Microsoft neemt telefoontak Nokia over

Door: Elmar Rekers Elmar Rekers | 03 september 2013 15:35

Nieuws

Microsoft heeft dinsdag bekendgemaakt dat het een groot deel van Nokia zal overnemen. Voor een bedrag van 5,44 miljard euro krijgt de softwaregigant onder meer de complete apparaten- en dienstenafdeling van Nokia in handen, waar onder meer de Lumia-smartphones bij horen.

Geruchten over een overname gaan al maanden rond, maar de deal is nu dan ook officieel beklonken. Dat maakte Steve Ballmer (CEO Microsoft) en Stephen Elop (CEO Nokia) dinsdag bekend. Wanneer ook de aandeelhouders akkoord gaan met het voorstel, zal de telefoontak van Nokia begin 2014 onderdeel worden van Microsoft.

Koopje

Microsoft telt 3,79 miljard euro neer voor de 'apparaten- en dienstenafdeling' van Nokia. Daarnaast betaalt het bedrijf 1,65 miljard euro voor een pakket patenten. Deze patenten blijven eigendom van Nokia, maar Microsoft mag ze na de overname gaan inzetten bij de ontwikkeling van zijn producten. Volgens analisten is het overnamebedrag van 5,44 miljard euro opvallend laag. Ter vergelijking: chatdienst Skype werd voor ruim 6 miljard euro overgenomen door Microsoft.

Microsoft probeert al enige tijd voet aan de grond te krijgen met eigen apparaten, maar wist hier tot op heden niet in te slagen. Zo draaide onder meer de Zune-mediaspeler en de Surface-tablets uit op een fiasco. Met Nokia als nieuwe bedrijfstak lijkt Microsoft dus alsnog invulling te willen geven aan een sterke smartphone-lijn.

Geen Nokia-smartphones meer

Met de overname krijgt Microsoft onder meer de merkrechten van Asha en Lumia in handen. Deze namen gebruikt Nokia momenteel voor zijn feature-phones en smartphones. De naam Nokia blijft echter achter in Finland, waardoor Microsoft straks niet op eigen houtje smartphones op de markt mag brengen die de bekende naam dragen. Verwacht wordt dat Microsoft zijn smartphones zal voorzien van een Asha of Lumia-sticker. Hiermee lijkt er dus een einde te komen aan Nokia als gevestigde smartphonefabrikant.

Met de overname zullen ook de managementkaarten opnieuw worden geschud. De belangrijkste wijziging is dat Nokia-baas Stephen Elop na de overname bij Microsoft aan de slag zal gaan. De CEO was hier ook voor zijn functie bij Nokia al werkzaam. Geruchten gaan dat Elop een van de grote kanshebbers is om vertrekkend CEO Steve Ballmer op te volgen.

0 Reactie(s) op: Microsoft neemt telefoontak Nokia over

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.