Motorola Moto G9 Plus: groots, maar niet perfect

© PXimport

Motorola Moto G9 Plus: groots, maar niet perfect

Geplaatst: 22 oktober 2020 - 13:11

Aangepast: 25 november 2022 - 10:36

Rens Blom

De Motorola Moto G9 Plus is een betaalbare smartphone met een groot scherm en complete specificaties. Is dat genoeg om 'm te verkiezen boven concurrerende budgettoestellen? Computer!Totaal zocht het uit en praat je bij in deze Motorola Moto G9 Plus review.

Motorola boekt al jaren succes met zijn Moto G-lijn, die bestaat uit betaalbare smartphones met een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding. Het nieuwste model is de Moto G9 Plus, verkrijgbaar voor 269 euro. Ik testte de telefoon, nadat ik eerder onder andere de Moto G 5G Plus en Moto G8 Plus gebruikte.

Ontwerp

De Moto G9 Plus is gemaakt van plastic en heeft een blauwe of koperen achterkant. Het materiaal klinkt goedkoop als je erop tikt maar voelt wel stevig aan. Sowieso komt de smartphone degelijk ontworpen over en ziet hij er modern uit. Prettig is dat hij tegen een klein regenbuitje kan. Hij is ook compleet, met een fijne vingerafdrukscanner in de aan- en uitknop (op de rechterzijkant), een usb-c-poort en een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting. Op de rechterzijkant vind je ook de volumeknoppen. De linkerzijkant huisvest een speciale knop om de Google Assistent te starten. Die knop komt geforceerd over, want er zijn ook andere manieren om de Assistent – even snel – op te roepen.

 

© PXimport

Wat opvalt zijn de afmetingen en het gewicht van de smartphone. De Moto G9 Plus heeft een flink scherm – waarover zo meteen meer – en een grote accu, ook daarover straks meer. Het resultaat is één van de grootste en zwaarste (223 gram) smartphones die je nu kunt kopen. Ik raad je daarom met klem aan de Moto G9 Plus eerst in een winkel uit te proberen om te kijken of je het formaat fijn vindt.

 

© PXimport

Groot scherm, maar niet groots

Het scherm van de Moto G9 Plus is met 6,8inch dus enorm en niet met één hand te bedienen. Niet handig als je dat belangrijk vindt. Het grote formaat maakt de smartphone wel ideaal voor gaming, typen met twee handen en het kijken van films en series. Door de full-hd-resolutie oogt het beeld scherp en het lcd-paneel toont aardige kleuren. Het contrast is wel aan de lage kant, waardoor zwart meer als donkergrijs overkomt. Concurrerende Samsung-smartphones hebben een fraaier oled-display. Andere alternatieve toestellen, waaronder de Poco X3 NFC, hebben een 120 Hz-scherm voor aanzienlijker soepeler beeld. De Moto G9 Plus heeft een standaard 60 Hz-scherm. Daar merk je niets van als je huidige smartphone ook een 60 Hz-display heeft, maar als je eenmaal hoger gewend bent, is het lastig om terug te gaan naar 60 Hz. De maximale helderheid van het scherm van de Moto G9 Plus is lager dan de concurrentie, waardoor het display slechter zichtbaar is onder fel (zon)licht.

 

© PXimport

Hardware

De Motorola Moto G9 Plus draait op een Snapdragon 730G-processor en die kennen we van concurrerende Google Pixel- en Samsung-smartphones. Het is een prima processor, maar niet de snelste in dit prijssegment. Motorola stopt 4 GB werkgeheugen in de Moto G9 Plus en dat is vandaag de dag gemiddeld tot ondergemiddeld. Er zijn namelijk genoeg vergelijkbare smartphones te koop met 6 GB werkgeheugen. Die hebben op papier een streepje voor met multitasken en zijn meer toekomstbestendig. De Moto G9 Plus is snel genoeg maar valt qua prestaties niet op in dit segment.

Dat geldt wel als we kijken naar de accuduur en het opladen. De Moto G9 Plus heeft een grote 5000 mAh-accu en gaat zorgeloos anderhalve dag mee op een acculading. Twee dagen is mogelijk als je het rustiger aandoet. Fijn is dat Motorola een krachtige 30 Watt-oplader meelevert, die de smartphone in negentig minuten oplaadt. Wil je even snel bijtanken omdat je zo de deur uitgaat? Een kwartiertje opladen tilt de accu van vijf naar vijfendertig procent. Draadloos opladen is niet mogelijk en dat is een bezuiniging die voor alle betaalbare smartphones geldt.

Prettig is het ruime opslaggeheugen van 128 GB, eventueel nog te vergroten met een micro-sd-kaartje.

 

© PXimport

Camera's vallen tegen

De Moto G9 Plus heeft vier camera’s op de achterkant. Dat ziet er heel indrukwekkend uit, maar zegt niets over de kwaliteit. En dat blijkt, want de cameraprestaties vallen me simpelweg tegen. Foto’s van de 64 megapixel hoofdcamera ogen al heel snel grauw en donker, ook als de zon schijnt en de lucht overwegend blauw is. Op andere momenten doet de camera het beter, maar de resultaten blijven beduidend minder dan die van de concurrentie. De groothoeklens is ook matig. Weliswaar schiet ‘ie een wijde foto, maar die oogt vaak uitgewassen en bevat weinig detail. Beter is de dieptesensor, die helpt bij het vervagen van de achtergrond om de persoon of het object voorin beeld beter tot zijn recht te laten komen. Tot slot is er een 2 megapixel macrocamera aanwezig om foto’s van dichtbij te schieten. Dat werkt naar behoren, maar door de lage resolutie ogen de beelden veel minder scherp dan een normale foto. Een fraaie macroplaat op canvasformaat afdrukken zit er niet in.

Normale foto

© PXimport

Groothoekcamera

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

De selfiecamera van de smartphone zit in een gaatje in het scherm en werkt naar behoren, zonder positief of negatief op te vallen. Motorola’s Moto G 5G Plus heeft twee selfiecamera’s, waaronder een groothoeklens voor groepsfoto’s.

Software

Over de Android-software op Motorola-smartphones schrijf ik al jaren hetzelfde. Motorola past weinig aan, waardoor je bijna stock-Android gebruikt en geen last hebt van onnodige apps of functies. De handvol functies die Motorola toevoegt, laten je de telefoon onder andere sneller bedienen met gebaren. Niets mis mee. Met het updatebeleid wel. Motorola garandeert al jaren slechts één versie-update en dat is te weinig. Concurrerende merken als Samsung en Nokia bieden twee of drie jaar updates. Veel fabrikanten stellen ook drie jaar beveiligingsupdates beschikbaar, iets dat Motorola maar twee jaar doet.

 

© PXimport

 

© PXimport

In het geval van de Moto G9 Plus betekent het dat je een update kunt verwachten van Android 10 naar Android 11. Daar houdt het op en dat is extra triest als je bedenkt dat Android 11 al uit was toen de smartphone gelanceerd werd. De update voelt daarom niet meer dan logisch, en ik had minstens een update naar Android 12 willen zien.

Conclusie: Motorola Moto G9 Plus kopen?

De Motorola Moto G9 Plus is een smartphone die veel goed doet, maar zeker aandachtspunten kent. Zo is hij vanwege zijn formaat niet voor iedereen de beste koop, vallen de camera’s tegen en is Motorola’s updatebeleid matig. Als je met deze punten kunt leven, is de Moto G9 Plus een prima koop. Toch denk ik dat de meeste geïnteresseerden beter af zijn met de Poco X3 NFC, met name omdat deze smartphone betere specificaties heeft en langer updates krijgt. Andere interessante alternatieven zijn de Xiaomi Mi 10(T) Lite, Motorola Moto G Pro en Samsung Galaxy M31.

7,5

Ons oordeel

Motorola Moto G9 Plus

Pluspunten

Fraai ontwerp met groot scherm

Complete hardware

Lange accuduur en snelladen

Android zonder poespas

Minpunten

Concurrenten hebben beter scherm

Beroerd updatebeleid

Tegenvallende camera's

Conclusie

**Adviesprijs** € 269,- **Kleuren** Koper, blauw **OS** Android 10 **Scherm** 6,8 inch lcd (2400 x 1080, 60 Hz) **Processor** 2,2 Ghz octacore (Snapdragon 730G) **RAM** 4 GB **Opslag** 128 GB (uitbreidbaar) **Batterij** 5.000 mAh **Camera** 64, 8, 2 en 2 megapixel (achter), 16 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G, Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 17 x 7,8 x 0,97 cm **Gewicht** 223 gram **Overig** 3,5mm-koptelefoonpoort, spatwaterbestendig **Website** [www.motorola.com](https://www.motorola.com/nl/smartphones-moto-g-plus-gen-9/p)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000