Huawei zonder Google Play: download niet zomaar apps

Door: Wesley Akkerman | 05 april 2020 09:56

Nieuws

Het is geen geheim dat Huawei momenteel geen zaken mag doen met Amerikaanse bedrijven. Voor Android-gebruikers geldt dat ze daardoor op minder ondersteuning kunnen rekenen voor nieuwe Android-smartphones. Niet alleen hebben die telefoons geen gelicentieerde Android-software, ook moeten ze het zonder Google Play en andere Google-diensten doen.

Dat houdt dus in dat je als Huawei-gebruiker, wat nieuwe apparaten betreft, geen toegang krijgt tot bekende Google-apps, zoals Gmail, YouTube, Maps en nog veel meer. Wat je kunt doen is natuurlijk dergelijke apps sideloaden: installeren via een omweg, los van de officiële downloadwinkel waar ze normaliter vandaan komen. Google raadt echter af dit soort dingen te doen en het bedrijf heeft onlangs uitgelegd waarom precies. Dit is niet om Huawei zomaar dwars te zitten.

Google Play

Huawei zonder Google-apps

Voordat je apps kunt sideloaden, dien je eerst op je Huawei-smartphone aan te geven dat bijvoorbeeld je browserapplicatie bestanden mag downloaden én installeren. Apps sideloaden levert dus verschillende risico’s op. Want als je even niet oplet en je bezoekt een verkeerde pagina, dan kan het zijn dat een website of dienst iets op de achtergrond binnenhaalt en op je toestel zet. En dat kan schadelijk zijn. Niet alleen voor je telefoon, maar ook bijvoorbeeld voor je privacy.

Wanneer je toch applicaties wil sideloaden via zo’n browser op je Huawei-telefoon, dan laat je ook weten aan Google dat het bedrijf niet meer verantwoordelijk is voor jouw ervaring en je veiligheid. Google kan namelijk garanderen dat apps die je wil sideloaden ook daadwerkelijk veilig zijn (dit geldt overigens voor alle apps, niet alleen voor die van Google). Normaliter gaan Google-apps door een zware veiligheidstest, zodat het bedrijf zeker weet dat er niets mis mee is.

Maar na 16 mei 2019 (de dag dat Huawei geen zaken meer mag doen met Amerikaanse bedrijven), geldt dat niet meer voor de smartphones van de Chinese fabrikant. Ook hebben smartphones van het Chinese merk geen toegang tot Google Play Protect: mocht er toch wat gebeuren, dan kan je toestel dus niet leunen op de extra beveiliging die ingebouwd zit in menig Android-smartphone – met een geldige Android-licentie (die dus niet aanwezig is op je nieuwe Huawei-toestel).

Daarom raadt Google dus niet aan om de eigen apps of om apps van derde buiten Google Play om te downloaden. Natuurlijk kun je zoiets altijd wel proberen als je weet wat je doet (of de bron vertrouwt, denk dan aan APK Mirror). Maar je bent zelf verantwoordelijk voor de risico’s.

1 Reactie(s) op: Huawei zonder Google Play: download niet zomaar apps

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 april 2020 10:48 bussie_it
  Normaliter gaan Google-apps door een zware veiligheidstest, zodat het bedrijf zeker weet dat er niets mis mee is.

  Uh…. dat is niet helemaal de waarheid.

  Hoe vaak worden er wel niet onveilige / besmette APPS in de Google Play Store aangetroffen.
  Veiligheidstest van Google stelt niet zo heel veel voor / is schijnveiligheid.

  Goed reviews lezen en aantal keren dat APP gedownload is geeft een betere indicatie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.