iPhone 6 Plus vs Samsung Galaxy Note Edge

© PXimport

iPhone 6 Plus vs Samsung Galaxy Note Edge

Geplaatst: 18 mei 2015 - 03:49

Aangepast: 14 december 2022 - 15:35

Redactie ID.nl

De iPhone 6 Plus heeft een groot scherm gekregen waardoor het apparaat kan concurreren met andere phablets zoals bijvoorbeeld Samsung's Galaxy Note Edge. Hier bekijken we hoe deze twee telefoons zich tot elkaar verhouden.

Prijzen:

Samsung Galaxy Note Edge: €849

Apple iPhone 6 Plus: €799 (16GB), €899 (64GB), €999 (128GB)

Apple's iPhone 6 Plus is een prachtige smartphone die voor de eerste keer in de geschiedenis van Apple de phabletmarkt betreedt met een scherm van 5,5 inch. Daardoor is het een sterke concurrent van smartphones met een vergelijkbare grootte van rivalen zoals Samsung. Hier kijken we naar hoe de iPhone 6 Plus zich verhoudt tot Samsung's Galaxy Note Edge. Lees ook: Zo ziet de iPhone 6 Plus er van binnen uit.

Prijs en beschikbaarheid

Laten we eerst eens kijken naar de prijzen van deze twee smartphones. Het zijn allebei duidelijk premium, high-end smartphones, maar de Galaxy Note Edge heeft een hogere instapprijs dan de iPhone 6 Plus. Dit is misschien verrassend, aangezien de prijskaartjes van Apple zo hoog zijn dat maar weinig rivalen hoger durven gaan.

De Galaxy Note Edge kost €849 op de website van Samsung, terwijl de iPhone 6 Plus met 16GB aan opslagruimte €799 kost. Als je 64GB op de iPhone 6 Plus wilt hebben moet je €899 neertellen, terwijl je voor 128GB aan een prijs van €999 moet denken.

Beide smartphones zijn een serieuze investering, dus het is geen beslissing die door de meeste mensen zomaar even snel genomen wordt.

De iPhone 6 Plus en de Galaxy Note Edge werden allebei in september 2014 gelanceerd en kunnen in Nederland bij verschillende winkels en netwerkaanbieders worden aangeschaft.

Ontwerp en bouw

We vinden de iPhone 6 Plus een prachtige smartphone, met zijn geanodiseerde aluminium behuizing die verkrijgbaar is in goud, zilver of 'spacegrey', het subtiel afgeronde ontwerp (dat geldt zelfs voor de randen van het scherm, die een beetje afgerond zijn voor een comfortabelere ervaring) en zelfs de ronde thuisknop waar een bijpassende metalen ring omheen zit waarin zich de Touch ID-vingerafdruksensor bevindt.

 

© PXimport

Hij is superdun (slechts 7,1mm) en weegt slechts 172 gram.

Maar er zitten nadelen aan. Het apparaat heeft eigenlijk een hoesje nodig omdat het erg snel krast en natuurlijk is er het hele Bendgate-debacle. We zijn ook niet geheel overtuigd van de camera op de achterzijde, die op een zeer on-Apple-achtige manier enigszins naar buiten steekt.

De Samsung Galaxy Note Edge ziet er ook fraai uit, vooral dankzij het ongebruikelijke scherm. Daarover straks meer.

 

© PXimport

Het apparaat heeft een afneembare kunstlederen achterkant. De rest van de behuizing bestaat uit glas, plastic en metaal. We zijn niet echt dol op het kunstlederen effect, maar het is een voordeel dat je deze door een nieuwe of een flipcover kunt vervangen als hij beschadigd raakt.

De Note Edge is met zijn 8,3 mm iets dikker dan de iPhone 6 Plus, maar het gewicht is bijna hetzelfde (174 gram).

Scherm

Nu wordt het pas echt interessant, omdat de Samsung Galaxy Note Edge enorm opvalt vanwege zijn gebogen scherm en het feit dat het scherm om de randen heen gevouwen is (vandaar de naam Edge).

Het scherm van de Note Edge is 5,6 inch diagonaal, dus iets groter dan dat van de iPhone 6 Plus (5,5 inch) en dat is exclusief het slanke, gebogen "Edge"-gedeelte van het scherm.

Wat de resolutie en pixeldichtheid betreft overtroeft het scherm van de Note Edge dat van de iPhone 6 Plus, met zijn 2560 x 1440 en 160 extra pixels in de breedte voor die Edge. Hierdoor is het Quad HD, met een pixeldichtheid van maar liefst 524ppi.

 

© PXimport

De iPhone 6 Plus daarentegen heeft een scherm van 401ppi met een resolutie van 1920x1080. Dit is nog steeds geweldig voor het kijken naar films, het spelen van spelletjes enzovoorts, maar het kan natuurlijk niet tippen aan de Note Edge.

Wat de iPhone 6 Plus echter niet heeft, is dat kleine beetje extra schermruimte van de Note Edge, dat helemaal los van de rest van het scherm werkt. Het kan gebruikt worden om verschillende soorten content weer te geven, waaronder de tijd, app-icoontjes, notificaties, knoppen en zelfs speciaal ontworpen spelletjes. Bovendien kan het gebruikt worden wanneer het hoofdscherm uit staat, om bijvoorbeeld snel te kunnen zien hoe laat het is.

 

© PXimport

We hebben wat tijd doorgebracht met de Note Edge en vonden dat het vaak niet meer dan een gimmick was, ook al is het soms best handig. Desondanks is het leuk om iets nieuws en anders te zien en het zou in de toekomst best nuttiger kunnen worden naarmate meer applicaties er gebruik van zullen maken.

Er gaan wat geruchten dat Apple iets vergelijkbaars voor toekomstige iPhones zou kunnen gebruiken. Apple heeft verschillende patenten aangevraagd op iets wat het bedrijf "Sidewall displays" noemt, die vergelijkbare functionaliteit bieden als het scherm van Samsung's Edge, op de zijkanten van de iPhone.

Hardware & prestaties

Laten we nu eens kijken naar de binnenkant van deze twee smartphones om te zien waar ze op draaien.

De iPhone 6 Plus heeft een zeer krachtige A8-chip in combinatie met een M8-coprocessor die helpt met efficiëntie, plus 1GB aan RAM, zodat energieverslindende apps en grafisch intensieve spelletjes zonder haperingen zullen draaien.

De Galaxy Note Edge heeft een 2.7 GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 805-processor en 3GB aan RAM. We zijn nog bezig met onze benchmarktests, maar we verwachten dat de resultaten erg dicht in de buurt zullen liggen van die van de Galaxy Note 4, die dezelfde processor bevat.

Hier is een overzicht van die resultaten om je een idee te geven. De Galaxy Note 4 deed het beter in de GeekBench 3-processortest, maar wat browserprestaties en grafische prestaties betreft kon hij de iPhone 6 Plus niet verslaan (lager is beter).

 

© PXimport

De iPhone 6 Plus biedt verschillende opslagopties: 16GB, 64GB of 128GB. Na aankoop kun je deze opslagruimte niet verder uitbreiden.

De Galaxy Note Edge heeft 32GB intern geheugen, maar hij heeft bovendien een microSD-kaartsleuf waarmee je het geheugen tot 128GB kunt uitbreiden.

Zowel de iPhone 6 Plus als de Galaxy Note Edge bieden 802.11ac wifi, bluetooth (4.0 voor iPhone, 4.1 voor de Note Edge), 4G LTE en NFC (hoewel de NFC-chip van de iPhone momenteel beperkt is tot Apple Pay). De Galaxy Note Edge heeft daarnaast een IR Blaster.

Camera's

We zijn heel erg te spreken over de camera van de iPhone 6 Plus. De camera op de achterzijde is 8MP en heeft 1.5 micron-pixels in combinatie met een f/2.2-diafragma en optische beeldstabilisatie, wat in scherpe, heldere foto's resulteert - zelfs bij weinig licht. Er zit ook een dubbele LED true-tone-flitser op.

 

© PXimport

Je kunt video's opnemen in 1080p HD met 60fps en 240fps slow motion in 720p.

Maar de camera op de voorzijde is slechts 1,2MP, wat geen goed nieuws is voor liefhebbers van selfies. De camera op de voorzijde van de Galaxy Note Edge is iets beter met 3,7MP en een Wide Selfie-modus om meer van je omgeving vast te kunnen leggen.

De camera op de achterzijde van de Galaxy Note Edge is prachtig, met zijn 16MP en optische beeldstabilisatie, maar hij heeft niet de grotere pixels.

Over het algemeen zijn beide smartphones als geweldige camera's, perfect voor vakantiefoto's, video's tijdens een concert, enzovoorts.

Extra functies

Zoals ik al eerder zei, zit er onder de thuisknop van de iPhone 6 Plus een Touch ID-vingerafdruksensor. Deze zorgt voor betere beveiliging, vooral wanneer je de mobiele betaalfunctie NFC Apple Pay gebruikt, die over niet al te lange tijd in Nederland zal arriveren.

De Galaxy Note Edge heeft ook een vingerafdruksensor, plus een UV-sensor en een hartslagmeter op de achterzijde. Bovendien heeft de Galaxy Note Edge een S Pen-stylus die een extra interactiemethode voor je smartphone biedt.

Software

Software is één van de belangrijkste aspecten bij de aankoopbeslissing als het gaat om smartphones en het is vooral lastig omdat het vaak op persoonlijke voorkeur neerkomt. Maar als de software niet voldoet zal de algehele gebruikerservaring negatief zijn, hoe geweldig de specificaties van je smartphone ook mogen zijn.

De iPhone 6 Plus draait op Apple's iOS 8 en wij op de redactie zijn er als Mac-gebruikers gek op. Maar als je al geruime tijd Android gebruikt zul je het daar waarschijnlijk niet mee eens zijn. De Galaxy Note Edge draait op Google's Android 5.0 Lollipop (het apparaat wordt geleverd met 4.4 KitKat, maar er wordt momenteel een Lollipop-update voor de Note Edge uitgerold).

Beide besturingssystemen hebben hun voor- en nadelen, dus als je overweegt om van het ene op het andere over te stappen is het een goed idee om op te zoeken wat je kunt verwachten en hoe ze zich tot elkaar verhouden. Vergeet echter niet dat als je overstapt en je veel apps en andere content gedownload hebt in de iOS App Store of de Google Play Store, je alles opnieuw zult moeten downloaden (en dat kan geld kosten).

Conclusie

Samsung's Galaxy Note Edge biedt zeer zeker iets nieuws, ook al vonden we dat de nieuwigheid snel verdwijnt zodra je je realiseert dat het nut ervan beperkingen heeft. Het is een krachtige smartphone met geweldige specificaties, vooral wanneer we het over dat prachtige Quad HD-scherm hebben.

Maar met een prijskaartje van €849 zou je voor minder geld een iPhone 6 Plus kunnen kopen met zijn prachtige, stijlvolle ontwerp waar we zo van houden, de geweldige grafische prestaties en natuurlijk iOS 8.

Hier op Macworld zijn we geneigd om de iPhone 6 Plus te kiezen, niet in het minst omdat we veel content van de iOS App Store hebben en al een iCloud-account hebben ingesteld, plus andere continuïteitsfuncties die ons helpen om onze werkstroom tussen de iPhone, iPad en Mac superefficiënt te laten zijn.

Maar als je openstaat voor Android, geïntrigeerd bent door het Edge-scherm en het geld ervoor over hebt, zul je niet teleurgesteld worden door de specificaties en functies van de Galaxy Note Edge.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten