LG G4 - Supercamera en prachtig scherm

Door: Daan Doedens Daan Doedens | 06 mei 2015 16:34

Hands-on

Waar vorige week al steden als Londen en New York mochten proeven van de gloednieuwe LG G4, was het deze keer de beurt aan Nederland. LG borduurt met de G4 voort op de ook al niet onaardige G3, en dat is vooral terug te zien in de camera en het scherm.

Die twee onderdelen waren de belangrijkste wapenfeiten van de G3, maar LG heeft in de tussentijd niet stilgezeten. Toch zijn beide zaken niet het eerste wat je zal opvallen als je de telefoon in handen krijgt. Lees ook: Smartphone-fototips voor de donkere winterdagen.

Leren achterkant

Zonder twijfel het meest in het oog springend is de leren achterkant. Het is even wennen, een smartphone in je hand houden zonder kunststof of metaal in je palm te voelen. De achterkant is al licht gebold (LG weet hoe dat moet), waardoor de G4 goed in de hand ligt, maar met het leren jasje voelt het nog beter aan.

En, niet onbelangrijk: het ziet er prachtig uit. Over smaak valt te twisten en er zullen ongetwijfeld genoeg mensen zijn die uiteindelijk voor de 'Metallic craft'-achterkant kiezen, maar LG weet al te goed dat het leer marketingtechnisch gezien goed scoort. In Nederland zijn voorlopig alleen de bruin- en zwarteren versies te vinden, later dit jaar komt daar een rode bij.

Het leren jasje zit de G4 als gegoten.

Camera

Het andere grote speerpunt van LG is de camera. Het is de eerste smarthone met een f1.8-diafragma. Simpel gezegd houdt dat in dat er meer licht de lens binnen kan vallen dan bij welke andere telefoon ook. Daardoor kun je foto's maken in een donkere omgeving die kunnen wedijveren met foto's die door een spiegelreflexcamera zijn gemaakt.

De camera is op meer vlakken vernieuwd. Zo kun je foto's opslaan in raw-formaat, zodat je ze op je computer kunt gaan bewerken zonder aan kwaliteit in te boeten. Ook de 'maak een vuist voor een selfie'-functie uit de G3 is wat uitgebreid: richt de frontcamera op jezelf, houd je hand voor de lens, knijp er twee keer achter elkaar in en de G4 schiet vier foto's voor je, waarna je de beste selfie eruit kunt pikken.

Ik heb even wat kunnen spelen met de camera tijdens de perspresentatie, maar in een goed verlichte kamer zie je nog weinig verschil in kwaliteit ten opzichte van bijvoorbeeld de iPhone 6 of de Samsung Galaxy S6. Wel is het behoorlijk verslavend om de camera uit de 'auto'-modus te trekken en wat te spelen met de schuifjes voor sluitertijd en ISO-waarde.

Scherm

Qua scherm heeft de G4 ook niet ingeboet ten opzichte van zijn oudere broer. Het scherm zelf is 5,5 inch groot, maar door de dunne randen blijft de G4 een relatief compact toestel. Van de nieuwe quantum LCD-techniek, die het QuadHD-scherm nog beter uit de verf doet komen, is het lastig een verschil te bepalen zonder de G3 ernaast te leggen.

De G4 heeft misschien wel het beste scherm dat je in een smartphone kunt vinden.

Dat neemt niet weg dat je merkt dat je naar een van de beste schermen in smartphoneland zit te staren. De kijkhoeken zijn prima en de helderheid is zeer hoog. Het glas spiegelt nauwelijks, al moet in onze uitgebreidere review nog blijken of dat ook het geval is als de zon er vol op schijnt.

Eigen weg

Wat de rest van de specificaties betreft, blijft LG zijn eigen weg gaan. Het geheugen is gewoon weer uit te breiden met een SD-kaartje en de 3000mAh-batterij (dezelfde als in de G3, maar door zuinigheid en nieuwe foefjes gaat hij langer mee) is te vervangen door een nieuwe.

Ook heeft LG weinig veranderd aan het besturingssysteem. Anders dan bijvoorbeeld Samsung smeert LG geen dikke softwarelaag over Android Lollipop heen. Dat resulteert in een strakke, Material Design-achtige look die prettig aanvoelt en instinctief werkt.

Conclusie

LG heeft na het succes van de G3 niet zitten luieren en is doorgegaan met het ontwikkelen van de speerpunten van het bedrijf. De camera is formidabel, al moet nog blijken hoe hij onder echt lastige omstandigheden presteert. Het scherm kan zich meten met de beste van dit moment, en steekt er misschien zelfs wel een stukje bovenuit. En reken maar dat je opvalt als je tussen als je kennissen met een zwarte, vrijwel rechthoekige smartphone opeens een gebolde leren G4 laat zien.

2 Reactie(s) op: LG G4 - Supercamera en prachtig scherm

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 mei 2015 21:23 Anoniem
  Niet echt de eerste smartphone die raw foto's kan opslaan…
  In de Nokia serie waren er al enkele die dit konden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 mei 2015 09:29 DaanD
  Dat klopt :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.