Mobieltjes gehackt door Smurfen

Door: De Telegraaf | 07 oktober 2015 11:37

Nieuws

Mobieltjes kunnen eenvoudig worden gehackt door geheime diensten door het versturen van een versleuteld tekstbericht. Dit heeft Edward Snowden, de klokkenluider die de praktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA onthulde, gisteren uit de doeken gedaan in een uitzending van de Britse omroep BBC.

Inlichtingendiensten kunnen daarmee op afstand de telefoon bedienen: foto's nemen, meeluisteren met gesprekken, tekstberichten meelezen en meekijken met surfgedrag op internet. Volgens Snowden valt er niets te doen tegen deze tactiek:

De Britse geheime dienst heeft hiervoor speciale programmaatjes geschreven, die de namen hebben gekregen van Smurfen, de bekende blauwe kinderstriphelden. Met 'Nosey Smurf' kan op afstand de microfoon worden geactiveerd, zélfs als de telefoon is uitgeschakeld. Met 'Dreamy Smurf' kan de telefoon op afstand aan en uit worden geschakeld. Met 'Tracker Smurf' kan de bezitter extreem nauwkeurig worden gelokaliseerd. Er bestaat zelfs een programmaatje 'paranoid Smurf' dat verbergt dat de telefoon is overgenomen door de geheime dienst.

Smurfen in Nederland?

Ook in Nederland gaan al jaren verhalen over het op afstand bedienen van smartphones door inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Sommige advocaten leggen om die reden telefoons buiten gehoorafstand tijdens gesprekken met cliënten. De AIVD zegt geen enkele vraag te kunnen beantwoorden over het gebruik van soortgelijke technieken. „Het is ons wettelijk verboden iets te zeggen over de actuele werkwijze", aldus woordvoerster Inge Oevering.

Deze 'Smurfen' kunnen meekijken en -luisteren in je telefoon.

Al langer bekend

Volgens mobiele veiligheidsexpert Robert Harmsen (Mobiconsult) waren deze praktijken van inlichtingendiensten in kleine kring al langer bekend. Het is inderdaad mogelijk van afstand een telefoon aan- en uit te zetten. De microfoon valt te activeren zonder dat de gebruiker daar wat van merkt.

Harmsen: „De fabrikanten van smartphones kunnen daar nagenoeg niets tegen doen. Ook beveiligingssoftware van bijvoorbeeld G-Data, Norton en McAfee staat hier machteloos. Die werkt alleen lokaal op het toestel, maar niet op wat er buiten een besturingssysteem als Android of iOS gebeurt." Het gat zit volgens Harmsen in dertig jaar oude, universele protocollen die elke telefoon gebruikt. Beveiliging is alleen mogelijk als de hele wereld van de telefonie radicaal andere technische afspraken maakt en massaal telefoonmodems gaat vervangen. De hardwarefabrikanten treft dus geen blaam. Apple verwijst voor een commentaar naar een eerdere verklaring van topman Tim Cook. Deze stelt dat Apple nooit met inlichtingendiensten heeft samengewerkt bij de ontwikkeling van een zogenaamde 'achterdeur'.

4 Reactie(s) op: Mobieltjes gehackt door Smurfen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 oktober 2015 09:17 Anoniem
  Tja, zat er een beetje aan te komen he.
  Want we hebben de brilsmurf, de stoere smurf, klussmurf en de grote smurf, maar de Hacksmurf die hadden we nog niet …. :-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 oktober 2015 20:44 Anoniem
  :) leuke gast hieronder
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 oktober 2015 16:13 Kasander
  Is er nou helemaal nergens op de wereld een slimme techneut die daar tegen iets kan schrijven? Dat lijkt me een mooie uitdaging waarmee je je naam hoog op de ranglijst kan krijgen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 oktober 2015 20:08 Kasander
  Gast | 8 oktober, 09:17
  Je bent er wat vergeten: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_personages_uit_de_Smurfenalbums
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.