© PXimport

In memoriam: Windows Phone

Geplaatst: 20 januari 2019 - 06:04

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Justin Doornekamp

Microsoft heeft Windows Phone afgeschreven. Het bedrijf heeft bekendgemaakt dat in december de ondersteuning wordt stilgelegd: Er wordt geen nieuw leven ingeblazen in het besturingssysteem. Daarmee trekken Apple en Google uiteindelijk aan het langste eind. Hoe heeft het zover kunnen komen?

In oktober 2010 kon acteur en auteur Stephen Fry zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken schuiven, toen hij door Microsoft naar voren was geschoven om Windows Phone te promoten in Londen. Fry stond voorheen bekend als iPhone-fanaat, maar bleek direct overtuigd van de potentie van het nieuwe besturingssysteem.

Hij had een goede reden om enthousiast te zijn: het besturingssysteem van Microsoft was zijn tijd ver voorbij. Waar iOS en Android werkten met statige icoontjes, innoveerde Microsoft met dynamische tegels die live-informatie gaven over de volgende afspraken in je agenda en je gemiste oproepen. Ook zag je voorbeelden van binnengekomen berichtjes. Pas later kwamen dergelijke opties en weergavefunctionaliteiten naar de huidige bekende smartphones.

Al snel wordt vergeten dat telefoons met Microsofts besturingssysteem op diverse vlakken superieur aanvoelde ten opzichte van de concurrentie: het schermtoetsenbord werkte doorgaans uitstekend en de weergave van notificaties was elegant en zeer handig. Vooral op het gebruikersgemak scoorde Microsoft punten, onder meer door veel diensten aan elkaar te koppelen. In dat opzicht begreep Microsoft net als Apple dat gebruikers één oplossing willen voor al hun apparaten.

Er kwamen enkele sterke telefoons, waaronder de Samsung Omnia 7 met een 4-inch OLED display, de Dell Venue Pro met een uitschuifbaar toetsenbord en de HTC 7 Surround, die hoge ogen gooide met de geïntegreerde speaker. Maar vooral in het jaar daarop kwam het besturingssysteem van Microsoft pas echt tot zijn recht, met de komst van de Windows Phone 8X en 8S van HTC en de Lumia 800 van Nokia. Bovendien zette de Lumia 1020 de toon op het gebied van telefooncamera's. Veel Windows Phones waren niet perfect, maar op belangrijke aspecten als uiterlijk, accuduur en vormgeving scoorden telefoons met dit besturingssysteem punten.

De Lumia 1020 zette de toon op het gebied van telefooncamera's.

© PXimport

Waarom ging het dan mis?

Vermoedelijk vooral omdat Microsoft er steevast niet in slaagde om app-ontwikkelaars aan zich te binden. Iedere keer als Nokia weer een nieuwe telefoon uitbracht, moest het zich verantwoorden waarom er bijvoorbeeld nog steeds geen ondersteuning was voor de Instagram-app. Google bereikte veel meer succes in het bieden van de meest essentiële apps en slaagde erin om een succesvoller ecosysteem voor apps op te zetten.

Vooral YouTube werd erg gemist op de Windows Phones en dat is geen verrassing. Google en Microsoft discussieerden jarenlang over de videoapp, maar Google bleef dwarsliggen: de YouTube-app zou nooit naar Windows Phones komen. Er wordt gespeculeerd dat de internetgigant hiermee wilde voorkomen dat het besturingssysteem van Microsoft een geduchte concurrent zou worden van Android.

Tegen 2014 bleek al het goede nieuws over Windows Phone al volledig te zijn opgedroogd. Microsoft deed in dat jaar nog een grote overname en betaalde circa 5,4 miljard euro voor de telefoontak van Nokia. Wat volgde was een serie van nieuwe modellen en herpositioneringspogingen (Windows Phone werd Windows Mobile), maar het kwaad was al geschied: de concurrentie denderde voorbij.

In 2015 was het wel duidelijk: op de smartphonemarkt blijven de iPhone en Android-toestellen de grootste rol spelen. Volgens onderzoek van Gartner draaiden in 2015 96,8% van alle smartphones op Android of iOS. Microsoft moest het toen doen met een marktaandeel van 2,5%. Vermoedelijk is het percentage nog verder gedaald.

In oktober 2017 kwam het hoge woord eruit: Het besturingssysteem van Microsoft is dood. Windows Mobile-goeroe Joe Belfiore bracht het slechte nieuws zelf op Twitter.

Einde ondersteuning

De ontwikkeling van Windows Mobile mocht dan wel zijn stilgelegd. Microsoft ondersteunde Windows Mobile wel nog na de bekendmaking in oktober 2017. In januari 2019 maakte Microsoft echter bekend dat daar ook een eind aan komt. Microsoft blijft tot december 2019 Windows Mobile ondersteunen. Microsoft raadt aan om daarna over te stappen op Android of iOS.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000