iCloud

Door: richard-veenstra | 18 januari 2012 14:10

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

De introductie van Apples nieuwe dienst iCloud een paar maanden geleden wekte de interesse van het grote publiek, maar riep tegelijkertijd een heleboel vragen op. Wat is iCloud nu precies?

Het concept om data online op te slaan en beschikbaar te stellen voor al uw apparaten, is zeker niet nieuw. Google heeft Google Docs waarmee u spreadsheets en tekstbestanden kunt delen met anderen. Dropbox is een dienst waarmee u een virtuele harde schijf tot uw beschikking hebt. Apples eigen MobileMe leverde onder andere gesynchroniseerde adresboeken, een online harde schijf en een diepe integratie in besturingssystemen OS X en iOS. Door problemen met de stabiliteit van MobileMe werd de service geen groot succes. Apple moest met een alternatief komen: iCloud.

iCloud is anders dan zijn voorganger en de concurrentie, omdat de dienst veel breder inzetbaar is. Diensten, beter gezegd, want iCloud is de verzamelnaam voor allerlei gereedschappen die Apple aanbiedt om uw documenten, foto's, e-mails, muziek en afspraken tussen uw computers, tablets en smartphones te synchroniseren. Helaas zijn er een tweetal functies gesneuveld tijdens de overgang van MobileMe naar iCloud. Zo is iDisk, de online harde schijf om bestanden met andere gebruikers uit te wisselen, verdwenen uit de wolken. Ook maakt iWeb geen deel meer uit van iCloud, waardoor u websites tegenwoordig zelf moet gaan hosten en ontwerpen.

1. Niet voor iedereen

iCloud is volledig geïntegreerd in de laatste versies van OS X Lion en iOS 5, maar via een browser kan ook ingelogd worden op iCloud om daar contacten te beheren of mails te versturen. Om het meeste uit iCloud te halen wordt u echter gedwongen om te upgraden naar deze beide besturingssystemen. Voor uw iOS-apparaat is dit wellicht geen groot probleem, maar uw Mac upgraden naar OS X Lion zal betekenen dat oudere programma's die op het PowerPC-platform zijn ontwikkeld (zoals Microsoft Office 2004 en Adobe CS2-producten), niet meer werken. Ook kunnen sommige oudere Macs het besturingssysteem OS X Lion niet aan en dan valt u dus buiten de boot. De dienst is gratis te gebruiken tot een limiet van 5 GB. Wilt u meer, dan zult u de portemonnee moeten trekken. Een upgrade naar 10 GB kost 16 euro per jaar, 20 GB het dubbele en voor 50 GB opslagruimte betaalt u 80 euro. Deze opslagruimte geldt alleen voor mails, documenten en reservekopieën. Apps, gekochte boeken en muziek worden niet meegerekend.

2. Apple ID

Voor het gebruik van iCloud hebt u een Apple ID nodig. Helaas accepteert Apple niet elke Apple ID. Oudere Apple ID's bestaan alleen uit een gebruikersnaam, deze worden niet geaccepteerd als geldige aanmeldnaam voor iCloud. Apple ID's met een Mac-adres (@mac.com) of MobileMe-adres (@me.com) - beide voorlopers van iCloud - kunnen automatisch worden omgezet naar geldige iCloud-logins. Sommige gebruikers hebben in de loop der jaren meerdere Apple ID's verzameld, om bijvoorbeeld aankopen te kunnen doen in de Amerikaanse iTunes Store. Apple levert geen mogelijkheid om deze Apple ID's aan elkaar te koppelen en is in zijn communicatie vrij stellig dat dit in de toekomst ook niet gaat gebeuren. Een alternatief is om een nieuwe Apple ID aan te maken dat u speciaal voor iCloud gebruikt. Daarnaast gebruikt u dan uw oude Apple ID voor aankopen in de App Store of de iTunes Store. Op alle iOS- of OS X-apparaten moet u zich vervolgens aanmelden met uw iCloud-Apple ID. Op uw iPhone, iPad of iPod touch vindt u dit onder Instellingen, op de Mac verschijnt in de laatste versie van OS X Lion een iCloud-icoontje bij Systeemvoorkeuren.

Het iCloud instellingen-menu op een iPhone.

Het iCloud instellingen-menu op een iPad.

Het iCloud instellingen-menu op een Mac.

3. Instellingen

Omdat iCloud een verzameling van verschillende diensten is, geeft Apple u de keuze wat u precies wilt synchroniseren op welk apparaat. Zo kan het zijn dat u op uw iPhone wel uw agenda en contacten wilt synchroniseren met uw Mac, maar dat de Safari-bladwijzers op al uw apparaten verschillend moeten blijven. Deze instellingen stelt u normaal gesproken één keer in en iCloud zorgt voor de gewenste synchronisatie. Via iCloud kunt u al uw gesynchroniseerde zaken inzien en op Apple vindt u een gedetailleerde handleiding over de werking van iCloud op verschillende apparaten. Bepaalde onderdelen van iCloud zijn zelfs te gebruiken op een Windows-computer. Hiervoor moet u dan het iCloud Control Panel programma op uw Windows Vista- of Windows 7-pc installeren. Om ervoor te zorgen dat u niet te snel aan de grens van 5 GB zit, is het aan te raden even onder de motorkap van de iCloud-instellingen op elk apparaat te kijken. Elke applicatie kunt u aan- of uitzetten voor het gebruik in iCloud. Ook kunt u verschillende apparaten een andere maximale opslagruimte meegeven.

De webinterface van iCloud.

Hier kunt u beheren welke apps data mogen synchroniseren met iCloud.

0 Reactie(s) op: iCloud

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.