LG G3 S - Het kleine broertje van de G3

© PXimport

LG G3 S - Het kleine broertje van de G3

Geplaatst: 1 november 2014 - 07:30

Aangepast: 24 november 2022 - 11:07

Joris Peterse

De G3 S is een bescheiden variant van LG's topmodel de G3. Qua formaat, specs en prijs is het allemaal een flinke slag lager. Maar staat de G3 S ook zijn mannetje naast zijn grote broer?

De G3, die in het voorjaar van 2014 verscheen was een indrukwekkend mooi toestel. Vooral het scherm met de qHD-resolutie (2560x1440 pixels) sprong in het oog.

Lees ook: Review LG G3 - Eerste smartphone met een qHD-scherm.

Formaatje

Het formaat van de G3 valt behoorlijk mee, ondanks dat er een flink schermpaneel in is geplaatst. De G3 S is een slagje kleiner, met een 5 inch-scherm in een behuizing die 13,8 bij 7 centimeter is. Even ter vergelijking: de G3 heeft een 5,5 inch-scherm en is 14,6 bij 7,5 centimeter. Omdat LG hele dunne schermranden weet te maken, zijn de toestellen een stukje kleiner dan andere smartphones met hetzelfde schermformaat.

Door het prettige formaat, en de licht gebolde achterkant, ligt het toestel prima in de hand. Deze plastic achterkant is overigens los te klikken, zodat je de batterij, simkaart en geheugenkaart kunt vervangen. LG heeft ervoor gekozen om de aan-/uit-knop en volumeknoppen aan de achterzijde te plaatsen. Dit is wel even wennen. Gelukkig heb je voor de aan-knop een alternatief als je het lastig vindt. Door twee keer op het scherm te tikken gaat de smartphone vanzelf aan.

 

© PXimport

De G3 S is een slagje kleiner dan de gewone G3.

Van qHD naar HD-ready

Aan de voorkant vinden we dus een schermpaneel met een 5 inch doorsnede (12,7 cm). De grotere G3 wist in het 5,5 inch-schermpaneel een qHD-resolutie te passen. De discussie of dat teveel is om waar te nemen, laten we maar even in het midden. Maar het scherm van de G3 S heeft een resolutie van slechts 1280 bij 720 pixels, en dat valt ons toch een beetje tegen. Ondanks dat het scherm ontzettend helder oogt en mooie kleuren weergeeft, zie je dat het er allemaal wat minder scherp uitziet. Een gewone HD-resolutie (1920 x 1080) had zeker niet misstaan.

Ook zijn andere specificaties net even wat lager dan de gewone G3. Zo valt het geheugen wat tegen: 1 GB aan RAM en slechts 8 GB opslaggeheugen, dat gelukkig nog wel uit te breiden valt met een geheugenkaartje. De quadcore 1,2 GHz-processor is natuurlijk ook een slagje langzamer. De accuduur is door de mindere prestatiekracht wel prima. Als je 's nachts een keer je G3 S in de lader vergeet te leggen, kan je de volgende ochtend ook nog mee op je batterij.

Voordeel is ook dat LG veel werk heeft gestoken in de Android-skin. Het aantal voorgeïnstalleerde apps valt erg mee, waardoor relatief veel van de beperkte opslagcapaciteit beschikbaar blijft voor je eigen apps en bestanden (zo'n 3,4 GB). Ook het uiterlijk van LG's eigen interface is behoorlijk opgepoetst en werkt ondanks de mindere specs erg vlot. Alle onderdelen zien er mooi ontworpen uit, LG heeft hier het afgelopen jaar grote stappen mee gemaakt.

Camera

De camera is van 13 megapixel teruggeschroefd naar 8 megapixel. Maar hier merk je in de praktijk niet zoveel van. Het toestel schiet uitstekende plaatjes en omdat er een klein lasertje ingebouwd zit om te focussen, komen foto's er scherp uit. Een foto maak je in de camera-app door op het scherm te tikken. Het ontbreken van een digitale sluiterknop op het scherm is even vreemd, maar komt ten goede van je foto's, omdat je smartphone dan weet waarop hij moet scherpstellen.

 

© PXimport

Met Knock Code ontgrendel je het toestel door een eigen patroon te tikken op het scherm.

Conclusie

De LG G3 S is niet alleen kleiner dan het toptoestel (de G3), maar heeft ook flink ingeboet op de specificaties. Vooral de magere geheugencapaciteit valt ons tegen, ook omdat dit een toekomstige update naar een volgende Android-versie in de weg zou kunnen staan. Maar we begrijpen de keuze om het toestel zo onder de 300 euro te kunnen verkopen. Voor dat geld krijg je echter wel nog enkele onderdelen die je normaalgesproken juist in topsegment-smartphones terugvindt. Bijvoorbeeld de laser-autofocus en de infraroodsensor zodat je de smartphone als afstandsbediening kunt gebruiken. Hierdoor is de prijs-kwaliteitsverhouding nog redelijk te noemen. De G3 S laat ons hart niet even snel kloppen als andere smartphones die je op het moment van schrijven voor ongeveer hetzelfde geld krijgt, zoals de Huawei Ascend P7 of de OnePlus One.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Werkt vlot

Camera

Prettig formaat

Minpunten

Te weinig geheugen

Resolutie

Conclusie

LG G3 S ------- **Prijs:** € 279,- **Verkrijgbare kleuren:** Zwart, wit **Besturingssysteem:** Android 4.4 **Beeldscherm:** 5 inch LCD (1280 x 720) **Camera achterkant:** 8 megapixel **Camera voorkant:** 1,3 megapixel **Processor:** 1,2 GHz (quadcore) **Werkgeheugen:** 1 GB RAM **Opslag:** 8 GB (uitbreidbaar met microsd-kaart) **Batterij:** 2540 mAH **Connectiviteit:** Bluetooth 4.0, wifi, NFC, 4G, micro-usb, infrarood **Afmetingen:** 13,8 x 7 x 1 cm **Gewicht:** 134 gram...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten