Moto X Play - Schoonheid zit van binnen

© PXimport

Moto X Play - Schoonheid zit van binnen

Geplaatst: 19 december 2015 - 08:51

Aangepast: 14 december 2022 - 15:05

Joris Peterse

Motorola heeft zich de afgelopen jaren uitstekend gepositioneerd als smartphonemaker die degelijke smartphones voor een prima prijs uitbrengt. Spoiler: de Moto X Play scoort ook op dit punt zijn punten en gaat de directe concurrentie aan met de OnePlus Two.

Het gevecht in de middenmoot gaat ook vooral tussen Motorola en OnePlus, die beiden toestellen aanbieden met high-end specificaties. De Motorola X Play verliest het op ontwerp, specificaties en het ontbreken van een vingerafdrukscanner. Maar zet daartegenover weer dat de Motorola een versie van Android draait die nauwelijks aangepast is en vrijwel geen bloatware kent, wat het toestel stabieler maakt en snel Android-updates ontvangt. Bovendien doe je behoorlijk lang met de accu van de Moto, dankzij een enorme batterijcapaciteit, geen overdreven hoge schermresolutie, rommel-vrije Android en een zuinigere (doch minder krachtige) processor. Tevens heeft OnePlus een belabberde klantenservice, wat bij een defect toestel een risico is. De aankoop van een Moto X Play, die gewoon in de (web)winkel verkrijgbaar is, geeft wat dat betreft iets meer zekerheid. Lees ook: Lees ook: Review OnePlus Two.

Lelijke eendje

Toch valt de bouw van het toestel als eerste op. Aan de zijkant zit een aluminium rand die doorloopt over de achterkant, de rest van de achterkant is een plastic verwijderbare klep. Bovenin zit een slot voor je simkaart en geheugenkaart. Hoewel het toestel erg stevig aanvoelt en het ontwerp van een smartphone erg subjectief is, vind ik het toestel bepaald geen lust voor het oog. Door het plastic covertje aan de achterkant te verwisselen kun je het toestel nog een persoonlijk tintje meegeven. Jammer is dan wel weer dat je wel de achterkant kunt verwijderen, maar vervolgens niet de batterij kunt vervangen, wat het toestel minder duurzaam maakt. Ik begrijp als een fabrikant vanuit designoverwegingen het toestel uit één geheel maakt, waardoor de achterkant en batterij vast zitten. Maar in dit geval begrijp ik het dus niet. De batterij zit vast en de achterklep niet. Er is niet gekozen voor design en niet voor duurzaamheid.

 

© PXimport

De achterkant is wel te verwijderen, de batterij niet.

Maar bij de Moto X Play zit de schoonheid 'm in andere zaken, die mensen die wat praktischer ingesteld zijn enorm zullen aanspreken. Zo meldde ik net al de accuduur van 3630 mAh grote batterij, waarmee twee dagen makkelijk te redden is. Maar ook de prestaties zijn goed. Het full-HDscherm is keurig, evenals de camera. Opvallend is het hoge aantal megapixels van de camera: foto's zijn groot en scherp. Maar de resultaten zijn ontzettend afhankelijk van de hoeveelheid licht. Bij weinig licht vallen de resultaten toch wat tegen, waardoor kleuren wat vervagen en foto's wazig overkomen. Ondanks dat je de belichting in de app kunt aanpassen en er een nachtmodus voorhanden is. Wanneer het object goed belicht hebt zijn de foto's echter behoorlijk goed voor een toestel in deze prijsklasse.

Android zoals het hoort

De Moto X Play heeft niet de snelste processor, maar reageert even vlot als smartphones met een hogere prijs. Dat is grotendeels te danken aan hoe Motorola omgaat met Android. Aan de basis is niet gesleuteld, wat het toestel stabiel maakt en voorop laat lopen met updates. Tijdens het testen draaide het toestel nog op Android 5.0, maar een update naar Android 6.0 wordt op het moment van schrijven uitgerold. Ook is er nauwelijks rare bloatware als virusscanners, schoonmaakapps of extra applicatiewinkels te vinden, alleen de Moto-app die spraakbesturing biedt, maar niet in het Nederlands beschikbaar is en een app om te verbinden met andere Motorola-apparaten. Deze apps zijn overigens gewoon uit te schakelen wanneer je ze niet nodig hebt. Hiermee is Motorola een voorbeeld voor andere smartphone-fabrikanten.

 

© PXimport

De schermkwaliteit is prima.

Conclusie

Samen met de OnePlus Two is de Moto X Play de beste middenklasser smartphone die je kunt krijgen. Het toestel is niet de mooiste en springt er qua bouwkwaliteit niet uit, maar het scherm, de accuduur en stabiliteit van de schone Androidversie zijn wel enorme pluspunten.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Scherm

Accuduur

Schone Androidversie

Minpunten

Bouwkwaliteit

Batterij niet verwisselbaar

Conclusie

Moto X Play ----------- **Prijs:** € 339,- **Kleuren:** Zwart en wit **OS:** Android 5.1 (update naar Android 6.0 wordt uitgerold) **Scherm:** 5,5 inch LCD (1920x1080) **Processor:** 1,7 GHz octacore (Snapdragon 615) **RAM:** 2 GB **Opslag** 16GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij:** 3630 mAh **Camera:** 21 MP (achter), 5 MP (voor) **Connectiviteit:** 4G (LTE), Bluetooth 4.0, 802.11ac, nfc, gps **Formaat:** 14,8 x 7,5 x 1,1 cm **Gewicht:** 169 gram **Website:** [www.motorola.com](http://www.motorola.com/on/demandware.store/Sites-Motorola_WE-Site/en/Product-Show?pid=moto-x-play-we)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten