© PXimport

Motorola Edge: op het randje

Geplaatst: 5 juli 2020 - 05:48

Aangepast: 14 december 2022 - 13:11

Rens Blom

Na jaren van afwezigheid keert Motorola met de Edge terug op de duurdere smartphonemarkt. Het toestel valt vooral op door zijn gebogen scherm en prijs van 599 euro. In deze Motorola Edge review lees je of de telefoon het kopen waard is.

Motorola maakt al tijden budgetsmartphones met een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding, maar hield zich in Nederland jarenlang afzijdig in het duurdere segment. De Motorola Edge markeert de rentree, maar concurreert qua prijs en specificaties niet met de duizend euro kostende toestellen als de OnePlus 8 Pro en Apple iPhone 11 Pro. De Edge heeft een adviesprijs van 599 euro en positioneert zich als een goedkoper alternatief voor de topmodellen, zonder in te leveren op functies als 5G-ondersteuning. In deze Motorola Edge review lees je hoe dat uitpakt.

 

© PXimport

Spraakmakend ontwerp

Het ontwerp van de Edge springt direct in het oog. Minimale randen boven en onder het display en een doorlopend scherm over de zijkanten geven het toestel een futuristisch uiterlijk. Het glazen uiterlijk doet me denken aan de Huawei Mate 30 Pro, maar de Edge komt verfijnder over. Een minpunt is dat de telefoon alleen spatwaterbestendig is. Prettig zijn de aanwezigheid van een 3,5mm-poort om je hoofdtelefoon aan te sluiten en de stereospeakers, die beter en luider dan gemiddeld klinken.

Het scherm is 6,7inch aan de grote kant en niet met één hand te bedienen. Door de full-hd-resolutie oogt het beeld scherm en het oled-display levert fraaie kleuren. De verversingssnelheid is met 90Hz hoger dan gebruikelijk (60Hz), waardoor het beeld soepeler oogt. Concurrerende smartphones als de OnePlus 8 en Oppo Find X2 Neo hebben ook een 90Hz-scherm. In het scherm zit een klein gaatje voor de selfiecamera. De vingerafdrukscanner zit achter het display en werkt naar behoren.

 

© PXimport

De gebogen schermranden

Update 13-7-2020: Motorola laat weten dat de schermproblemen veroorzaakt werden door een vroegere softwareversie, en dat versie QDP30.70.48 en nieuwer deze problemen verhelpt. Op mijn testexemplaar is inderdaad geen groen effect meer waarneembaar.

Een klein deel van de Edge-modellen heeft last van schermproblemen. Ik zie op internet tientallen gebruikers die klagen over een groene zweem, paarse stippen of zwarte vlekken. Mijn testexemplaar toont ook een groen effect op de randen - zie de foto hierboven.

De gebogen schermranden van de Edge hebben voor- en nadelen. Motorola biedt in het instellingenmenu opties aan om de randen te laten oplichten bij notificaties en je kan met veegbewegingen je favoriete apps starten en wisselen tussen recent gebruikte apps. Dit werkt naar behoren. Toch wegen de voordelen voor mij niet op tegen de nadelen. De verticale randen ogen door schaduw donkerder dan de rest van het scherm en laten een deel van je tekst, foto of andere media schuin aflopen. Dit kijkt niet prettig. Motorola is zich hier ook van bewust: door twee keer op de rand te tikken, schakelen de randen zichzelf uit en is je media beter zichtbaar. Helaas onthoudt de software je voorkeur niet, waardoor je in elke app blijft tikken.

Motorola Edge: op het randje-15082296

© CIDimport

Motorola Edge: op het randje-15082296

© CIDimport

Motorola Edge: op het randje-15082296

© CIDimport

Hardware

Positiever ben ik over de specificaties van de smartphone. De Edge heeft een snelle Snapdragon 765-processor met 6GB werkgeheugen en beschikt over een ruime 128GB-opslaggeheugen met micro-sd-kaartslot. De 4500 mAh-accu zingt het moeiteloos anderhalve dag uit. Omdat Motorola een relatief langzame 18W usb-c-stekker meelevert, duurt het opladen met twee uur wel lang. Draadloos opladen is helaas niet mogelijk. De Motorola Edge is met zijn 5G-modem geschikt voor 5G-internet, dat vanaf de zomer van 2020 beschikbaar is in Nederland.

De driedubbele camera (normaal, groothoek en zoom) op de achterkant schiet overdag ‘gewoon goede’ foto’s. Scherp, kleurrijk en natuurgetrouw. Het nut van de zoomlens is met twee keer vergroting wel beperkt. In het donker doet de camera van de Edge het merkbaar minder goed en ogen de plaatjes te donker, met veel ruis en minder accurate kleuren. De 'slimme' camerasoftware voor betere plaatjes is trouwens best dom omdat 'ie objecten niet altijd goed herkent. Een schoonmaakspons valt in de categorie 'eten', om maar een voorbeeld te geven.

Motorola Edge: op het randje-15082296

© CIDimport

Motorola Edge: op het randje-15082296

© CIDimport

Motorola Edge: op het randje-15082296

© CIDimport

Fijne software, slecht updatebeleid

De Motorola Edge draait op een nauwelijks aangepaste versie van Android 10, waar ik erg tevreden mee ben. Het updatebeleid daarentegen is ondermaats. Motorola belooft alleen een update naar Android 11, dat in de herfst uitkomt. In feite krijgt het toestel dus een half jaar versie-updates, daarna in principe niets meer. Beveiligingsupdates verschijnen twee jaar lang elke drie maanden. Dat is korter en minder vaak dan voor veel concurrerende smartphones. Het beroerde updatebeleid is voor mij de belangrijkste reden om de Motorola Edge niet aan te raden.

Motorola Edge: op het randje-15082296

© CIDimport

Motorola Edge: op het randje-15082296

© CIDimport

Motorola Edge: op het randje-15082296

© CIDimport

Conclusie: Motorola Edge kopen?

De Motorola Edge is een smartphone met twee gezichten. Het toestel oogt prachtig door de gebogen schermranden, maar die hebben ook een nadelige invloed op de gebruikservaring. Bovendien kampt een deel van de telefoons met schermproblemen. En Motorola’s software is erg gebruiksvriendelijk, maar mist een goed updatebeleid. De hardware van de Edge laat een goede indruk achter, maar bezuinigt op zaken als draadloos opladen, de cameraprestaties in het donker en een waterbestendige behuizing. Na twee weken met de Motorola Edge vind ik het moeilijk om de smartphone aan te raden boven concurrerende modellen als de Huawei P30 Pro, OnePlus 7T, Samsung Galaxy S10 Lite en Poco F2 Pro. Die zijn ook niet perfect, maar hebben minpunten waar ik beter mee kan leven. Of de Motorola Edge voor jou een goede keuze is, hangt vooral van je wensen af.

6,8

Ons oordeel

Motorola Edge

Pluspunten

Fraai ontwerp

Relatief voordelige 5G-smartphone

Accuduur

Groots 90Hz-scherm

Minpunten

Ondermaats updatebeleid

Gebogen schermranden

Niet water- en stofdicht

Camera's in het donker

Conclusie

**Adviesprijs** € 599,- **Kleur** Zwart **OS** Android 10 **Scherm** 6,7 inch oled (2340 x 1080) **Processor** 2,3 Ghz octacore (Snapdragon 765) **RAM** 6GB **Opslag** 128GB (uitbreidbaar) **Batterij** 4.500 mAh **Camera** 64, 16 en 8 megapixel (achter), 25 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 16,1 x 7,1 x 0,92 cm **Gewicht** 188 gram **Overig** Vingerafdrukscanner achter scherm, spatwaterbestendig **Website** [www.motorola.com/nl](https://www.motorola.com/nl/smartphones-motorola-edge/p)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000