Je smartphone beschermen doe je zo

Door: richard-veenstra | 31 augustus 2018 09:53

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 04: Waterschade

Een populaire methode om je smartphone om zeep te helpen, is door het in de wc of het bad te laten vallen. In tegenstelling tot een val kan water tot serieuzere problemen leiden. Als er eenmaal water in de smartphone is gelopen, kan corrosie zelfs leiden tot problemen die pas weken of maanden later optreden. Is je toestel in contact gekomen met water, maak het apparaat dan zo snel mogelijk droog. Zorg er vooral voor dat er geen water in de openingen kan lopen, mocht dit niet al zijn gebeurd. Als er al water in is gelopen, zorg dan dat het water uit de openingen loopt. Daarna schakel je meteen de smartphone uit om te voorkomen dat er kortsluiting ontstaat. Om je toestel te drogen, gebruik je in geen geval een föhn of ander apparaat dat warmte genereert, dit kan ervoor zorgen dat delicate onderdelen kapot kunnen gaan. Beter is het om iets te gebruiken waarmee het water uit de smartphone gezogen kan worden. Dit gaat het makkelijkste met een zak rijst. Je stopt de smartphone er twee tot drie dagen in en de rijst zal het water absorberen. Twee nadelen: er kunnen kleine stukjes rijst in de smartphone terechtkomen en als er veel water geabsorbeerd wordt, heb je plakkerige rijst om je apparaat. Een beter idee is om nu alvast in een phone drying kit te investeren, een zak waarin je je smartphone kunt stoppen om vocht te absorberen.

Tip 04 Op internet koop je zogenaamde phone drying kits.

Zelf repareren

Als je scherm is gebroken en het ongeval niet binnen je garantie valt, dan kun je ook zelf proberen het te repareren. Een handige website is www.ifixit.com, hier vind je handleidingen voor de meeste bekende smartphones, inclusief alle iPhone-, Samsung- en Sony-modellen. Uiteraard betekent zelf sleutelen dat een eventuele garantieaanspraak komt te vervallen.

Lees hoe je zelf het beeldscherm van je iPhone kunt repareren.

Tip 05: Zand en stof verwijderen

Een irritant probleem: er zit zand of stof in je koptelefoonuitgang of er zijn kleine stofdeeltjes of haartjes onder het beeldscherm terechtgekomen. Hoe krijg je ze daar weg? Voor viezigheid in in- en uitgangen gebruik je het beste een spuitbus met samengeperste lucht. Denk eraan dat je een spuitbus met alleen lucht gebruikt en koop zeker geen spuitbus waar chemicaliën aan zijn toegevoegd of die voor het reinigen van contacten is bedoeld. Kijk uit dat je niet met brute kracht recht in een opening of microfoon spuit, dit kan de componenten beschadigen of stof juist dieper in een opening duwen. Wil je grotere dingen verwijderen, gebruik dan een tandenstoker of iets dergelijks. Een microvezeldoekje is ook een goede hulp, net als wattenstaafjes. Bij de laatste geldt echter dat je niet te hard moet duwen, anders kunnen er stukjes van het watje in de telefoon blijven zitten. In geen geval moet je water of andere vloeistoffen gebruiken voor het reinigen van je smartphone. Het enige wat je met een klein beetje water kunt reinigen, is het beeldscherm. Stof onder het beeldscherm reinig je ook met een microvezeldoekje, op iFixit lees je hoe je het beeldscherm voor jouw type smartphone verwijdert.

Tip 05 Een spuitbus met samengeperste lucht is een goede oplossing om stof te verwijderen.

Tip 06: Veiligheid

Niet alleen je eigen onhandige acties kunnen leiden tot ergernis, ook handelingen van anderen kunnen een oorzaak zijn van ellende. Bijvoorbeeld als ongewensten toegang hebben tot jouw smartphone of jouw accounts. Het belangrijkste is dat anderen geen toegang hebben tot jouw smartphone. Daarom is het raadzaam je apparaat te beveiligen met een code of je vingerafdruk. Op een iPhone ga je daarvoor naar Instellingen / Touch ID en toegangscode, op een Android-apparaat vind je dit bij Instellingen / Schermvergrendeling en beveiliging. Ook is het verstandig om ervoor te zorgen dat je smartphone up-to-date blijft met de laatste updates van het besturingssysteem. Bij een Android-toestel is het bovendien belangrijk dat je weet wat je installeert. Bij elke app die je installeert, zie je wat voor informatie die nodig heeft. Als je een simpele nieuws-app installeert en deze toegang vraagt tot je microfoon en contacten, krab je dan nog eens achter je oren. Bij Apple is dit veiliger, het bedrijf heeft een strenge selectie wat wel en niet in de App Store mag komen. Het is onmogelijk om apps buiten de App Store om te installeren. Een laatste tip is om niet te vaak gebruik te maken van open wifi-netwerken. Als netwerken niet met een wachtwoord beveiligd zijn, kunnen kwaadwillende individuen via speciale software toegang krijgen tot data die jij met het netwerk deelt, zoals inlognamen en wachtwoorden.

0 Reactie(s) op: Je smartphone beschermen doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.