Is het verstandig om de zoomfunctie van je smartphone te gebruiken?

Door: Laura Kempenaar | 01 augustus 2019 14:54

Smartphonefotografie
How To

Je ligt op het strand en je ziet je kind of partner in zee naar je zwaaien. Nadat je hebt teruggezwaaid pak je je telefoon om een foto te maken van dit koddige tafereel. Wat doe je: maak je een foto waarop ook de zonnende mensen om je heen te zien zijn, of gebruik je de zoomfunctie van je telefoon om alleen de zee en die ene persoon te kieken? Dit is waarom je beter niet de zoomfunctie kunt inschakelen.

Voordat we duiken in hoe het zit met die zoomfunctie, is het handig om te weten dat er twee verschillende zoommogelijkheden zijn op smartphones waarmee je kunt fotograferen. Er is optische en digitale zoom. Bij optische zoom worden er een soort vergrootglas-lenzen gebruikt om je een close-up te laten maken, terwijl digitale zoom geen bijzondere lenzen heeft, maar juist door software een zoom-effect biedt.

Digitaal vs. Optisch

Digitaal is over het algemeen minder goed qua zoom dan optisch, omdat de software zelf het beeld maakt op basis van een foto en kunstmatige intelligentie. Optisch doet ook echt iets met de lenzen, waardoor ze ook daadwerkelijk inzoomen. Toch is het ook daarbij niet altijd even mooi om je foto ingezoomd te maken. En dit is waarom: we willen allemaal steeds dunnere telefoons. Ze worden lichter, passen gemakkelijker in onze zak of tas en voelen prettig in de hand.

Mag het wel zoom heten?

Hoewel optische zoom al iets meer met lenzen te maken heeft, vallen veel fotografieliefhebbers vaak over de zoomfunctie van telefoons heen. Vooral als een telefoon alleen digitale zoom heeft, dan wordt regelmatig de vraag gesteld of dat wel zo mag heten. Immers wordt er eigenlijk niets uitvergroot, er wordt alleen een klein stukje van een groter plaatje getoond.

Kijk je echter naar een spiegelreflexcamera, dan weet je dat je pas echt goed kunt zoomen met zo’n toestel als je er een dikke telelens op zet. Die telelens kan zo geweldig mooi zoomen omdat er ruimte en licht zit tussen de lenzen, wat het effect van dichterbij halen versterkt. Er valt bovendien meer licht in de grotere lens, wat sowieso heel belangrijk is in fotografie. Je wil uiteraard niet een dikke telefoon, waardoor smartphonemakers allerlei handige foefjes hebben bedacht om toch zo’n zoom-effect te krijgen. 

Fototoestel

Minder goede kwaliteit

Echter betekenen al die foefjes eigenlijk altijd dat je inlevert op iets anders en dat is in veel gevallen de kwaliteit van de foto. Vaak zie je het al wanneer je met je telefoon inzoomt: je ziet het beeld aanzienlijk fletser worden en de foto die je schiet heeft vaak een korrelig effect. Je kunt dus beter de telefoon optimaal gebruiken, dus een gewone foto te maken (wél met de buren erop, in het voorbeeld uit het begin van het artikel), en dan later zelf met je vingers in te zoomen in die foto, of op je pc als je de foto’s bewerkt. 

Zeker als je even de tijd hebt om iets op te foto te zetten, speel dan met de zoomfuncties van de telefoon en de bovenstaande tip. Er wordt natuurlijk niet voor niets een steeds verder zoomende functie toegevoegd aan telefoons: soms kan het daadwerkelijk een enorme meerwaarde bieden. Daarvoor moeten de omstandigheden echter wel ideaal zijn. Altijd even testen als het kan. En, houd ook in de gaten dat elke centimeter afstand veel scheelt: soms helpt het al om een paar stapjes dichterbij te gaan staan om toch een betere lichtinval en dus een betere foto te maken. 

Zoomen met de smartphone.

Soms toch wel zoom

Misschien vraag je je na het lezen van dit artikel af waarom dan toch veel telefoons zoommogelijkheden hebben: in sommige gevallen werkt de zoom juist wel. Als je per se iets wil fotograferen dat echt heel klein is, dan kan het lonen om de zoom te gebruiken, omdat je het in een grotere foto helemaal niet zou zien. Plus, als je bijvoorbeeld helemaal achteraan staat bij een concert, dan kun je de zoom af en toe gebruiken om de artiest iets beter te zien.

1 Reactie(s) op: Is het verstandig om de zoomfunctie van je smartphone te gebruiken?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 1 augustus 2019 20:07 Kasander1
    Bij het gebruik van smartphones met een mindere kwaliteit camera en met alleen digitale zoom is het in de meeste gevallen beter om de foto later te bewerken en het onderwerp uit te zoomen dan ter plekke in te zoomen.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.