8 Pro

Apps die op een normale Android-tablet nuttiger omgaan met de extra schermruimte, doen dat op dit apparaat niet. Dat is vooral jammer bij apps die veel tekst tonen, bijvoorbeeld nieuws- en kranten-apps. Video-apps als YouTube profiteren ook niet van de beeldverhouding en tonen flinke randen rond je video. Netflix werkt überhaupt niet, waarover zo meteen meer. Andere programma’s, waaronder de browser, galerij-app, instellingen en Spotify, maken wél optimaal gebruik van het grotere, vierkante display.

Handig is dat je twee apps tegelijk kunt gebruiken door een tweede app tevoorschijn te toveren via een speciale balk. Je kan de tweede app zwevend boven de schermvullende app gebruiken of de twee apps naast elkaar draaien. Dat laatste werkt echter alleen als beide apps er geschikt voor zijn en dat is nog lang niet altijd het geval.

Uitstekende specificaties

De Mate Xs maakt indruk met zijn hardware. Stroom krijgt het apparaat van twee 2250 mAh-accu’s, samen goed voor een capaciteit van 4500 mAh. Niet bijzonder groot voor een toestel met twee hoge-resolutie-schermen, maar bij gemengd gebruik gaat de batterij een lange dag mee. Dat is beter dan ik had verwacht. In de doos zit een 65W-adapter die de Mate Xs met 55W (ja, 55) oplaadt. Dat is bijzonder vlug: in een half uur opladen klimt de accu van 0 naar 84 procent. Draadloos opladen is helaas niet mogelijk – ik vermoed dat het nog te ingewikkeld is om een oplaadspoel in de vouwbare behuizing te plaatsen.

De Mate Xs is vliegensvlug in gebruik, wat te danken is aan de Kirin 990-chip. Die werkt samen met 8GB werkgeheugen. Nu meer dan genoeg, maar met oog op de toekomst en het vouwbare concept was 12GB prettiger geweest. Gezien het prijskaartje van 2499 euro is 8GB ook wat karig; er zijn genoeg 999 euro kostende smartphones met 12GB werkgeheugen. Het opslaggeheugen van de Mate Xs is met 512GB wel bijzonder royaal, en bovendien te vergroten met een NM-kaartje.

Het toestel is geschikt voor 5G-internet, maar ondersteunt pas na een software-update alle 5G-banden die Nederlandse providers later dit jaar gaan gebruiken.

De vierdubbele camera (normaal, groothoek, zoom en dieptesensor) maakt overdag en in het donker prima foto’s. De kwaliteit is vergelijkbaar met de Huawei P30, die in 2019 uitkwam voor 749 euro en nu 449 euro kost. Een paar keer zoomen levert wat donkere plaatjes op en de maximale zoomfunctie (dertig keer) is vooral leuk om een paar keer uit te proberen. Het moge duidelijk zijn dat de camera’s van de Mate Xs op geen enkel vlak kunnen tippen aan Huawei’s P40 Pro of andere reguliere topsmartphones.

Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts: normaal, groothoek, 3x zoom, 30x zoom.

Software is beperkt

Het grootste minpunt van de Mate Xs is niet gerelateerd aan de hardware of prijs, maar aan de software. Als gevolg van een handelsverbod mag Huawei niet de door Google gecertificeerde Android-versie op zijn vouwbare toestel installeren. De Mate Xs gebruikt daarom een Android 10-variant zonder Google-apps, de Play Store en Google Mobile Services. Huawei is hier inmiddels bekend mee: de Mate 30 Pro (review) en P40 Pro (review) gebruiken dezelfde Google-loze-software. Kort gezegd betekent het dat je niet op een officiële manier Google-apps kunt gebruiken en andere apps moet installeren uit Huawei’s AppGallery-winkel. Die is nog erg leeg. Apps als Netflix, NLZiet en Tinder zijn daarom helemaal niet te gebruiken.

De AppGallery bevat vooral nep-apps, gericht op populaire diensten als WhatsApp. De enkele tientallen bekende apps die er wél instaan, werken vaak nog niet goed omdat ze nog niet zijn aangepast voor een apparaat zonder Google-certificering. Voorbeelden zijn ToDoist, Buienalarm, Booking.com en 9292. Er zijn ook twijfels over het updatebeleid van het toestel. Normaliter werken Google en Huawei samen aan Android-updates voor Huawei-toestellen, maar de fabrikant staat er nu alleen voor. Al deze nadelen maken de Mate Xs bijzonder lastig in gebruik. Jammer, want het apparaat kan hier niets aan doen.

Huawei legt zijn welbekende EMUI-schil over de Google-loze-Android-software heen. EMUI is visueel ingrijpend, installeert veel apps mee en bevat allerlei functies om bijvoorbeeld de accuduur te verlengen. Knullig is dat de software na al die jaren nog steeds wat rare vertalingen gebruikt. ‘Systeemparameters bijwerken’ kreeg ik als melding om de software te updaten, om een voorbeeld te noemen.

Conclusie: Huawei Mate Xs kopen?

De Huawei Mate Xs is in alle opzichten een bijzondere smartphone. Hij is knetterduur, mist een Google-certificering en vouwt uit tot een tablet. Een hartstikke mooi inkijkje in de toekomst, maar bijna niemand koopt dit apparaat. Huawei weet dat ook wel en produceert de Mate Xs vooral om ervaring op te doen en toekomstige vouwbare toestellen beter én goedkoper te kunnen maken. Ik hoop vooral op een steviger scherm.

Om een volgende vouwbare telefoon interessanter te maken, moet Huawei bovendien appontwikkelaars zover zien te krijgen hun programma's aan te passen voor de afwijkende beeldverhouding en een Google-certificering zien te regelen. Er is dus nog veel werk te verrichten, maar deze eerste generatie is een prima uitgangspunt.

Samsung heeft er een geduchte concurrent bij. De Fold is qua concept inferieur aan de Mate Xs, maar zou dit najaar opgevolgd worden door een Fold 2. Die krijgt naar verluidt een vernieuwd ontwerp, betere specificaties en een lagere prijs. Het moge duidelijk zijn: de strijd om de beste vouwbare telefoon is pas net begonnen.

0 Reactie(s) op: Huawei Mate Xs: kijken, kijken, niet kopen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.