Huawei: Mate 30 Pro komt naar Nederland, met of zonder Google-certificatie

Door: Rens Blom | 19 september 2019 14:53

Nieuws

Huawei heeft de Mate 30-smartphones onthuld. DeMate 30 en Mate 30 Pro verschijnen voorlopig niet in Nederland. Dit omdat de Huawei Mate 30 zonder Google apps komt, wat grote gevolgen heeft voor gebruikers. Huawei wil de Pro-versie hier later dit jaar uitbrengen.

Mate 30 slaat Europa eerst over

Update: Huawei heeft laten weten dat het de Mate 30 Pro voor de jaarwisseling in Nederland uitbrengt. Dat gebeurt met of zonder Google-goedkeuring. De fabrikant gaat de komende tijd onderzoeken hoe de gebruikservaring het beste is zonder Google-certificatie. Hieronder lees je het originele artikel.

De nieuwe Mate 30-serie werd in de Duitse stad München gepresenteerd voor journalisten uit de hele wereld, inclusief Nederland. En dat is best gek, want voorlopig komen de drie smartphones niet in Europese landen uit. Dit tot grote spijt van Huawei, want de Mate-serie verkoopt traditioneel goed in Europa. De fabrikant ziet echter - op tijd - in dat het geen nut heeft om de toestellen hier aan te bieden zonder de goedkeuring van Google.

Nederland misschien later

De komende tijd gaat Huawei onderzoeken hoe Europese gebruikers de beste ervaring kunnen krijgen zonder Google-goedkeuring. In gesprek met Nederlandse media, waaronder Computer!Totaal, vertelt Huawei-woordvoerder Rick Janse Kok: “we gaan hard ons best doen om één of meerdere Mate 30-modellen later dit jaar in Nederland uit te brengen.”

Huawei Mate 30 zonder Google-apps

De Amerikaanse overheid heeft Huawei op een zwarte lijst gezet, waardoor Amerikaanse bedrijven niet zonder toestemming handel mogen drijven met de Chinese techreus. Google mag nieuwe Huawei-telefoons daarom niet certificeren. De Mate 30-serie is daar slachtoffer van. De toestellen draaien op een open Android-versie en hebben geen Google Play Store-appwinkel. Apps als Gmail, Google Maps en Google Agenda en de Google Mobiles Services ontbreken ook en dat heeft grote gevolgen. Veel video-apps als Netflix, Videoland en NPO Start werken niet of niet goed, Buienradar kan je locatie niet goed bepalen en je kan je WhatsApp-back-up van je oude toestel niet kopiëren naar de Mate 30.

Updates

Het gebrek aan Google's certificatie heeft ook grote gevolgen voor het updatebeleid van de Mate 30-serie. Google ontwikkelt elk jaar een nieuwe Android-versie en stelt die beschikbaar aan fabrikanten. In de huidige situatie mag Google een nieuwe Android-versie niet aan Huawei verstrekken. Huawei kan zelf wel updates doorvoeren door zijn EMUI-softwareschil over Android te updaten. Beveiligingsupdates worden ook door Google verspreid en komen weken later beschikbaar voor de open Android-versie waar de Mate 30-toestellen op draaien.

Als de Amerikaanse overheid besluit het handelsverbod te beëindigen, mogen Google en Huawei weer samenwerken. Google kan de Mate 30-telefoons dan alsnog goedkeuren. Het is niet duidelijk of Huawei de Google-apps en Play Services daarna via een software-update op de smartphones kan installeren. Woordvoerder Kok: “als het handelsverbod vervalt, verandert het verhaal voor de Mate 30-serie. Wat voor invloed dat heeft, is nog heel moeilijk in te schatten.”

Mate 30, Mate 30 Lite en Mate 30 Pro

De Mate 30 beschikt over een 6,62-inch full-hd oled-display en heeft een snellere Kirin 990-chip met 4200 mAh accu. Achterop zitten drie camera's.

De Mate 30 Pro beschikt over een 6,53-inch full-hd oled-scherm met gekromde zijkanten. Hij heeft 3D-gezichtsbeveiliging, de Kirin 990-chip en een 4500 mAh accu.

0 Reactie(s) op: Huawei: Mate 30 Pro komt naar Nederland, met of zonder Google-certificatie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.