Zo maak je van je iPhone de ultieme newsroom

Door: Maikel Dijkhuizen | 30 september 2014 10:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Tijdens het werk of op vrije dagen heb je niet altijd tijd en zin om telkens op je toestel te koekeloeren voor het laatste nieuws. Gelukkig is dat ook niet nodig. Bespaar tijd door je iPhone in te richten als ultieme newsroom en ontvang op ieder moment vlot artikelen die jij interessant vindt.

Veel iPhone-fanaten beschouwen hun toestel als de perfecte vervanger voor de krant of het journaal. Logisch, want via allerlei nieuws-apps weet je altijd precies wat er zich allemaal in de wereld en de regio afspeelt. Zo'n beetje iedereen heeft dan ook meerdere nieuws-apps op zijn of haar iPhone staan, zoals Nu.nl, BNR, NOS, RTL Nieuws en De Telegraaf. In de praktijk check je waarschijnlijk talloze keren per dag meerdere bronnen om de actualiteit te volgen.

Tel hiervan de tijd bij elkaar op en je bent iedere dag al snel pakweg een uur zoet met het lezen van artikelen bij diverse nieuwsbronnen. Zeker in gezelschap van anderen wordt dat je waarschijnlijk niet altijd in dank afgenomen. Bovendien kom je op meerdere plekken vaak dezelfde onderwerpen tegen. Ben je het zat om iedere keer handmatig alle apps door te nemen en bespaar je graag tijd? Laat je dan door dit artikel verrassen!

Omdat er nogal veel nieuws-apps beschikbaar zijn, is het tegenwoordig een hele kunst om de belangrijkste berichten boven water te halen.

Breaking news

Ga je een dagje op pad met je partner, dan is het natuurlijk ongezellig om telkens je iPhone erbij te pakken voor het checken van nieuwsberichten. Je bent er tenslotte samen even tussenuit om de dagelijkse sleur te doorbreken. Tegelijkertijd wil je stiekem de allerbelangrijkste berichten niet missen. De kunst is dan ook om uitsluitend je iPhone uit je zak of tas te halen zodra daar alle reden voor is. Sommige apps hebben hiervoor een handige oplossing in huis.

Bij breaking news ontvang je namelijk automatisch een melding op je iPhone. Neem bijvoorbeeld de app van Nu.nl. In de instellingen geef je simpel aan dat je notificaties van belangrijk nieuws wilt ontvangen. Hierbij gaat het om zeer essentiële gebeurtenissen die niemand wil missen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het overlijden van een grootheid als Nelson Mandela of wanneer er een kabinet valt. Kortom, gebeurtenissen die het absoluut waard zijn om even voor gestoord te worden tijdens een dagje uit. Naast Nu.nl hebben ook NOS, RTL Nieuws en De Telegraaf een functie in huis om pushberichten van breaking news te ontvangen.

Nu.nl en RTL Nieuws laten je middels een pushbericht weten dat er zeer belangrijk nieuws is.

Onderwerpen kiezen

De redactie van een nieuwsplatform bepaalt of een onderwerp breaking news is, waarna je een pushbericht ontvangt. Dit zijn over het algemeen gebeurtenissen die iedereen interessant vindt. Nog handiger is natuurlijk dat je zelf instelt van welke onderwerpen je pushberichten binnenkrijgt. Tijdens een weekendje weg met familie of een dagje dierentuin met de kinderen, blijf je zo bijvoorbeeld gemakkelijk op de hoogte van ontwikkelingen binnen je vakgebied. Een groot voordeel van deze methode is dat je niet ieder kwartier op je iPhone hoeft te kijken.

Krijg je geen melding binnen, dan is er ook geen nieuws dat voor jou relevant is. In de app van Nu.nl is het eenvoudig om nieuws over specifieke onderwerpen te volgen. Onderaan ieder artikel tik je op het gewenste onderwerp, waarna je hierover voortaan automatisch de nieuwste artikelen ontvangt. Ook de app van RTL ondersteunt onderwerpgerelateerde push-berichten. Nadat je bent ingelogd met een RTL- of Facebook-account, geef je aan welke artikelen je wilt volgen. Overigens werkt Nu.nl aan de gloednieuwe app NUpush. Het is de bedoeling dat deze toepassing zich helemaal toespitst op het ontvangen van nieuws op maat.

Bij sommige nieuws-apps bepaal je zelf over welke onderwerpen je push-berichten ontvangt.

Nu.nl wil met NUpush in de toekomst nog beter nieuws op maat voorschotelen aan zijn gebruikers.

Nieuwsbronnen samenvoegen

Als je bijvoorbeeld vlak voor werktijd of in de pauze in slechts enkele minuten meerdere nieuwsbronnen wilt doornemen, is het noodzakelijk dat je razendsnel alle koppen scant. Het valt om die reden niet mee om vlot meerdere nieuwsbronnen op de voet te volgen. Iedere toepassing heeft tenslotte een eigen gebruikersomgeving en hanteert bovendien weer andere rubrieken.

Zou het niet gemakkelijker zijn om artikelen van verschillende nieuwsbronnen samen te voegen? Geen probleem, want met Twitter krijg je dat eenvoudig voor elkaar. Inmiddels publiceert bijna ieder bekend nieuwsplatform de eerste paar zinnen van artikelen automatisch op deze populaire microblogdienst. Zodra je het volledige bericht wilt lezen, klik je simpelweg op de weblink. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen, is met je Twitter-account je favoriete krant, website, tv-programma of tijdschrift te volgen.

Twitter leent zich er uitstekend voor om binnen één interface nieuwsartikelen van verschillende media te volgen.

Wat speelt er?

Het zijn allang niet meer uitsluitend journalisten die voor het nieuws zorgen. Dankzij smartphones en sociale netwerken is tegenwoordig iedereen in staat om over opvallende gebeurtenissen te publiceren. Stel je voor dat er vlakbij een verkeersongeluk gebeurt. Met een smartphone maak je direct een kiekje, zodat je het resultaat vervolgens vliegensvlug publiceert op Twitter. De kans is groot dat reguliere media het nieuwsitem daarna oppikken. Sommige apps brengen onderwerpen in kaart die momenteel op Twitter populair zijn, zodat je zelf niet binnen de krochten van de microblogdienst hoeft te zoeken. Handig, want via dit kanaal kom je nieuws vaak het snelst te weten.

In de Engelstalige app Heet: Discover Trending News zie je in elke categorie welke trends er momenteel op Twitter zijn. Tik een onderwerp aan en bestudeer achterliggende artikelen van reguliere mediaplatforms. Desgewenst ontvang je over favoriete onderwerpen push-berichten. Een andere app die nieuws en overige veelbesproken onderwerpen afkomstig van Twitter voorschotelt, is Current.ly. Je ziet binnen de Nederlandstalige interface meteen waar mensen nu over babbelen. Prettig is dat je op locatie kunt selecteren, zodat je op lokaal en internationaal niveau relevant nieuws ontdekt.

Twitter is een handige graadmeter om te bepalen welk nieuws er momenteel belangrijk is.

Current.ly laat in een aantrekkelijke interface zien welke onderwerpen er op Twitter populair zijn.

1 Reactie(s) op: Zo maak je van je iPhone de ultieme newsroom

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 oktober 2014 21:00 diodro
  Wist je dat je tegenwoordig ook apps kan kopen met bitcoins? super vet!
  via o.a. deze sites, is volgensmij het zelfde bedrijf.
  http://123ituneskaart.nl/
  https://www.igiftcards.nl/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.