Kun je ook met een budgettelefoon mooie foto's maken?

Door: Laura Kempenaar | 24 februari 2022 17:48

Nieuws

Dure smartphones hebben vaak de meest geavanceerde camera's, die bovendien telkens beter en veelzijdiger worden. Met meerdere sensoren en krachtige AI-software aan boord om onder elke omstandigheid het beste plaatje te schieten. Vaak betaal je voor dit soort toptoestellen al gauw richting de duizend euro of meer. Kun je met een budgettelefoon echter ook mooie foto's maken?

Jarenlang was het het onderwerp waarop smartphonemakers elkaar wilden aftroeven: de kwaliteit van de camera’s en de fotografiesoftware waarmee bijvoorbeeld dingen in het pikkedonker toch konden worden weergegeven, of smartphones waarmee zo ver kon worden ingezoomd, dat je letters kon lezen die je met het blote oog niet eens kon zien. 

Dit soort innovaties worden meestal eerst geïntroduceerd in topmodellen. Als die dan een poosje op de markt zijn en de techniek zich weer heeft doorontwikkeld, komen die trucjes ook naar telefoons die wat minder kosten. Daarom zou het je nog verbazen hoe goed camera's op goedkopere smartphones kunnen zijn. 

Deze foto werd gemaakt met de OnePlus Nord CE.

Zelfs een ultragroothoekcamera

Als je meer naar een budgettoestel kijkt, dus een smartphone van minder dan 300 euro, dan kun je onder andere kiezen voor Redmi 9 Note Pro, OnePlus Nord CE en Samsung Galaxy M22. Uiteraard mag je daarvan geen high end-ervaring verwachten, maar deze smartphones kunnen je nog verbazen. Ze komen goed beslagen ten ijs waar het gaat om camera’s: de Redmi heeft zelfs een ultragroothoekcamera. Helaas kun je niet helemaal van de specificaties van een telefoon afgaan om te bepalen of de camera goed is.

Een camera kan namelijk wel heel veel megapixel zijn: als de software van de leverancier hier niet goed mee omgaat, dan komen je foto’s er alsnog niet fantastisch uit. Ook kan het voorkomen dat een toestel bijvoorbeeld erg goed is in foto’s maken bij helder weer, maar snel wat ‘ruis’ in de foto’s krijgt wanneer het licht niet optimaal is. Dat zijn dingen die je moeilijk kunt vangen in specificaties. Zo hebben we toestellen getest van 500 euro die aanzienlijk minder goede foto’s maken dan telefoons van 300 euro of minder. 

Deze foto werd gemaakt met Xiaomi 11T.

Foto's maken met een budgettoestel

Het feit dat Redmi Note 9 Pro met vier camera’s komt, hoeft dus niet per se te betekenen dat de foto’s geweldig zijn. Wel heeft het toestel een 64 megapixel hoofdcamera, een 8 megapixel groothoeklens en een 5MP macro-camera met een 2MP dieptesensor. 

Je kunt hieruit opmaken dat de foto’s in principe goed kunnen zijn door al die megapixels en dat foto’s meer tot leven komen door de diepte die de 2 megapixel dieptesensor eraan kan toevoegen. Een megapixel is een miljoen pixels, en één pixel is een lichtgevend puntje. Hoe meer pixels er in een foto zitten, hoe beter de resolutie.

Het soort camera's duidt eigenlijk vooral op de mogelijkheden die je hebt. Met een groothoeklens maak je brede beelden waar meer op past, een macrolens legt kleine details vast (probeer er eens een insect mee te fotograferen, bijvoorbeeld) en een dieptesensor wordt vaak ingezet voor een zogeheten bokeh-effect, waarbij de achtergrond vager is dan het scherpe object op de voorgrond. Perfect voor portretfoto's dus. 

Met de camera’s van Redmi Note 9 Pro is de kans is groot dat de foto’s wel mooi worden, maar het bewijs zit hem echt in het gebruik: dan pas weet je hoe goed de foto’s echt zijn. Misschien moet je online dus zoeken naar reviews van telefoons om te kijken wat je qua fotografiekunsten mag verwachten. 

Het is echter niet alleen de vraag hoe je kunt weten of budgettelefoons goede foto’s maken, het is ook de vraag of ze het kunnen. Dat kunnen ze zeker. Vaak mis je wel professionele fotografiemogelijkheden zoals RAW-beelden kunnen schieten of het kunnen aanpassen van de sluitertijd, maar met de meeste dagelijkse huis-tuin-en-keukenfoto’s kunnen veel budgettoestellen wel omgaan, zoals je ziet in de foto’s binnen dit artikel. 

Deze foto werd gemaakt met Samsung Galaxy A52.

Zelf uitproberen

Ben je influencer of verdien je anderzijds geld met de foto’s die je maakt, dan zouden we een iets luxer toestel aanraden (zie ook onze keuzehulp smartphones met de beste camera), maar als je af en toe een leuke foto van je kinderen wil maken voor een fotoboek of van je ontbijt voor op social media, dan zijn de foto’s van de gemiddelde budgetsmartphone in principe voldoende. 

Check van tevoren wel wat je fotografiewijs mag verwachten van het toestel dat je op het oog hebt. Bijvoorbeeld door hier op ComputerTotaal reviews te lezen, zoals onze reviews van de OnePlus Nord CE of Samsung Galaxy A52. Zo krijg je een beter beeld van wat jij straks op beeld zet.

0 Reactie(s) op: Kun je ook met een budgettelefoon mooie foto's maken?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.