Mate S - Is Huawei opgewassen tegen de iPhone 6 Plus?

Door: Tijs Hofmans Tijs Hofmans | 04 september 2015 09:39

Hands-on

Huawei introduceerde deze week zijn Mate S op de IFA-beurs in Berlijn. Wij waren erbij en konden al even kort met de nieuwe smartphone spelen. Huawei zet deze grote telefoon in de markt als tegenhanger van de iPhone 6 Plus, maar kan het toestel deze claim waarmaken?

Het toestel (met 5,5 inch-scherm) heeft een paar handige toevoegingen, zoals een verbeterde "knokkel-functie" die we ook al in de P8 zagen. Daarmee kun je een screenshot nemen door met je knokkel op het scherm te tikken, maar in de Mate S wordt die functie veel uitgebreider. Zo kun je ermee een letter tekenen op het scherm zodat je meteen de camera of de chat-app kan openen. Dat werkt aangenaam goed, en het is verrassend hoe Huawei een knokkel weet te onderscheiden van een vinger.

Vingerafdrukscanner

Ook de vingerafdrukscanner aan de achterkant is verbeterd, want je kunt die nu ook gebruiken om door je notificaties of je foto's te scrollen. Ook dat werkt bijzonder prettig - de scanner zit op een logische plek onder de camera, en het oppervlak beweegt soepel mee met je vinger.

De Mate S heeft veel weg van de P8 die in mei uitkwam.

Force Touch

Het is echter de Force Touch-functie waarmee Huawei de fout in gaat, want ondanks wat het bedrijf ons wil doen geloven komt die functie niet naar Nederland. Huawei demonstreerde Force Touch tijdens zijn presentatie, waarmee het wil laten zien dat het scherm druk gevoelig is.

Daarmee kun je een foto gewoon aantikken, maar als je harder drukt zoom je gelijk in op de afbeelding. Dat is exact dezelfde functie die Apple in zijn nieuwe iPhones en iPads wil gaan introduceren - maar dat gebeurt pas volgende week, en Huawei is dus eerder. Mooi bekeken van ze!

Release Mate S

Behalve dan dat de Force Touch-functie helemaal niet volgende week beschikbaar is. De 'gewone' Mate S (in 32 GB- of 64 GB-uitvoering) krijgt geen Force Touch: Dat is voorbehouden aan een grotere uitvoering van 128 GB, maar Huawei kan nu nog niet aangeven wanneer die er is. Bovendien komt dat toestel niet naar Europa, dus kunnen we er überhaupt niet van profiteren.

Op de achterkant van de Mate S zit een vingerafdrukscanner.

Dat maakt de presentatie van Huawei nogal goedkoop, en niet helemaal eerlijk. Het is bovendien niet de enige keer dat het bedrijf Apple de maat neemt tijdens de presentatie, want in elk voorbeeld wordt de Mate S vergeleken met de iPhone - hij is kleiner, dunner, heeft een betere camera... Dat is niet slecht, want je moet nu eenmaal een referentiekader hebben, maar zeker met het spiegelen met Force Touch (dat ook schaamteloos dezelfde naam heeft als Apples functie) maakt het bedrijf ons blij met een wassen neus.

Tel daarbij op dat het bedrijf wel erg leentjebuur speelt bij zijn concurrent uit Cupertino, met praktisch hetzelfde design (de achterkant lijkt wel héél erg op de iPhone).

(Geen) goed toestel?

Is de Mate S dan geen goed toestel? Dat ook weer niet. Het apparaat voelt door zijn metalen behuizing stevig aan, werkt snel door een goede processor en veel werkgeheugen, heeft een steengoede camera en een dozijn extra functies. Het apparaat heeft echter een behoorlijke prijs van 649 euro, waarmee het de titel van ´goedkope Chinese smartphone´ niet helemaal waarmaakt.

0 Reactie(s) op: Mate S - Is Huawei opgewassen tegen de iPhone 6 Plus?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.