iPhone met usb-c-aansluiting lijkt kwestie van tijd

Door: Joris Peterse | 16 mei 2022 11:11

Nieuws

Het lijkt erop dat Apple de iPhone uitrust met een usb-c-aansluiting. Deze aansluiting vervangt dan de huidige Lightning-aansluiting die al sinds 2012 op de smartphone zit. Anonieme bronnen binnen Apple geven aan dat het helaas nog wel even duurt en we vanaf 2023 iPhone met usb-c krijgen.

De Lightning-aansluiting werd in 2012 geïntroduceerd en was terug te vinden op alle mobiele Apple-apparaten: iPads, AirPods, randapparatuur zoals muizen en natuurlijk iPhones. Ten opzichte van de 30-pin-connector, die werd vervangen door Lightning waren natuurlijk de technische mogelijkheden groter, maar is de connector ook om te draaien en natuurlijk een stuk kleiner.

Toch zijn er ook nadelen: de aansluiting is niet universeel. Dat houdt in dat alleen Apple de aansluiting mag gebruiken en randapparatuurfabrikanten licentiekosten moeten afdragen. Bovendien dringt de Europese Unie aan op één universele aansluiting voor oplaadbare apparatuur. Zo heb je maar één lader nodig voor al je apparatuur, wat weer een enorme berg met verschillende kabels scheelt.

De Lightning-aansluiting werd in 2012 geïntroduceerd.

Nieuwe standaard

De later geïntroduceerde usb-c-aansluiting, die zowel de bekende rechthoekige traditionele usb-aansluiting als de micro-usb-aansluiting (destijds gebruikt op andere smartphones en tablets) vervangt, is wél universeel. Dat houdt in dat iedere fabrikant de aansluiting gebruikt. Niet alleen voor opladen.

Technisch biedt usb-c namelijk ook voordelen. Deze vervangt bijvoorbeeld HDMI voor het doorgeven van het beeldsignaal, er is snellere data-overdracht mogelijk en de wattage is hoog genoeg om zelfs laptops op te laden en smartphones te snelladen.

Kortom, usb-c is een flinke stap vooruit ten opzichte van Lightning. De aansluiting verscheen daarom ook al snel op Macbooks en inmiddels zijn vrijwel alle iPads ook al voorzien van usb-c. Voor de iPhone en AirPods echter nog niet. Dat zou mogelijk kunnen komen door de verkoop van kabels en licenties, wat nog altijd bijzonder lucratief is.

Innovatie onder dwang

Toch lijkt Apple te worden gedwongen Lightning op te geven door Europese regelgeving die machtsmisbruik van grote techgiganten tegengaat. In dit geval door één universele lader te vereisen voor alle mobiele apparatuur vanaf 2024.

Al jaren gaan de geruchten dat Apple ervoor kiest om de iPhone vanaf dat moment zonder oplaadpoort te leveren, waardoor het alleen nog mogelijk is om de smartphone draadloos op te laden.

De ovale usb-c-stekker blijft stevig zitten en biedt technisch veel mogelijkheden.

iPhone met usb-c

Toch zijn het doorgaans betrouwbare bronnen die een ander verhaal vertellen. Zo meldt Bloomberg dat Apple momenteel in een testfase zit om iPhones uit te rusten met de universele aansluiting. Ook analist Kuo meldt op Twitter dat Apple zich voorbereidt op de nieuwe lader: iPhones, AirPods, Magic Keyboard en muis en de Magsafe-laders krijgen allemaal een usb-c-aansluiting. Ook zou er een adapter worden ontwikkeld zodat bestaande apparatuur met Lightning-aansluiting nog altijd opgeladen en gebruikt kan worden.

Haast heeft Apple echter niet. Beide analisten geven aan dat Apple van plan is de overstap eind 2023 te maken; vlak voordat de nieuwe Europese regels van kracht zijn. Het ziet er dus naar uit dat de komende generaties van de iPhones en AirPods nog altijd voorzien worden van de inmiddels verouderde Lightning-aansluiting.

0 Reactie(s) op: iPhone met usb-c-aansluiting lijkt kwestie van tijd

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.