Keuzehulp: de 10 beste smartphones tot 600 euro

Keuzehulp: de 10 beste smartphones tot 600 euro

Geplaatst: 15 juni 2023 - 17:30

Aangepast: 20 oktober 2023 - 13:50

Rens Blom

Zoek je een nieuwe smartphone en mag ‘ie wel wat kosten? Met maximaal zeshonderd euro op zak heb je de keuze uit veel topmodellen waar je jaren plezier van hebt. Welke toestellen bieden een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding of springen er om een andere reden uit? ID.nl licht de 10 beste smartphones tot 600 euro uit.

Top 10 beste smartphones tot 600 euro

1. Samsung Galaxy S21 FE
2. Apple iPhone SE (2022)
3. Google Pixel 7a
4. Google Pixel 7
5. Fairphone 4
6. Samsung Galaxy S22
7. Nokia XR21
8. OnePlus Nord 3
9. Xiaomi Redmi Note 12 Pro Plus
10. Samsung Galaxy A54

1. Samsung Galaxy S21 FE

8,5

Ons oordeel

Samsung Galaxy S21 FE

Pluspunten

Complete specificaties

Krijgt lang updates

Minpunten

Goedkoper ontwerp

Mist enkele functies

Conclusie

Spreekt de Samsung Galaxy S21 je aan maar vind je hem net wat te duur? Dan is de Samsung Galaxy S21 FE een goede keuze. De FE staat voor Fan Edition, maar ook opgevat worden als Lite-versie....
Lees meer

Spreekt de Samsung Galaxy S21 je aan maar vind je hem net wat te duur? Dan is de Samsung Galaxy S21 FE een goede keuze. De FE staat voor Fan Edition, maar ook opgevat worden als Lite-versie. Zo heeft de S21 FE een wat minder luxe behuizing van kunststof, wat je ziet en voelt. Ook in vergelijking met de normale S21. 

Is dat erg? Wij vinden van niet, zeker niet omdat veel mensen een hoesje om hun smartphone doen. Het scherm van de S21 FE is ook iets minder, maar het gaat wel om een fraai oled-scherm met 120Hz-verversingssnelheid en Full-HD-resolutie. Goed om te weten is dat het scherm van de S21 6,4 inch groot is, waar de S21 met zijn 6,1inch-scherm iets beter met één hand te bedienen is. Fijn is dat de S21 FE water- en stofdicht is en een supersnelle Qualcomm Snapdragon 888-processor heeft. Ook de camera’s maken indruk. Wij vinden ze zelfs beter dan die van de Galaxy S21. 

Prettig is dat Samsung de S21 FE levert met Android 12 en jarenlang updates belooft. Je kunt rekenen op vier Android-updates en vijf jaar beveiligingsupdates. In deze prijsklasse zijn er praktisch geen andere smartphones die zo lang updates krijgen.


2. Apple iPhone SE (2022)

8,0

Ons oordeel

Apple iPhone SE (2022)

Pluspunten

Razendsnel

Updatebeleid

Minpunten

Verouderd scherm

Beperkte camera

Conclusie

De iPhone SE (2020) van twee jaar geleden was een schot in de roos. Een compacte iPhone met goede specificaties, zeker vijf jaar updates en een prijs onder de 500 euro: daar was een doelgroep voor. De nieuwe iPhone SE (2022) hoopt hetzelfde publiek te bereiken en verdient als vreemde eend in de bijt een plaatsje in deze koopgids....
Lees meer

De iPhone SE (2020) van twee jaar geleden was een schot in de roos. Een compacte iPhone met goede specificaties, zeker vijf jaar updates en een prijs onder de 500 euro: daar was een doelgroep voor. De nieuwe iPhone SE (2022) hoopt hetzelfde publiek te bereiken en verdient als vreemde eend in de bijt een plaatsje in deze koopgids. Er zijn immers geen smartphones die zo compact (4,7 inch) en licht (144 gram) zijn als deze iPhone. Een toestel dat bovendien sneller is dan alle concurrenten, dankzij zijn A15 Bionic-processor die je kunt kennen uit de iPhone 13-serie. 

Ook de softwareondersteuning van minimaal vijf jaar hoort bij de top in dit prijssegment. De iPhone SE (2022) legt het op technisch vlak wel af tegen de concurrentie. Zo toont het scherm slechts een HD-resolutie, is de enkele 12megapixel-camera beperkt in mogelijkheden en komt het iPhone 8-ontwerp ouderwets over. Jammer is dat ook de Lightning-poort bewaard gebleven is, waar de concurrentie een handige usb-c-poort gebruikt. De verkoopprijs is met een paar tientjes verhoog ten opzichte van de iPhone SE (2020). De prijs-kwaliteitsverhouding van de iPhone SE (2022) is daarom minder goed, maar voor een bepaalde doelgroep is het de beste smartphone.

Lees ook: onze uitgebreide iPhone SE (2022) review.

Keuzehulp: de 10 beste smartphones tot 600 euro-18712989

© PXimport

De iPhone SE loopt qua toestel achter de feiten aan en kan met de software nog een tijdje mee.

3. Google Pixel 7a

9,0

Ons oordeel

Google Pixel 7a

Pluspunten

Bijzonder compleet

Vijf jaar updates

Minpunten

Prijsverschil met Pixel 6a

Opladen duurt lang

Conclusie

Als je bereid bent om zo’n vijfhonderd euro aan een nieuwe telefoon uit te geven, dan kunnen wij de Pixel 7a bijna iedereen aanraden. Het toestel heeft een degelijk kunststof ontwerp, is water- en stofdicht, kan draadloos opladen en is voorzien van een mooi 6,1inch-oled-scherm met Full-HD-resolutie en soepele 90Hz-verversingssnelheid....
Lees meer

Als je bereid bent om zo’n vijfhonderd euro aan een nieuwe telefoon uit te geven, dan kunnen wij de Google Pixel 7a bijna iedereen aanraden. Het toestel heeft een degelijk kunststof ontwerp, is water- en stofdicht, kan draadloos opladen en is voorzien van een mooi 6,1inch-oled-scherm met Full-HD-resolutie en soepele 90Hz-verversingssnelheid. De smartphone is lekker snel, heeft veel werkgeheugen (8 GB), voldoende opslagruimte (128 GB) en ondersteunt functies als nfc om contactloos te pinnen en e-sim (een digitale simkaart).

Tel daar een lange accuduur van minimaal een dag bij op en je hebt een betrouwbare smartphone. Pluspunten scoort de Google Pixel 7a met zijn twee camera’s op de achterkant. Die maken zowel overdag als in het donker erg scherpe en realistische foto’s en video’s. In combinatie met Google’s slimme software kun je echt goede plaatjes schieten.

De software-ervaring van de Pixel 7a bevalt ons ook erg goed. Je gebruikt de standaard Android-versie zonder opsmuk en krijgt drie jaar versie-updates en vijf jaar beveiligingsupdates. Dus tot de lente van 2028. Aandachtspunten zijn de lange oplaadtijd van de accu (ruim twee uur via usb-c) en de Pixel 6a, die ook prima en inmiddels aanzienlijk goedkoper is.

Lees ook: onze uitgebreide Pixel 7a review

4. Google Pixel 7

9,0

Ons oordeel

Google Pixel 7

Pluspunten

Camera's

Software en updatebeleid

Minpunten

Opladen duurt langer

Kortere accuduur

Conclusie

Compacte smartphone met erg goede camera's en fijne software die lang updates krijgt....
Lees meer

De Google Pixel 7 is een hele interessante smartphone als je geeft om rustige software met snelle en langdurige softwareondersteuning én goede camera’s. Dit toestel is ontwikkeld door Google, ook de ontwikkelaar van het Android-besturingssysteem waar de telefoon op draait. Wat betekent dat Android-updates en beveiligingsupdates direct van de bron komen, en snel ook. Je kunt rekenen op versie-updates 14, 15 en 16 en beveiligingsupdates tot de herfst van 2027. Fijn!

Dan de camera’s. De Pixel 7 heeft er twee: een hoofdcamera en een groothoekcamera, voor extra wijde beelden. De camera’s werken samen met slimme Google-software om tot bijzonder scherpe, kleurrijke en realistische foto’s en video’s te komen. In deze prijsklasse kun je eigenlijk geen telefoon kopen met betere camera’s.

Los van deze pluspunten is de Pixel 7 ook een erg prettige smartphone. Hij ligt fijn in de hand en is niet te groot (6,3 inch), is lekker snel en heeft voldoende opslagcapaciteit (standaard 128 GB). De accuduur is een nadeel, want bij zwaarder gebruik is de accu voor het slapengaan leeg. Opladen gaat niet bijster snel, waardoor het relatief lang duurt voordat de accu weer vol is.

Lees verder: onze Google Pixel 7 review

5. Fairphone 4

8,0

Ons oordeel

Fairphone 4

Pluspunten

Ethisch en duurzaam

Zelf te repareren

Minpunten

Lomp

Onduidelijk updatebeleid

Conclusie

De Fairphone 4 is de vreemde eend in de bijt in deze smartphonekoopgids. Het toestel wil namelijk niet de beste specificaties voor de laagste prijs bieden zoals veel concurrerende telefoons dat proberen. Nee, de Fairphone 4 heeft ‘gewoon prima’ hardware. ...
Lees meer

De Fairphone 4 is de vreemde eend in de bijt in deze smartphonekoopgids. Het toestel wil namelijk niet de beste specificaties voor de laagste prijs bieden zoals veel concurrerende telefoons dat proberen. Nee, de Fairphone 4 heeft ‘gewoon prima’ hardware. 

Waar deze smartphone – van een Nederlands bedrijf! – zich mee onderscheidt, is zijn aanpak. Zo is de Fairphone 4 gemaakt van zoveel mogelijk duurzaam gewonnen grondstoffen en betaalt Fairphone de Chinese fabrieksarbeiders een fatsoenlijk salaris. Daarnaast is de smartphone zo ontworpen dat je zelf de accu kunt vervangen (zeldzaam!) en andere onderdelen kunt repareren (nog zeldzamer!). Van het scherm en de camera’s tot de usb-c-poort en de luidspreker; Fairphone verkoopt de onderdelen gewoon op zijn website en legt stap voor stap uit hoe je de telefoon repareert in het geval van een defect. 

Het modulaire ontwerp maakt de Fairphone 4 wel lomp. Fijn is dat het merk vijf jaar garantie geeft op de Fairphone 4. Fairphone belooft ook vijf jaar softwareupdates voor de telefoon, maar specificeert niet hoeveel jaar versie- en beveiligingsupdates je kunt verwachten. Dat is dan weer jammer. Hopelijk komt er met de jaren een duidelijker updatebeleid.

6. Samsung Galaxy S22

8,0

Ons oordeel

6. Samsung Galaxy S22

Pluspunten

Prijs-kwaliteitverhouding

Nog jaren updates

Minpunten

Kortere accuduur

Geen oplader meegeleverd

Conclusie

Populaire smartphone wordt steeds goedkoper maar kan dankzij het lange updatebeleid nog jaren mee....
Lees meer

De Samsung Galaxy S22 is een topsmartphone uit begin 2022, maar vandaag de dag nog steeds een goede keuze. Niet alleen omdat hij honderden euro’s goedkoper is dan bij de introductie, maar ook omdat de specificaties nog steeds ruim voldoende zijn en Samsung jarenlang updates garandeert. Je kunt nog wat versie-updates verwachten en beveiligingsupdates rollen uit tot het voorjaar van 2027. Als je de Galaxy S22 nu neemt, krijg je een relatief compact (6,1 inch) toestel met een luxe behuizing die water- en stofdicht is en draadloos kan opladen. De smartphone is redelijk goed met één hand te bedienen en heeft een erg mooi oled-scherm. Ook is de Galaxy S22 lekker snel en heeft hij voldoende opslagcapaciteit, minimaal 128 GB. De drie camera’s achterop bevallen ook goed. De hoofdcamera en groothoeklens maken mooie foto’s en video’s, ook in het donker. De zoomcamera is kwalitatief iets minder, maar nog steeds ruim voldoende en is een fijne toevoeging. Over het accugedeelte zijn we wat minder enthousiast. De accuduur is aan de korte kant, Samsung levert geen oplader mee en met de juiste oplader duurt het opladen via de usb-c-aansluiting best lang. En draadloos nog langer.

Lees verder: onze Samsung Galaxy S22 review

7. Nokia XR21

8,0

Ons oordeel

Nokia XR21

Pluspunten

Bijzonder robuust

Lange accuduur

Oudere software

Minpunten

Geen technische uitblinker

Conclusie

De Nokia XR21 is een hele stevige smartphone met drie jaar garantie....
Lees meer

De Nokia XR21 is een bijzondere smartphone, want hij is gericht op ruigere omstandigheden. Het toestel is daarom niet alleen bestand tegen stof en water, maar ook tegen een val en temperaturen zo hoog en laag dat je er zelf niet vrolijk van wordt. De XR21 is niet onverwoestbaar, maar wel een echte Nokia-telefoon. Om die belofte kracht bij te zetten krijgt de smartphone drie jaar garantie (in plaats van de verplichte twee jaar) en kun je het scherm ook bedienen met handschoenen aan of natte handen. Het toestel zelf krijgt vier jaar beveiligingsupdates, wat gebruikelijk is. De technische specificaties zijn oké, zonder uit te blinken. Enkel de accuduur valt in positieve in op omdat het lastig is de batterij voor het slapengaan leeg te krijgen. Sterker nog, waarschijnlijk red je het bijna twee dagen op een accubeurt. De kwaliteit van het 6,5inch-lcd-scherm, de camera’s en de snelheid van de processor is gangbaar. Ook de hoeveelheid werkgeheugen (6 GB) en opslagcapaciteit (128 GB) is wat je verwacht van dit type smartphone. In deze prijsklasse zijn genoeg smartphones te koop die mooiere foto’s maken en sneller zijn, maar die telefoons wil je niet laten vallen. Dan had je de Nokia XR21 willen hebben.


8. OnePlus Nord 3

7,8

Ons oordeel

OnePlus Nord 3

Pluspunten

Prijs-kwaliteitverhouding

Razendsnel opladen

Minpunten

Slechte extra camera's

Kan niet goed tegen water en stof

Conclusie

Prijsvechter die erg snel oplaadt en veel waar voor zijn geld biedt....
Lees meer

De OnePlus Nord 3 is een smartphone die vooral aanspreekt als je een zo goed mogelijke prijs-kwaliteitverhouding zoekt. Deze prijsvechter probeert zoveel mogelijk waar voor zijn geld te bieden en slaagt hier erg goed in. De Nord 3 heeft een herkenbaar ontwerp en een groot, duidelijk oled-scherm dat prettig kijkt. Ook is de smartphone lekker snel, heeft hij veel werkgeheugen en opslagcapaciteit (minimaal 128 GB) en kun je mooie foto’s maken met de hoofdcamera.

We zijn ook enthousiast over de accuduur. Je kunt met deze smartphone probleemloos een lange dag op stap. En als je dan moet opladen, gaat dat met de meegeleverde oplader erg snel. Maar let op: met een andere oplader direct een stuk langzamer.

De Android-software krijgt gemiddeld lang updates. Namelijk drie versie-updates en vier jaar beveiligingsupdates. Is er dan niets te klagen? Toch wel. OnePlus had de extra camera’s (groothoek en macro) beter kunnen laten omdat ze zo slecht zijn en het is jammer dat de Nord 3 een IP-certificering mist voor water- en stofbestendigheid.

9. Xiaomi Redmi Note 12 Pro Plus

7,5

Ons oordeel

Xiaomi Redmi Note 12 Pro Plus

Pluspunten

Uitstekend scherm

Lange accuduur en supersnel opladen

Minpunten

Oude software en kort updatebeleid

Extra camera's zijn minder goed

Conclusie

De Xiaomi Redmi Note 12 Pro Plus – een hele mond vol inderdaad – is een goede smartphone in een overvol middensegment. Waarom lichten we dan juist deze telefoon uit? Nou, de Note 12 Pro Plus biedt een erg scherpe prijs-kwaliteitsverhouding....
Lees meer

De Xiaomi Redmi Note 12 Pro Plus – een hele mond vol inderdaad – is een goede smartphone in een overvol middensegment. Waarom lichten we dan juist deze telefoon uit? Nou, de Note 12 Pro Plus biedt een erg scherpe prijs-kwaliteitsverhouding. Zo heeft de smartphone een fraai ontwerp en een groot 6,67inch-oled-scherm dat lekker fel kan en ververst met 120 Hz. Zo oogt het beeld erg soepel.

De smartphone draait daarnaast op een snelle processor met liefst 8 GB werkgeheugen en een zee aan opslagruimte: 256 GB. Een stevige 5000mAh-accu voorziet de telefoon langer dan een dag van stroom. Opladen gaat bovendien supersnel met de meegeleverde 120watt-oplader. Hoe snel? In negentien minuten laadt de accu volledig op. Ook de hoofdcamera strooit met indrukwekkende cijfers. Deze 200megapixel-camera maakt namelijk erg fraaie foto’s en video’s. De andere camera’s op de smartphone zijn minder imponerend.

Het toestel heeft eigenlijk maar één serieus nadeel en dat is het matige updatebeleid. Zo draait de smartphone bij zijn release gek genoeg niet op de nieuwste Android-versie 13, maar versie 12 uit 2021. Xiaomi belooft daarnaast maar beveiligingsupdates tot de lente van 2025. Dat is veel korter dan concurrenten.

10. Samsung Galaxy A54

8,0

Ons oordeel

Samsung Galaxy A54

Pluspunten

Complete smartphone

Vijf jaar updates

Minpunten

Niet de snelste processor

Zelf een oplader regelen

Conclusie

De Samsung Galaxy A53 was één van de populairste smartphones in 2022 in Europa. Samsung hoopt die prestatie dit jaar te herhalen met de Galaxy A54. Dit toestel lijkt veel op zijn voorganger, maar is natuurlijk op verschillende punten verbeterd. Al met al is de smartphone zo goed dat hij een welverdiend plekje in deze toplijst krijgt. ...
Lees meer

De Samsung Galaxy A53 was één van de populairste smartphones in 2022 in Europa. Samsung hoopt die prestatie dit jaar te herhalen met de Samsung Galaxy A54. Dit toestel lijkt veel op zijn voorganger, maar is natuurlijk op verschillende punten verbeterd. Al met al is de smartphone zo goed dat hij een welverdiend plekje in deze toplijst krijgt.

De Galaxy A54 is water- en stofdicht, heeft een mooi ontwerp en een goed 6,4inch-oled-scherm dat lekker fel kan in de buitenlucht. Ook beschikt de smartphone over voldoende werk- en opslaggeheugen (minimaal 128 GB) en kun je er prima op gamen. De camera’s krijgen ook een ruime voldoende. Dankzij de grote 5000mAh-accu gaat de Galaxy A54 probleemloos een lange dag mee, ook bij zwaarder gebruik. Opladen doe je via de usb-c-poort, maar je moet wel zelf een oplaadadapter regelen. Samsung stopt die namelijk niet in de doos om het milieu te ontlasten.

Prettig is de uitgebreide softwareondersteuning. De Galaxy A54 kan rekenen op vier jaar versie-updates en vijf jaar beveiligingsupdates. Dat is onovertroffen in deze prijsklasse en betekent dat je de Galaxy A54 tot de lente van 2028 veilig kunt gebruiken. Het voornaamste aandachtspunt is dat de Galaxy A54 minder snel is dan veel concurrerende smartphones.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000