iPhone 13 Pro Max - Op safe gespeeld

Door: Joris Peterse | 29 september 2021 14:32

Apple iPhone 13 Pro Max
Review

De iPhone 13 Pro Max heeft een welkome vernieuwing ten opzichte van de iPhone 12 Pro Max. Maar toch kijkt Apple weg van functies die de smartphone écht uit laten blinken.

Apple iPhone 13 Pro Max

Prijs vanaf € 1259,-
Kleuren Grijs, blauw, zilver, goud
OS iOS 15
Scherm 6,7 inch amoled (2778x1284, 120 hertz)
Processor hexacore (Apple A15 Bionic)
RAM 6 GB
Opslag 128, 256, 512 GB, 1 TB
Batterij 4.373 mAh
Camera 12 megapixel triple cam (achter), 12 megapixel (voor)
Connectiviteit 5G, Bluetooth 5, wifi, gps, nfc
Formaat 16,1 x 7,8 x 0,8 cm
Gewicht 240 gram
Overig Lightning, esim
Website www.apple.com/nl
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Schermkwaliteit
 • Waanzinnige camera
 • Accuduur
 • Update-ondersteuning
 • Minpunten
 • Prijs
 • Geen usb-c
 • Geen audiopoort
 • Innovatie ontbreekt

De iPhone 12 van vorig jaar maakte diepe indruk in onze review. De smartphone was eigenlijk zo goed dat het fundament onder de Pro- en de Pro Max-uitvoering geslagen werd. Sterker nog. De iPhone 12 is zo goed dat de iPhone 13 al lastig te verkopen valt. Dat lost Apple op door de prijzen vrijwel gelijk te trekken.

Voor de iPhone 13 Pro en deze Pro Max wordt geprobeerd het verschil te maken met de camera’s en beeldkwaliteit. Zo heeft Apple eindelijk de iPhone 13 Pro Max voorzien van een scherm met een dynamische verversingssnelheid en heeft het bedrijf zich nog meer uitgesloofd om de smartphone van de indrukwekkendste mobiele camera’s te voorzien.

Leg je de Pro Max-uitvoeringen van de iPhone 12 en iPhone 13 naast elkaar, dan zul je vrijwel geen verschil zien. Alleen de scherminkeping is ietsje minder breed omdat de speakergrill tegen de bovenrand van het scherm geplaatst is.

Apple iPhone 13 Pro Max
Apple iPhone 13 Pro Max
Apple iPhone 13 Pro Max
Apple iPhone 13 Pro Max
Apple iPhone 13 Pro Max

iPad Pro als voorbeeld

Wat een smartphone ‘pro’ maakt en hoe Apple dat interpreteert is geen samenhangend verhaal. Het grote kritiekpunt van de iPhone 12 Pro (Max) van vorig jaar was dat het zich nauwelijks onderscheidde van de reguliere iPhone 12, maar wel een torenhoge prijs hanteerde. Terwijl Apple voor onderscheidende eigenschappen niet eens ver hoeft te zoeken: de iPad Pro. De iPhone 13 Pro heeft met zijn dynamische schermverversingssnelheid op een prachtig oledschermpaneel een belangrijke stap gezet. Daarbij is een grotere accu een welkome aanvulling.

Maar waar is de usb-c-poort? De universele aansluiting maakt ook snellere data-overdracht mogelijk dan die hoogstverouderde Lightning-aansluiting. Geen overbodige luxe voor bijvoorbeeld je hoogwaardige foto- en videoprojecten. Met de moderne aansluiting kun je bovendien randapparatuur (zoals opslagmedia en schermen) aansluiten en snelle oplaadtechnieken toepassen. Waardevol voor de gevorderde doelgroep die Apple voorziet. Maar anderzijds lijkt Apple nog niet klaar om die hoogbejaarde melkkoe met pensioen te laten gaan. Gelukkig komt er wetgeving aan die dit afdwingt, maar het is onnodig jammer dat het zo ver moet komen en (nog) zo lang duurt. Want usb-c is al sinds 2015 een betere optie dan Lightning.

Apple iPhone 13 Pro Max
De Lightning-aansluiting voelt een beetje als een Android-smartphone met een micro-usb-poort.

Groots

De iPhone 13 Pro Max is een joekel van een smartphone (zo’n 16 bij 8 centimeter). Dus voordat je je verlekkert op de mogelijkheden en de specificaties: ga even na of je ermee overweg kunt. En of je broekzak of tas dat ook kunnen. Als dat het geval is, dan is de beeldkwaliteit om de vingers bij af te likken. Ik noemde al de hogere beeldverversingssnelheid, die automatisch dynamisch ingeschakeld staat tussen de 1 en 120 hertz. Bij de vorige iPhone Pro Max stond dit vast op 60 hertz. Hierdoor lopen beelden en beeldovergangen vloeiender, vooral in menu’s en apps van Apple. Bij andere apps werkt dit nog niet.

Omdat de beeldverversing dynamisch is, valt de impact op de accu best te overzien. Dat is wel anders bij veel Android-smartphones, waarbij de beeldverversing vast op hogere snelheden staat. Bij die smartphones verleng je de accuduur enorm door dit terug te schalen naar 60 hertz. Dat is ook mogelijk bij de iPhone 13 Pro Max, maar je merkt nauwelijks verschil op in accuduur. Misschien is dat ook de reden waarom Apple het heeft verstopt in de instellingen, want over de schermverversingssnelheid vind je niets in de beeldscherminstellingen. Hiervoor moet je bij Instellingen / Toegankelijkheid / Beweging zijn.

Ook de beeldkwaliteit van de iPhone 13 Pro Max is indrukwekkend, vooral de helderheid valt op als je hem naast de reguliere iPhone 13 legt. Kortom, een perfect scherm in combinatie met de indrukwekkende camera-opstelling.

Apple iPhone 13 Pro Max
In het camera-eiland vind je drie camera's en een dieptesensor.

Camera’s

Ondanks dat de iPhone 13 serie allerminst spannend en vernieuwend is ten opzichte van de iPhone 12-serie, zijn er flinke stappen gemaakt op cameragebied. Ondanks dat iPhone 12-serie ook over indrukwekkende camera’s beschikt. Bij de iPhone 13 heb je twee lenzen, waarbij vooral de reguliere lens erg goed is en de groothoeklens hier op wat achterblijft. De iPhone 13 Pro Max beschikt over een betere reguliere en groothoekcamera en heeft een derde lens voor zoomfoto’s. In de camera-app betekent dit drie opties: 0,5x, 1x of 3x zoom. Overigens beschikkende iPhone 13 Pro en Pro Max over dezelfde camera’s, in tegenstelling tot de iPhone 12 Pro-uitvoeringen.

Die zoomcamera is een bijzondere aanvulling. Naast zoomfoto’s maakt dit ook macrofoto’s mogelijk, waarbij meer detail wordt vastgelegd en de achtergrond wordt vervaagd zoals bij een portretfoto. Je merkt dat deze macromodus wordt gebruikt wanneer het beeld verspringt. Want helaas is het net als de nachtmodus niet mogelijk deze functie handmatig in te schakelen. Het is lastig om een macrofoto te maken, omdat deze zelf aan moet springen en de camera erg bewegings- en lichtgevoelig is. Maar het eindresultaat is zeer mooi en gedetailleerd. Vooral buiten in de natuur. Houd er wel rekening mee dat de zoomlens vrij veel moeite heeft met weinig licht of tegenlicht. Voor het mooiste resultaat kun je het onderwerp buiten in zonlicht fotograferen.

Apple iPhone 13 Pro Max
Apple iPhone 13 Pro Max
Apple iPhone 13 Pro Max
Apple iPhone 13 Pro Max
Apple iPhone 13 Pro Max
Apple iPhone 13 Pro Max

Zoomlens, reguliere lens en groothoeklens: foto vanaf hetzelfde punt gemaakt.

De groothoek- en reguliere lens zijn allround goed. Het maakt dus niet veel uit welke camera je gebruikt en in welke omstandigheden. Binnen, buiten, donker, licht of kunstlicht. Het maakt niet zoveel uit. Wanneer je echter nachtfotografie gebruikt of in andere situaties terechtkomt met vrijwel geen licht, dan is de reguliere camera (in combinatie met de nachtmodus) de beste optie.

Ondanks dat Apple tijdens de presentatie van de iPhone 13-serie graag de aandacht legde op nieuwe gimmicky video-opnamemogelijkheden, waarbij de focus automatisch verlegd kan worden wanneer je bijvoorbeeld dialogen vastlegt, leidt het onnodig af. Want de basistaken, het vastleggen van goede foto’s en video’s ongeacht de omstandigheden, doet de iPhone 13 Pro Max werkelijk fantastisch goed. Apple legt de lat een stuk hoger voor bijvoorbeeld Samsung en Google om aan te haken met hun volgende smartphones. Vooral de hoeveelheid kleur en detail, die met weinig ruis wordt vastgelegd in situaties met weinig licht is met afstand beter dan welke smartphone dan ook. Bij tegenlicht is de camera ook goed in staat detail vast te leggen in donkere delen en de verlichte vlakken. Alleen niet altijd zonder lens flare.

iPhone 13 Pro Max
iPhone 13 Pro Max
iPhone 13 Pro Max
iPhone 13 Pro Max
iPhone 13 Pro Max

Twee maal reguliere foto, macrofoto, portretfoto en nachtmodus.

Accuduur

De iPhone 13 Pro beschikt over een nieuwe chipset, de A15 Bionic. Zoals verwacht brengt deze wat meer rekenkracht, waar je in praktijk eigenlijk niets van merkt. De A14-chip van de vorige iPhone is nu nog steeds één van de snelste chipsets. Waar je wel wat van merkt is dat de chipset zuiniger zijn werk doet en vergezeld is van een grotere accu, met een capaciteit van 4.373 mAh. Dat is een flinke slag meer capaciteit dan de 3.687 mAh van de iPhone 12 Pro Max. Dat verschil merk je! Natuurlijk is de accuduur afhankelijk van je gebruik en of het scherm vaak 120 hertz toepast. Maar anderhalve dag gaat je accu wel mee. Wanneer je spaarzaam met je toestel om gaat, moeten twee dagen ook wel lukken. Dat haalde vorige generaties van de iPhone niet.

De hogere accucapaciteit is de prettigste vernieuwing van de iPhone 13-serie

Beste smartphone, nu een betere wereld

De vernieuwingen van de iPhone 13 Pro Max maken het tot de beste smartphone die je kunt kopen. Maar natuurlijk betaal je daar een onevenredige prijs voor. Dat weet je bij Apple. Gelukkig kun je voor minder geld ook terecht bij de reguliere iPhone 13 of andere (oudere) generaties van de iPhone, waarmee je ook jaren vooruit kunt dankzij de jarenlange update-ondersteuning die Apple biedt.

Toch is een revolutie nodig in de smartphonewereld die Apple niet in staat is zelf te initiëren, om iPhones (en de smartphonewereld in het algemeen) te verbeteren. Ik benoemde al het gemis van de usb-c-aansluiting. Maar de roep om een eerlijker speelveld voor consumenten, reparateurs en ontwikkelaars is intussen hard genoeg om in politieke agenda’s te verschijnen. Denk aan reparatierecht: de iPhone 13 gaat nóg verder in het cryptografisch koppelen van onderdelen aan het systeem, waardoor onderdelen niet zomaar te vervangen zijn. Vergelijkbaar met de T2-chip in Macbooks. Maar denk ook aan het beleid van de App Store, de enige winkel waar je terecht mag komen voor apps en waar strikte regels gelden en torenhoge commissies. Monopolistische beschuldigingen worden inmiddels in vele landen, waaronder de EU onder de loep genomen. De komende jaren gaan interessant worden, en met een beetje geluk veranderingen meebrengen die misschien voor Apple niet zo gunstig zijn. Maar voor jou wel. Helaas komt het voor deze iPhone 13 Pro Max nog te vroeg.

Apple iPhone 13
Apple iPhone 13
Apple iPhone 13
De iPhone 13 en de iPhone 13 Pro Max (rechts).

Alternatieven voor de iPhone 13 Pro Max

Waar kijk je naar bij alternatieven voor de beste smartphone van het moment? Vooral op cameragebied is de iPhone 13 Pro Max heer en meester op het gebied van foto- en videokwaliteit en functionaliteit. Wil je echter niet zo diep in de buidel tasten voor een uitstekende cameratelefoon, dan kun je ook de iPhone 13 of de Samsung Galaxy S21 verkiezen. Of natuurlijk de iPhone 12 Pro Max. De verschillen tussen deze twee smartphones zijn klein. Op het oog zijn de toestellen niet van elkaar te onderscheiden. Hoewel de betere accuduur en scherm welkome aanvullingen zijn. Apple biedt momenteel zelf de iPhone 12 Pro Max niet aan, dus de kans is wel dat deze op termijn lastig verkrijgbaar wordt.

In vergelijkbare prijsklasses vind je de vouwbare smartphones van Samsung: de Galaxy Z Flip3 en Galaxy Z Fold3. De kortere update-ondersteuning en te kleine accu van eerstgenoemde maakt die alternatieven innoverender, maar wellicht niet de beste keuze voor wie lang met zijn smartphone wil doen.

Conclusie: iPhone 13 Pro Max kopen?

De iPhone 13 Pro Max is wederom de beste smartphone die je kunt kopen, waarbij vooral de camera diepe indruk maakt en de variabele schermverversingssnelheid en betere accuduur zeer welkome aanvullingen zijn. Natuurlijk moet je er te diep voor in de buidel tasten en lijkt Apple niet in staat om het toestel van een moderne aansluiting te voorzien, zoals het wel kan met de iPad.

0 Reactie(s) op: iPhone 13 Pro Max - Op safe gespeeld

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.