Moto X - Motorola's langverwachte comeback?

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 25 september 2013 07:00

Review

Met de Moto X veranderen Motorola en Google de manier waarop we met ons apparaat communiceren. Ze hebben gekozen voor een telefoon boordevol sensoren in plaats van extra processorkernen. Ik hoop dat meer fabrikanten dit gaan doen. Je telefoon moet namelijk je leven vereenvoudigen.

Score
80
  • Pluspunten
  • Batterijduur
  • Active Display
  • Ontwerp
  • Minpunten
  • Oude Android

None

Motorola Moto X

Prijs: 200 dollar

Besturingssysteem: Android 4.2.2

Beeldscherm: 4,7 inch (1280 x 720)

Processor: Snapdragon S4 (dualcore)

RAM: 2 GB

Opslag: 16 GB

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite TechHive.com. Wij publiceren deze review om je een eerste indruk te geven van een product dat (nog) niet in Nederland verkrijgbaar is. De mening van de auteur komt dan ook niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl. Een eigen review volgt zodra de fabrikant een test-model beschikbaar stelt.

Laat ik beginnen met te vertellen hoe enorm gebruiksvriendelijk de Moto X is. Een ware verademing! Met de vele ingebouwde sensoren geeft de telefoon bijvoorbeeld automatisch de tijd weer wanneer je hem uit je zak haalt of oppakt. Dit bespaart ook energie omdat slechts een klein deel van het scherm oplicht.

Een andere interessante functie is Active Display. De telefoon heeft geen notificatie-LED, dus alles wordt op het vergrendelscherm weergegeven. Het pulseert wanneer je een nieuwe notificatie hebt en je kunt gemakkelijk zien welke apps om je aandacht vragen. Door op het midden van het scherm te drukken kun je meer informatie over een notificatie krijgen. Je kunt kiezen welke apps gebruik maken van Active Display zodat je scherm niet barstensvol komt te staan.

Okay Google Now

De Moto SmartActions-app van de voorgaande Motorola-telefoons is vervangen door een nieuwe, vereenvoudigde Moto Assist-app waarmee je alleen acties voor tijdens het autorijden, slapen of vergaderen kunt instellen. De telefoon detecteert wanneer je aan het autorijden bent en sms-berichten kunnen hardop worden voorgelezen. Bovendien kun je het geluid automatisch op bepaalde tijden uitschakelen. Hopelijk zullen er met updates meer functies worden toegevoegd.

Moto Assist.

De belangrijkste functie van de Moto X is echter Touchless Control. Hiermee kun je commando's inspreken zonder dat je het apparaat hoeft aan te raken. De functie is gebaseerd op Google Now, en je kunt deze inschakelen door "Okay Google Now" te zeggen, gevolgd door je commando. Ik vond zelf dat Google Now mijn spraak vaak sneller verwerkte dan Apple's Siri. Je kunt de software trainen zodat het alleen jouw stem herkent en anderen je telefoon niet kunnen activeren. Het activeren werkt prima van grotere afstand, maar het verwerken van commando's gaat beter wanneer je dichterbij staat.

De Moto X wordt geleverd met Android 4.2.2 Jelly Bean, hoewel er binnenkort een update naar 4.3 wordt beloofd. Het is echter geen Nexus apparaat, dus het wordt niet tegelijk met de Nexus 4 of Nexus tablets geüpdatet.

Met een afmeting van 65,3 x 129,3 x 10,4 mm is de telefoon niet veel langer dan de iPhone 5 - maar wel breder en zwaarder. Doordat hij breder is ligt hij echter prettiger in mijn hand dan de iPhone 5. De Moto X heeft een afgeronde achterkant die prettig vast te houden is, en hij voelt veel compacter aan dan de Droid-toestellen van Motorola.

De Moto X ontwaakt automatisch wanneer je de woorden "Okay Google Now" uitspreekt.

De Moto X is gemaakt van een samengestelde mix waarvan Motorola ontkent dat het plastic is. Het voelt minder slap aan dan het polycarbonaat van de Samsung Galaxy S4 en wordt bij langdurig gebruik niet vettig of vuil. Ik weet niet of het echt geen plastic is, maar de telefoon voelt niet goedkoop aan en lijkt stevig.

In de winkel zal de telefoon in zwart of wit verkrijgbaar zijn, maar via Motorola's Moto Maker website kun je een aangepaste Moto X bestellen die dan binnen vier dagen wordt opgestuurd [Vooralsnog is het toestel niet in Nederland beschikbaar, red.].

Dualcore en geen vertraging

Motorola probeert niet te concurreren wat betreft specificaties. Hardcore Android-fans zullen hun neus ophalen voor het 4,7 inch amoled-scherm (1280 x 720) en de 1,7GHz dualcore Snapdragon S4-processor, maar Motorola en Google hebben hard samengewerkt om Android te optimaliseren voor deze hardware, en dat kun je merken: De Moto X voelt sneller aan dan veel quadcore-telefoons die ik het afgelopen jaar gebruikt heb.

Apps openen meteen, er is geen vertraging wanneer je terug naar het thuisscherm gaat, en de telefoon blijft niet hangen wanneer je meerdere apps tegelijk installeert. Zelfs spellen als Riptide GP2 zien er prima uit en werken even goed als op de nieuwe Nexus 7.

De Moto X is onder meer met een houten achterkant verkrijgbaar.

Volgens Motorola gaat de (niet-verwijderbare) batterij van de Moto X zo'n 24 uur mee. In mijn vier dagen met het apparaat heb ik het maar twee keer hoeven opladen. Ik heb de telefoon alleen gebruikt voor het binnenhalen van e-mails, surfen op het web, foto's maken en met Google Now prutsen, maar het lijkt erop dat de telefoon het met gewoon gebruik een hele dag volhoudt, en met constant spelletjes spelen een uur of vijf.

Camera van Moto X is middelmatig

De 10 megapixel-camera is ongetwijfeld beter dan die van de voorgaande Motorola smartphones, maar de foto's zijn niet om over naar huis te schrijven. Foto's die binnen waren genomen waren soms overbelicht. Die van buiten waren scherper, maar waren al gauw te donker.

De camera heeft een RGBC-sensor die een vierde doorzichtige pixel heeft die voor betere resultaten zou moeten zorgen in donkerdere omgevingen. Maar de foto's die ik 's nachts genomen heb vielen tegen: Ze waren korrelig en de flitser zorgde er vaak voor dat het onderwerp er uitgewassen uitzag. De camera deed het 's nachts beter dan de iPhone 5, maar je bent hiervoor beter af met een Nokia Lumia 1020 of HTC One.

Conclusie

Motorola en Google hebben laten zien dat je voor een degelijke smartphone-ervaring geen superhoge specificaties nodig hebt. Voor 200 dollar (bij een abonnement) krijg je een telefoon die even goed presteert als high-end-smartphones zoals de HTC One en Samsung Galaxy S4 met handige extra's zoals Touchless Control en Active Display. Wel heb ik mijn bedenkingen bij de oudere versie van Android, maar ik denk dat de Moto X een prima handset is.

0 Reactie(s) op: Moto X - Motorola's langverwachte comeback?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.