Huawei Nexus 6P - De beste Android-smartphone van 2015

Door: Joris Peterse | 03 december 2015 12:00

Review

Op de valreep van het jaar is de Nexus 6P uitgekomen in Nederland. Dit Nexus-toestel, afkomstig van Huawei, moet het beste wat Android te bieden heeft uitstralen, en slaagt daar ook in. Maar niet geheel zonder kritiek.

Huawei Nexus 6P

Prijs: € 649,- (32GB), € 699,- (64GB), € 799 (128GB)

Kleuren: Grijs, wit, zwart

OS: Android 6.0 (Marshmallow)

Scherm: 5,7 inch Amoled (2560 x 1440)

Processor: 2 GHz octacore (Snapdragon 810)

RAM: 3 GB

Batterij: 3450 mAh

Camera: 12,3MP (achter) 8MP (voor)

Connectiviteit: 4G (LTE), Bluetooth 4.1, 802.11ac, nfc, gps

Formaat: 15,9 x 7,8 x 0,7 cm

Gewicht: 178 gram

Overig: Vingerafdrukscanner

Website: https://store.google.com

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Behuizing
 • Camera
 • Vingerscanner snel
 • Schone Android
 • Speakers
 • Accuduur
 • Minpunten
 • Prijs

Voor de meesten hebben Nexus-smartphones geen introductie meer nodig. Deze toestellen draaien de meest recente versie van Android. Geen opsmuk van fabrikanten, die je in praktijk waarschijnlijk toch niet gebruikt, bovendien zorgt Google ervoor dat je als eerste de nieuwste Androidupdates ontvangt. Het beste van Android dus. Dit jaar zijn er maarliefst twee Nexus-toestellen: de bescheiden 5X en de 6P die juist groot, krachtig en van metaal is. Lees ook: review LG Nexus 5X - Oude idealen verwaterd.

Het toestel is groot en krachtig.

Nexus 6-herkansing

De vorig jaar verschenen Nexus 6, die door Motorola gemaakt werd, was het niet helemaal. Het toestel was te groot en voor de bouwkwaliteit en specificaties te duur. De 6P onthaal ik met meer enthousiasme. Het toestel ziet er eigenzinnig uit, met z'n zwarte 'zonnebril' aan de achterzijde maar voelt bijzonder stevig aan door z'n aluminium bouw. Het toestel is enorm groot door zijn 5,7 inch-scherm (14,5 cm), gelukkig is dat wel een slagje kleiner dan de Nexus 6, waarvan de schermdoorsnee 6 inch is. Boven en onder het scherm zijn wel twee speakertjes geplaatst, die zeker meerwaarde bieden qua geluid, maar het toestel wel wat lang maken. Hoewel de Nexus 6P een groter scherm heeft, is het toestel qua formaat te vergelijken met de iPhone 6(S) Plus. Persoonlijk had ik niet veel moeite met het formaat, maar dat komt omdat ik zelf een OnePlus One bezit.

Aan de achterkant tref je bovenin dus een soort zonnebril, onderin zit een minder opvallend kapje bevestigd. Deze zijn om de schroefjes te verhullen. Een mooi afwerking voor het oog, maar vanuit reparatie-perspectief een drama natuurlijk. Door deze metalen constructie is een verwisselbare batterij niet mogelijk. Ook is er geen geheugenkaartlezer. Beide nadelen zijn Nexus-toestellen niet vreemd, maar een geheugenkaartslot blijft wel een gemis. Vooral omdat Android 6.0 op een slimme manier geheugenkaarten als uitbreiding van het opslaggeheugen inzet. Gelukkig heeft het basismodel voldoende opslagruimte, 32 GB.

De vingerafdrukscanner en de zonnebril zijn iconisch voor het toestel.

Het laatste onderdeel van de achterkant van het toestel is de vingerafdrukscanner. Sinds Android 6.0 heeft Android eindelijk ondersteuning voor vingerafdrukscanners ingebouwd. Tot voorheen moesten fabrikanten dit zelf softwarematig in Android verwerken. Deze scanner werkt, net als op de Nexus 5X snel en nauwkeurig. Desondanks vind ik persoonlijk de plaatsing op de achterkant niet optimaal. Wat dat betreft heeft Sony het slimmer aangepakt door de scanner in de aanknop aan de zijkant van de Xperia Z5 te plaatsen.

Fijn vasthouden, die 6P

Terugkomend op dat 5,7 inch scherm. Het amoled-schermpaneel is helder, heeft een prima kleurweergave en oogt scherp, dankzij een QHD-resolutie van 2560 bij 1440. Ietsje minder helder dan de Galaxy S6, de smartphone met het mooiste scherm tot nu toe, maar alsnog erg indrukwekkend. Kan je met het formaat om, dan is het heel fijn om op dit scherm filmpjes af te spelen, te gamen of foto's te bekijken. Vooral als je het toestel in landscape-modus gebruikt heb je door de speakers boven en onder het scherm genoeg ruimte om het toestel vast te houden, zonder hierbij het scherm vast te houden.

Een grote smartphone biedt ook ruimte voor een grotere accu: 3450 mAh. Ondanks dat een groter scherm met hoge resolutie flinke energiehonger hebben, merk je in praktijk veel voordeel van de grote batterij. Ook de energiebesparende Doze-modus van Android 6.0 helpt hier aan mee wanneer het toestel niet gebruikt wordt. Anderhalf tot twee dagen kun je prima met een opgeladen accu doen. Er is overigens geen draadloze oplaadmogelijkheid, wel laadt het toestel ontzettend snel op via de usb-c aansluiting.

Aan de onderkant tref je een usb-c-aansluiting.

De Nexus 6P camera

Ook wat betreft de camera gaat het om een hoogwaardig toestel. De 12,3 megapixelcamera legt foto's erg gedetailleerd vast en weet zeker zijn mannetje te staan in omgevingen met weinig licht. De camera-app van Android is wat beperkt voor gevorderde fotografen. Je kunt geen foto's in rawformaat maken en veel meer dan een blurfunctie, burstopname, (auto-)HDR, panorama en 360-gradenfoto is er niet. Maar als je puur de gemaakte foto's bekijkt, dan zijn de resultaten indrukwekkend en vergelijkbaar met die van de iPhone 6S, Galaxy S6 en LG G4.

Wisselkoers

De Nexus 6P biedt alles wat je van een hoogwaardig Androidtoestel verlangt. Als het op pure rekensnelheid aankomt is de Galaxy S6 wellicht een tandje sneller en de G4 wint het nipt op cameragebied. Maar dit valt volledig weg te strepen tegen de stabiliteit en snelheid van een schone, recente Androidversie. Een topprijs zou daar nog eens extra aan bijdragen en hier gaat het, net als bij de Nexus 5X behoorlijk mis. De 32 GB-uitvoering is in de VS uitgebracht voor 500 dollar, dat is omgerekend, plus belasting zo'n 480 euro. Dat zou een fantastische prijs zijn voor dit toestel. Het toestel gaat hier in Europa echter vanaf 650 euro over de toonbank. Dat verschil valt met wisselkoersen niet goed te praten, de euro is nog steeds meer waard dan de dollar. Dankzij dit prijsverschil worden de G4 (€ 480,-) en de Galaxy S6 (€ 540,-) alsnog alternatieven die het overwegen waard zijn.

De metalen behuizing geeft het toestel een hoogwaardige uitstraling.

Conclusie

De conclusie kon je eigenlijk al in de kop lezen: de Nexus 6P is de beste Android-smartphone van het jaar. Op alle vlakken kan het toestel zich met de beste meten en Android komt in zijn schone vorm het beste tot zijn recht. Hoewel het formaat en het uiterlijk wel even wennen zijn. Een fors en onnodig minpunt is er ook: het prijsverschil met de VS is 150 euro. Zulke wisselkoers-bedondering zijn praktijken voor een bedrijf met een stukje fruit in het logo, maar voor Androids, waar prijs-kwaliteitsverhouding hogere prioriteit krijgt, levert dit (bij mij althans) toch een scheef gezicht op. Ondanks mijn enthousiasme voor het toestel zelf.

12 Reactie(s) op: Huawei Nexus 6P - De beste Android-smartphone van 2015

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 december 2015 13:34 Anoniem
  top
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2015 14:20 Anoniem
  Vanmorgen las ik dit: http://tweakers.net/reviews/4269/huawei-nexus-6p-groot-stoer-en-high-end.html

  Dan is de review van C!T toch erg mager. Zelfs de gebruikersreviews op Tweakers zijn nog van een hoger niveau: http://tweakers.net/productreview/120407/huawei-nexus-6p-32gb-aluminium.html
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2015 14:30 Jorispeterse
  Goeie onderbouwing ook…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2015 15:55 Anoniem
  Uhm, de onderbouwing van Tweakers is toch echt wel uitgebreider dan die van jou Jorispeterse…

  Ik snap niet waar het commentaar op de gast vandaan komt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2015 16:21 Anoniem
  Die onderbouwing van Tweakers is veel te uitgebreid. Die hebben 10 pagina's nodig om tot dezelfde conclusie te komen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2015 16:53 Anoniem
  Sony Xperia Z5 (Premium) is beter… Dus onzin…
  En wat een sneue reactie Jorispeterse… Je kan er ook eens lering uit trekken…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2015 17:15 Jorispeterse
  Ik trek heel graag lering uit reacties, maar daar heb ik juist die onderbouwing voor nodig. ;-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2015 23:46 Anoniem
  Wat erg dat dit toestel nou weer GVD zo duur is.
  Ik heb de Huawei P8 en ben er blij mee. Geweldig toestel
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 december 2015 11:57 Anoniem
  Ik heb hem nu een paar dagen. Bij intensief gebruik valt mij de batterij capaciteit tegen. Tevens vind ik dat het bijgeleverde USB verloop kabeltje wel wat langer had gemogen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 december 2015 13:33 Anoniem
  Ik vind het geen mooi toestel qua design… En ook te duur…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 december 2015 11:14 Anoniem
  Ik heb een auto van 650 euro gehad waar ik in 6 jaar 84000km heb gereden. Als deze telefoon het net 3 jaar volhoudt mag je blij zijn… Die bedragen voor die apparaatjes zijn belachelijk. En maar klagen op de zorgverzekering, en maar klagen op de belasting, en maar klagen op de vluchtelingen, maar ondertussen wel bijna 1000 euro voor een stuk compleet zinloos prullaria neertellen. Ik begrijp daar echt helemaal geen zak van.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 december 2015 14:13 Anoniem
  Zo'n zinloos stuk prullaria vervangt je huistelefoon, compactcamera, mp3-speler, navigatiesysteem, sms, voicerecorder, zaklamp, agenda, pc, usb-stick, etc. Als je dat niet begrijpt wens ik je veel plezier met je Telex.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.