Kodak Ektra - Smartphone en fototoestel in één

Door: Rens Blom | 10 januari 2017 13:28

Hands-on

De Kodak Ektra is een smartphone die zich richt op fotografie. Het apparaat doet qua ontwerp denken aan een compactcamera maar heeft een oude camerasensor en middelmatige specificaties. Of de verkoopprijs van 499 euro gerechtvaardigd is, zoeken we uit in deze hands-on.

Dat de smartphone moet overkomen als een camera, is duidelijk te zien aan het uiterlijk. De zijkant heeft een grip om beter in de hand te liggen en bevat een fysieke cameraknop. Als je hem half indrukt stelt hij scherp, en druk je hem helemaal in dan maakt hij een foto/video. De achterkant van de Kodak Ektra is van leer en voelt fijn aan. Het geeft de smartphone bovendien een eigen identiteit, wat versterkt wordt door de grote cameralens. Die zit er echter grotendeels voor de sier, want de gebruikte camerasensor is vele malen kleiner en is al jaren aanwezig in ‘platte’ telefoons. Kodak gebruikt Corning Gorilla Glass om de cameralens en het 5 inch beeldscherm aan de voorkant te beschermen.

Middenklasse-specificaties

De hardware is goed, maar in deze prijsklasse niet bijzonder. De Kodak Ektra draait op een MediaTek Helio X20-processor, 3GB werkgeheugen en 32GB opslaggeheugen met ruimte voor een micro-sd-kaartje. De telefoon draait vlot en de camera opent rap en maakt snel foto’s. Wel vragen we ons af of de 3000 mAh accu lang genoeg meegaat als je een hele dag fotografeert en filmt. De usb-c-aansluiting laadt de smartphone snel op. Het 5 inch beeldscherm heeft een full-hd-resolutie en oogt scherp, maar ook zaken als de kleurweergave en het contrast zijn goed.

De Kodak Ektra is voorzien van Android 6.0 Marshmallow, dat in augustus 2016 is opgevolgd door versie 7.0 Nougat. Wanneer Kodak de smartphone een update geeft, is nog niet bekend.

Verouderde camera

Van een speciale en 499 euro kostende camerasmartphone verwachten we een nieuwe en goede camerasensor, maar Kodak denkt daar anders over. De fabrikant heeft de Ektra uitgerust met de Sony IMX230-sensor die uit 2014 stamt. De 21 megapixel camera met f/2.0-diafragma en optische beeldstabilisatie kan in 4K-resolutie filmen en heeft pdaf-autofocus. Optische zoom ontbreekt, ook al doet de grote cameralens anders vermoeden. De testfoto’s die we op de beursvloer gemaakt hebben ogen prima, maar zijn niet beter dan die van de Samsung Galaxy S7 of iPhone 7 Plus. Aan een compactcamera kan de Kodak Extra al helemaal niet tippen. Ook de 13 megapixel frontcamera is niet bijzonder in kwaliteit.

Voorlopige conclusie

Kodak zet met de Ektra een camerasmartphone neer die duurder is dan een goede compactcamera. Het is dan ook jammer dat de telefoon een middelmatige camera heeft, en ook qua specificaties weinig indruk weet te maken. De Kodak Ektra lijkt daarom voor weinig mensen de beste keuze.

0 Reactie(s) op: Kodak Ektra - Smartphone en fototoestel in één

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.