Je smartphone beschermen doe je zo

Door: richard-veenstra | 31 augustus 2018 09:53

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Ooit je smartphone in het water laten vallen? Of laat je het kostbare apparaat wel eens een hoek van een tafel van dichtbij zien? Je smartphone beschermen doe je in een handomdraai met de tips uit dit artikel. We geven je ook nog wat hulp voor als je smartphone gestolen wordt of hoe je onbevoegden uit je apparaat houdt.

Tip 01: Reservekopie

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Eén keer je smartphone in de wc laten vallen kan ervoor zorgen dat niks meer functioneert. Het is daarom essentieel dat je regelmatig reservekopieën van je data op je smartphone maakt. Bij zowel iOS als Android is dit een fluitje van een cent. Een iPhone sluit je op je pc of Mac aan, in iTunes selecteer je je apparaat en klik je op Maak reservekopie. De kopie wordt op je computer opgeslagen. Als je een online kopie wilt maken, dan selecteer je iCloud voordat je de kopie maakt. Vrijwel alles op je iPhone wordt gekopieerd, inclusief je foto’s, tenzij je deze al eerder naar je fotostream in iCloud hebt gekopieerd. HomeKit- en gezondheidsgegevens worden alleen gekopieerd als je de optie Codeer iPhone-reservekopie hebt geselecteerd. Een reservekopie van je Android-smartphone kun je in je Google-account opslaan. Op je smartphone ga je naar Instellingen en kies je Back-up en herstel. Foto’s worden niet gekopieerd, hiervoor kun je het beste de app Google Foto’s gebruiken.

Tip 01 Zorg dat je een recente reservekopie hebt van je mobiele apparaat.

Tip 02: Je apparaat terugvinden

Nadat je ervoor hebt gezorgd dat je altijd een recente reservekopie hebt, is het slim om een dienst te activeren waarmee je je smartphone kunt lokaliseren. Apple heeft de dienst Zoek mijn iPhone, in Android heet dit Vind mijn apparaat. Zoek mijn iPhone is deel van iCloud en je vindt de dienst dan ook door naar www.icloud.com te gaan en in te loggen met je iCloud-accountgegevens. Klik op Zoek iPhone en de dienst geeft al je aangemelde Apple-apparaten weer op een kaart. Je kunt een geluid afspelen voor als je je apparaat even niet kunt vinden, maar ook de iPhone, iPad of Mac op afstand wissen. Dit doe je natuurlijk alleen als je zeker weet dat je apparaat gestolen is en dat je het niet terugkrijgt. Heb je je iPhone ergens laten liggen, dan klik je op Verloren-modus. Je kunt ervoor kiezen om een bericht weer te laten geven met je contactgegevens. Alleen met je iCloud-wachtwoord kun je de iPhone gebruiken. Vind mijn apparaat van Google werkt in principe hetzelfde.

Tip 02 Je kunt precies zien waar je apparaten zich bevinden. Eventueel wis je een apparaat op afstand of zet je het in verloren-modus.

Hitte en kou

Extreme temperaturen kunnen net zo dodelijk zijn voor je smartphone als een flinke val. Als je je toestel in de volle zon laat liggen, schiet de temperatuur binnenin omhoog. Je smartphone zal trager werken, de batterij kan opzwellen en in het uiterste geval zelfs ontploffen of de behuizing beschadigen. Ook als het meer dan tien graden vriest, kan dat slecht zijn voor de interne batterij.

De meeste smartphones schakelen zichzelf in deze gevallen tijdig uit, maar voorkomen is beter dan genezen. Zorg dus voor bescherming: leg het toestel uit de zon (en laat het niet op het dashboard van je auto liggen), houd hem warm als je naar Siberië gaat of schakel je smartphone gewoon een tijdje uit, net zolang tot de omgevingstemperatuur weer ‘veilig’ is. Die veilige temperatuur verschilt per toestel, maar over het algemeen zit je tussen de -5 en 35 graden Celcius wel safe.

Bij oververhitting schakelen de meeste toestellen zichzelf tijdig uit. Ook worden soms automatisch apps afgesloten om de temperatuur terug te dringen.

Tip 03: Niet laten vallen

Eén belangrijke tip: laat je smartphone niet vallen, daar houdt het niet van. Gevolg: als je geluk hebt een krasje, maar in de meeste gevallen is je scherm aan duigen. Een reparatie van het scherm is noodzakelijk, want je kunt helemaal niks meer met je smartphone. Een reparatie kost gauw een paar tientjes, dus is het zaak dat je beter je smartphone helemaal niet laat vallen. Of je koopt natuurlijk een goede hoes voor je iPhone of Android-apparaat. Een goede hoes heeft een dikke rand die iets boven je smartphone uitsteekt. Als je smartphone dan op de rand valt, breekt niet meteen een hoek af. Een ander voordeel is dat als de smartphone met het scherm naar beneden valt, de hoes de eerste klap opvangt. Goede producten zijn de hoezen van Urban Armor Gear, deze zijn voor verschillende types smartphones beschikbaar. Dit soort hoezen worden vaak rugged cases genoemd overigens.

Tip 03 De rugged cases van Urban Armor Gear bieden een goede bescherming voor je smartphone.

Verzekering

Een verzekering voor je smartphone, is dat slim? Dat hangt ervan af. Als je een enorme kluns bent en je je vorige drie smartphones allemaal binnen een jaar kapot hebt gemaakt, dan is een verzekering wellicht een goed idee. Voor alle andere mensen: als je de tips in dit artikel ter harte neemt, kun je het bespaarde geld misschien beter opzij zetten voor een eventuele reparatie, een schermreparatie kost zo´n 75 tot 100 euro, een verzekering al gauw 100 euro per jaar. Vaak vergoedt een smartphone-verzekering ook niet alle schade en bij diefstal moeten er sporen van braak zijn.

Een verzekering kan je zo 100 euro per jaar kosten.

0 Reactie(s) op: Je smartphone beschermen doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.