Mobieltjes krijgen eindelijk een universele lader

Door: uhro-van-der-pluijm | 30 december 2010 15:31

Nieuws

Europese standaardisatie-instituten hebben de norm voor een universele telefoonadapter gepubliceerd. Volgend jaar moeten de eerste telefoontjes met universele lader van de band rollen.

De Europese standaardisatieinstituten ETSI en CENELEC hebben de Europese standaard voor een universele telefoonoplader gepubliceerd. Bijna alle grote telefoonproducenten gaan vanaf volgend jaar mobieltjes en laders volgens deze Europese standaard produceren.

Binnen twee jaar dominant

Dat betekent bijvoorbeeld dat bezitters van een iPhone hun toestel straks ook kunnen opladen met een oplader van bijvoorbeeld een toestel van Samsung of Sony Ericsson.

De Europese Commissie hoopt dat de nieuwe norm binnen twee jaar dominant is op de smartphonemarkt. De Commissie verwacht bovendien dat de standaard wereldwijd omarmd zal worden.

Mobieltjes en laders die volgens de Europese regelgeving gaan werken, moeten voorzien zijn van de veelgebruikte micro USB-aansluiting voor het opladen.

Minder laders op de vuilnisbelt

Daarnaast moeten de producenten zich aan Europese regelgeving voor efficiënt energiegebruik houden. De Europese Commissie hoopt dat de nieuwe standaard zo milievriendelijker wordt.

Dat kan volgens de Commissie bovendien ook bewerkstelligd worden doordat met de norm minder oude opladers op de vuilnisbelt belanden. Die laders kunnen immers opnieuw gebruikt worden met een ander toestel.

Tegen verwachtingen in

Het plan voor een universele adapter voor mobieltjes stamt uit februari 2009. Marktkenners meenden toen nog dat die standaard er niet zo snel zou komen. Verschillende regels in Europese landen zou dat frustreren en het zou slecht zijn voor de marktwerking.

Toch tekenden midden vorig jaar een groot aantal producenten van mobiele telefoons al een overeenkomst waarin zij beloofden haast te maken met het produceren van mobieltjes volgens de nieuwe norm. In 2010 zouden de eerste mobieltjes met universele adapter op de markt moeten komen. De standaard was echter nog niet af.

HTC doet niet mee

Nu dat wel het geval is kunnen de fabrikanten die de overeenkomst tekenden aan de slag met mobieltjes volgens de Europese standaard. Bij die fabrikanten horen reuzen als Nokia, RIM, Apple, Samsung en Sony Ericsson.

HTC is de grootste fabrikant van mobiele telefoons die zich nog niet achter de norm heeft geschaard. Dat lijkt de uitrol echter niet te frustreren omdat de nieuwe modellen van de Taiwanese telefoonmaker standaard zijn uitgerust met een micro USB-aansluiting en bijbehorende adapter.

0 Reactie(s) op: Mobieltjes krijgen eindelijk een universele lader

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.